E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street’in Noel rallisi beklentisi suya düşebilir---

Wall Street’in Noel rallisi beklentisi suya düşebilir

Wall Street’in Noel rallisi beklentisi suya düşebilir
08 Kasım 2023 - 11:33 borsagundem.com

ABD borsalarında yeniden başlayan yükseliş trendinin Noel rallisi olabileceği birçokları tarafından dile getiriliyor. Ancak tarihsel veriler bunun doğru olmayabileceğini gösteriyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD hisse senedi piyasaları, Fed sonrası yeniden yükselişe geçti. Bunun mevsimsellik etkisi olduğunu öne süren uzmanların yanı sıra Noel rallisi olduğunu iddia edenler de bulunuyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yatırımcılar, bu yükselişin Noel rallisi olup olmadığını ve ne kadar süreceğini merak ediyor.

Noel rallisi mi?

Her ne kadar Wall Street, ABD borsalarındaki yükselişin Noel rallisi olduğunu iddia etse de, MarketWatch’tan Mark Hulbert, tarihsel verilerle bunun böyle olmadığını söylüyor.

Tarihsel veriler, Kasım ve Aralık ayının ilk üç haftasında borsada Noel rallisi olmayacağını gösteriyor çünkü geleneksel istatistiksel anlamlılık standartlarını karşılayan tek yıl sonu borsa yükselişi Noel'den sonraki güne kadar başlamıyor. Bundan önce gerçekleşen her yükselişin, yatırımcılar tarafından kısa ömürlü ve cılız olacağının bilinmesi gerekiyor. Bu nedenle gelecek haftalarda Noel rallisinin başlayacağına dair giderek artan tahminlere karşı tetikte olmak gerekiyor; her ne kadar bazı isimler söz konusu rallinin çoktan başladığını söylese bile.

Kabul etmek gerekiyor ki Noel rallisi iyi manşetlere yol açıyor ve hatta aracılık yapan müşterileri daha fazla hisse senedi satın almaya bile ikna edebiliyor. Piyasaların Kasım ve Aralık aylarında bir noktada toparlanacağı görülüyor ancak yatırımcıların bu iki aydaki yükseliş ihtimalinin diğer zamanlara göre çok da farklı olmadığını bilmesi gerekiyor.

Cevap ‘hayır’

Bu sonuca yılın son iki ayında, Kasım ayının en düşük seviyesinden Aralık ayının en yüksek seviyesine kadar meydana gelebilecek maksimum yükselişi ölçerek ulaşmak mümkün gözüküyor. Bu kazanımı gerçekten yakalamak için olağanüstü bir sezgi yeteneğine sahip olmak gerekiyor çünkü düşük ve yüksek seviyelerin ne zaman gerçekleşeceğine dair önceden bilgiye ihtiyacınız olur. Olası ralliyi sadece bu şekilde ölçmek, yılın son iki ayında diğer zamanlara göre daha büyük bir ralli potansiyeli olup olmadığını belirlemenizi sağlayabilir.

1896 yılından bu yana tutulan tarihsel veriler, Kasım-Aralık dönemine dair iki aylık ralli potansiyelinin, yılın diğer iki aylık periyotlarındaki ralli potansiyeline kıyasla daha düşük olduğunu gösteriyor. Kasım ayının ortalama ralli potansiyeli ortalamanın üzerinde olsa da, takvimin diğer aylarıyla arasındaki fark, geleneksel istatistiksel anlamlılık standartlarını karşılamıyor.

Gerçek Noel rallisini bekleyin

İstatistiksel olarak anlamlı olan Noel rallisinin ancak Noel'in ertesi günü başladığı görülüyor. Hisse Senedi Yatırımcıları Almanağı'na göre bu yükseliş, Noel'den sonraki ilk işlem seansından itibaren sürüyor ve yeni yılın ikinci işlem seansına kadar devam ediyor. Hesaplara göre, 1896'daki kuruluşundan bu yana Dow Endeksi, tatiller arasındaki bu dönemde ortalama yüzde 1,47 kazançla yüzde 77 oranında artış gösterdi. Buna karşılık Dow Endeksi, eşit uzunluktaki tüm diğer dönemlerde yüzde 56 oranında artış gösterdi ve yalnızca yüzde 0,16 oranında bir ortalama kazanç elde etti. Bu farklılıklar istatistiksel olarak anlamlı kabul edilebilir.

Sonuç olarak, borsanın gelecek birkaç hafta içinde yükselişe geçeceğine şüphe yok. Ancak yatırımcıların Noel rallisi için bir süre daha beklemesi, şu an için daha makul bir seçenek gibi gözüküyor.

Borsalarda Noel rallisi başladı mı?

 

Ed Yardeni, hisse senetlerinde 'Noel Baba rallisi' bekliyor

 

Enflasyon borsa rallisini hala raydan çıkarabilir

 

Borsalardaki FED rallisi ne kadar gerçekçi?

 

Borsada yıl sonu rallisi senaryosunun 5 nedeni

 

Morgan Stanley’nin yıldızı uyardı: Yıl sonu rallisi beklemeyin

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)