E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’te balon işaretleri---

Wall Street’te balon işaretleri

Wall Street’te balon işaretleri
07 Eylül 2020 - 10:40 borsagundem.com

Baş Stratejist Barry Bannister borsalardaki yükselişin devam etmesi halinde ciddi bir balonun oluşacağı konusunda uyarıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında popüler endeksler yukarıya doğru baskıya devam ederse 1920 ve 1990’ların sonunda görülen balon piyasası tekrar edebilir. Yatırım bankacılığı şirketi Stifel’in Kurumsal Hisse Senetleri Baş Stratejisti Barry Bannister döngüsel olarak ayarlanmış fiyat kazanç oranını (CAPE) değerlendirerek göstergenin balon piyasası olarak bilinen 1920’nin ve 1990’ın son iki yılındaki fiyatlandırma modeline çok yakın bir rallinin gerçekleştiğini belirtiyor.

Nobel Ödüllü Ekonomist Robert Shiller tarafından geliştirilen CAPE oranı S&P 500 ortalama hisse fiyatlarının önceki on yıldaki ortalama kurumsal kazançlara bölünmesini hesaplıyor. Uzmanlar bu oranın uzun vadeli bir bakış açısı sunarak döngüsel varyasyonları düzelttiğini ve değerlemelerin tarihsel perspektifte nasıl göründüğüne dair daha iyi bir fikir verdiğini düşünüyor.

Marketwatch’ın haberine göre Bannister Cuma günü paylaştığı bir notta önceki yıllardaki balon piyasalarında yetersiz kalan geri dönüş çabalarının altını çizerek, “Eğer CAPE oranı patlak verirse, borsalar kısa vadede ‘kim daha ahmak’ meydan okumasına dönüşebilir ve uzun vadeli sınırlı geri dönüş araçları yatırımcıların iyimserliğiyle çelişiyor” ifadelerini kullandı.

Kim daha akmak teorisi balon piyasalarını tarif etmek için kullanılır. Yatırımcılar diplerde bulunan temel değerlendirmelere rağmen varlık satın alır ve “kendilerinden daha ahmak” bir yatırımcıya daha yüksek bir fiyata satmayı hedeflerler.

ABD Merkez Bankası’nın tahvil getirilerini aşağı çekmesiyle hisselerdeki risk verimi de baskı altına girdi. Bannister’ın ifadelerine göre S&P 500 endeksinin son 100 yılda yaptığı zirveler göz önünde bulundurulduğunda risk verimleri en dip seviyesine denk geliyor. Baş stratejist yatırımcıların fiyat kazanç oranını yükseltmek için bilançolardaki her doları kullandığını söylüyor.

Bannister’a göre FED’in 10 yıllık tahvil getirilerini düşürmeye devam etmesi halinde S&P 500 endeksinde yükseliş artabilir. Fakat bu yükselişin ardından acı verici bir süreç baş gösterebilir. Bannister, 2000 yılında teknoloji balonu patlaması sonrasında teknoloji odaklı Nasdaq-100'ü ve 1960'ların sonuda ve 1970'lerin başındaki boğa piyasasını iten büyük sermayeli hisse senetleri grubu olan Nifty 50’yi örnek göstererek takip eden on yıl içerisindeki düşük performansı hatırlatıyor.

Ekonomik teşvik paketlerinin bedeli ne olacak?

 

Global piyasalarda yön arayışı devam ediyor

 

Wall Street'teki yükseliş balon mu?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Okie Dokie07 Eylül 2020 13:21

    BİST50'de OYAKC diye bir hisse var. FK'sı tam tamına 3250. Evet yanlış duymadınız 3250. Yani tam 3250 sonra fiyatını amorti ediyor. Balonun hası BİST'te.

  • KASIM YANTIR07 Eylül 2020 12:53

    bizim borsaya hiç bir şey olmaz taş gibi duruyor.küçük yatırımcı  düştükce almakta olup, üç katlar diyorum.

  • Demircan KIZILCANLAR07 Eylül 2020 12:48

    Ben inanmıyorum borsalar üçe katlayacaktır.

  • HÜLYA KOBALT07 Eylül 2020 12:12

    Bizi ilgilendirme z    bizim borsa kelepir bu ay sonunda 1400 oluruz yılsonu 5 $ rahat oluruz

  • Remzi07 Eylül 2020 12:02

    Dunyadaki piyasaların çoğu pandemi oncesi zirveleri geçemedi daha, ayrica uzun sure faizler düşük kalacak gibi görünüyor, tahvil faizleri de düşük galiba, bu paralar borsaya bir şekilde donmesi lazim, ticareti canlandırması lazım, yoksa para ortalikta kendi halinde dönüp duracak. Teknoloji balonunu sisirmek cozum gibi durmuyor. Diğer sektorlerinde canlanması lazım. Tek bir sektore yuklenmekle olmuyor maaalesef. Yatırımcılar tum sektörlere artık yavaş yavaş girse bence iyi olabilir. Yoksa boyle zayif kalirsa borsalar ve ticari faaliyet çoğu şey zayıf gidebilir. Buda istenen bir durum degil bence