E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street yatırımcıları nereye saklanıyor?---

Wall Street yatırımcıları nereye saklanıyor?

Wall Street yatırımcıları nereye saklanıyor?
04 Ekim 2023 - 16:58 borsagundem.com

Tahvil faizleri yükseliyor ve Wall Street hisseleri değer kaybediyor. Yatırımcılar hisselerini satmak istese de paralarını park edecek güvenli liman bulamıyor. Barrons’un haberine göreyse yatırımcılar için hâlâ saklanabilecek birkaç yer var

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası (FED) faiz oranlarının daha uzun süre daha yüksek olacağına artık kesin gözüyle bakılıyor. Wall Street ise bu fikre alışmak konusunda zorlanıyor. Ortaya çıkan tablo ise küresel borsalar için bir fırtına niteliğinde.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, salı günü 10 yıllık ABD Hazinesi tahvillerinin getirisi %4,76 ile 2007’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Tahvil getirileri ve fiyatları birbiriyle ters orantılı olarak hareket eder. FED yetkililerinin hafta boyunca gerçekleştirdiği şahin açıklamalarla ABD Hazine Bakanlığı’nın önümüzdeki üç ay için planladığı tahvil ihraçlarıyla birleştiğinde tahvillerde büyük bir satış dalgası oluştu. Bu da haberlerin iyiye gitmediğini gösterir nitelikte.

Yine salı günü açıklanan ABD Çalışma Bakanlığı verileri ağustos ayında açık iş rakamlarının 9,6 milyona ulaştığını gösterdi. FactSet verilerine göre analistler sadece 8,9 milyonluk bir artış bekliyordu. Amerikan istihdam piyasasında yavaşlama beklenirken göstergelerin piyasasının güçlendiğini işaret etmesi enflasyonun kontrol edilmesi için FED’in daha fazlasını yapması gerektiğini gösteriyor. Tüm bu olumsuzluklar karşısında Amerikan ekonomisinin olası bir resesyondan kaçınması çok daha zor gözüküyor.

Yüksek faizlerin etkileri her ne kadar ekonomik verilere yansımasa da hem Wall Street’te hem de Amerikan hane halklarında hissedilebiliyor. Bankalar pandemi döneminde biriken hane halkı tasarrufları tükendikçe kredi kayıplarının da pandemi öncesi seviyelere yükseldiğini görüyorlar.

Korku havası borsalarda da net bir şekilde hissedilebiliyor. Dow Jones Endeksi geçtiğimiz gün yıl başından bu yana olan performansında negatife döndü. Üç büyük endeks de salı günü %1’in üzerinde düşüş kaydetti. Barrons’un haberine göre yatırımcılar yüksek faiz ortamında büyüme odaklı hisselerini satmaya istekli olsalar dahi borsalardaki çalkantılı hava sırasında sığınabilecekleri çok az güvenli liman bulunuyor.

Geleneksel güvenli liman yatırımları geçen hafta oldukça zayıf performans gösterdi. Bespoke Yatırım Grubu Eş Kurucusu Paul Hickey’e göre gelir odaklı yatırımcıların favorisi olan kamu hizmetleri sektöründeki hisse senetleri yok edildi. Hickey SPDR Kamu Hizmetleri Sektör ETF’sinin pazartesi günü 50 günlük hareketli ortalamasının altından 3,1’lik standart sapma ile kapandığını söyledi.

Hickey, “Bu sektörün bu kadar fazla satıldığınız sık sık görmezsiniz” diyor.

Ancak zarar gören tek sektör kamu hizmetleri değil. DataTrek Research’ün Eş Kurucu Nicholas Colas S&P 500 Endeksi’ndeki sektör korelasyonlarının endeks ortalamalarına çok daha yakın olmaya hazır göründüğünü söyledi.

Colas, “Yakın vadede hiçbir şey gerçekten güvenli bir park alanı gibi görünmeyecek” öngörüsünde bulundu.

Barrons haberine göre en güvenli yatırım yönetimlerinden birisi ise nakit olabilir. Daha yüksek faiz oranlarının iyi tarafı tasarruf sahiplerinin nihayet temel birikimlerine bir miktar ilgi gösterebilmeleri. ABD’de para piyasası fonları ve internet bankalarının yüksek getirili mevduat hesapları %4,5 ve %5’lik getiri potansiyeliyle enflasyon oranını geride bırakıyor.

Nakde yakın bir diğer seçenekse aşırı kısa vadeli hazine varlıkları. Vadeleri bir ila altı ay arasında değişen bu varlıklardan kabaca %5,5’lik getiri sağlanabiliyor. Bu taktik son zamanlarda yatırım efsanesi Warren Buffett tarafından da tercih ediliyor. Buffett ağustos ayında CNBC’ye verdiği bir demeçte yatırım firması Berkshire Hathaway’in Fitch’in ABD’nin kredi notunu düşürmesine rağmen istikrarlı bir şekilde üç aylık ve 6 aylık Hazine bonolarını satın aldığını söylemişti. Buffett Fitch’in kararının ABD Doları’nın küresel rezerv para birimi konumunu etkilemediğini de sözlerine eklemişti.

Berkshire Hathaway’in tahviller olgunlaştıkça yeniden menkul kıymet satın alma disiplinine çok az sayıda yatırımcı sahip olabiliyor. Perakende yatırımcıların benzeri bir yöntemle getiri elde etmesinin yolu da tahvil fonlarına yatırım yapmak olabilir.

Colas, “Kısa vadeli işlemler şu anda harika. Kurumsal tahvil ihraçları oldukça iyi bir şekilde kontrol altına alındı. Ancak hisse senedi piyasalarındaki oynaklığın buraya yansıyabileceğinden endişe ediyorum. Dolayısıyla kısa vadeli Hazine varlıkları şu anda olunması en iyi olan pozisyon” dedi.

Yine de nakit ve nakit eşdeğeri yatırımlardan daha fazlası için iştahı olan yatırımcılar da olabilir. Piyasaların bulanık sularında gezinmek isteyenler için bir strateji de GARP olarak bilinen makul bir hisse senedi fiyatına büyüme vadeden hisse senetleri.

ABD Hazinesi getiriler kesinlikle artmış olsa da, 22V Research'ten elde edilen veriler, getirilerin ekonomik büyümeyi ezecek kadar artmadığını gösteriyor. Aslına bakılırsa, 22V Research genellikle daha uzun vadeli Hazine varlıklarındaki getiri artışını izlemeyi teşvik ediyor. Bu tavsiyenin sebebi ise hâlâ ters olan tahvil getiri eğrisinin normalleşme belirtileri gösteriyor olması.

22V Research'ten Dennis DeBusschere, "Dik bir getiri eğrisi ve daha 'normal' bir ekonomik zemin, GARP benzeri hisselere fayda sağlıyor" dedi.

Wall Street’teki satış dalgasının perde arkası

 

ABD'de özel sektör istihdamı beklentileri karşılamadı

 

Piyasalarda 'devlet tahvili' endişesi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)