E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street tahvil tsunamisine hazır değil---

Wall Street tahvil tsunamisine hazır değil

Wall Street tahvil tsunamisine hazır değil
05 Haziran 2023 - 11:41 borsagundem.com

Borç tavanı anlaşmasının imzalanmasıyla birlikte ABD Hazinesi, kasasını yeniden doldurmak için piyasalarda yeni tahvillerden oluşan bir tsunami yaratmak üzere.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de uzun süredir gündemi meşgul eden borç tavanı krizi sonunda çözüldü. Varılan anlaşmanın, ABD Hazinesi’nin trilyon dolarlık boşluğu doldurmak için harekete geçmesine neden olması bekleniyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD Hazinesi’nin, oluşan büyük boşluğu doldurmak için yeni tahvillerden oluşan bir tsunami dalgasını başlatmak üzere olduğu ve bunun da borsalarda yaşanan ralliye büyük zarar verme ihtimali olduğu ifade ediliyor.

Borsalarda düşüş beklentisi yüzde 5

Bloomberg’den Denitsa Tsekova and Ksenia Galouchko'nun haberine göre, ABD Başkanı Joe Biden tarafından Cumartesi günü imzalanan borç tavanı anlaşması ile ABD Hazinesi, kasasını hızla yeniden doldurmak için yeni tahvillerden oluşan bir tsunami dalgasını piyasalara salmak üzere.

İflas eden banka mevduatlarına ödeme yapıldığından bu yana bu azalan likidite için bir başka tahliyenin daha gerçekleşmesi bekleniyor. Wall Street ise piyasaların buna hazır olmadığı konusunda uyarıda bulunuyor.

Yeni tahvil satışının olumsuz etkilerinin borç limiti üzerindeki önceki açmazların etkilerini kolayca gölgede bırakabileceği tahmin ediliyor. Para yöneticileri bir durgunluk beklentisiyle nakit biriktirirken, Fed'in niceliksel sıkılaştırma programı ise banka rezervlerini çoktan aşındırmış durumda.

JPMorgan stratejisti Nikolaos Panigirtzoglou, bir Hazine selinin niceliksel sıkılaştırmanın hisse senetleri ve tahviller üzerindeki etkisini artıracağını ve bu yılki birleşik performanslarını neredeyse yüzde 5 oranında düşüreceğini tahmin ediyor. Citigroup makro stratejistleri de benzer bir hesap sunarak, S&P 500'de iki ayda ortalama yüzde 5,4'lük bir düşüşün bu büyüklükte bir likidite düşüşünü ve yüksek getirili kredi marjları için 37 baz puanlık bir sarsıntıyı takip edebileceğini belirtiyor.

Lehman Krizi’ni andırıyor

Pazartesi başlayacak olan satışlarla zaten azalan para arzının her varlık sınıfında büyük bir gümbürtü koparması bekleniyor. JPMorgan, geniş anlamda likiditenin 2023 yılı başındaki yaklaşık 25 trilyon dolarlık seviyeden 1,1 trilyon dolara düşeceğini tahmin ediyor.

Panigirtzoglou, “Bu çok büyük bir likidite kaybı. Böyle bir şey nadiren görülür. Sadece Lehman krizi gibi ciddi çöküşlerde bu daralmaya benzer bir durum görebilirsiniz” diyor.

JPMorgan'ın tahminlerine göre, bu, Fed'in sıkılaştırmasıyla birlikte likidite ölçüsünü, son on yılın çoğu için yıllıklaştırılmış olan büyümenin aksine, yıllık yüzde 6 oranında aşağı çekecek bir trende karşılık geliyor.

Borçlanma çılgınlığı

ABD ekonomisi birkaç aydır, liderler Washington'da çekişirken kendi kendini finanse etmek için olağanüstü önlemlere güveniyordu. Biden ile Meclis Başkanı Kevin McCarthy arasında aracılık edilen tedbirler, federal harcamaları iki yıl süreyle sınırlıyor ve 2024 seçimlerine kadar borç tavanını askıya alıyor.

Temerrüde kıl payı kalmış bir anda engellenen borç tavanı krizi sonrası Hazine’nin bugün toplam 170 milyar doları aşan birkaç Hazine bonosu müzayedesi başta olmak üzere bazı Wall Street tahminlerine göre üçüncü çeyreğin sonuna kadar 1 trilyon doları aşabilecek bir borçlanma çılgınlığı başlatması bekleniyor.

Milyarlarca dolar finansal sistemde akarken ne olacağını tahmin etmenin ise kolay olmadığı düşünülüyor. Kısa vadeli Hazine bonoları için bankalar, para piyasası fonları ve genel anlamda ‘banka dışı’ olarak sınıflandırılan geniş bir alıcı grubu başta olmak üzere çeşitli alıcılar bulunuyor. Bunlar arasında hane halkı, emeklilik fonları ve şirket hazineleri de yer alıyor.

Bankaların şu anda Hazine bonosu iştahı sınırlı gözüküyor. Bunun nedeni, teklif edilen getirilerin kendi rezervlerinden elde edebilecekleri ile rekabet edemeyecek seviyede olması. Ancak bankalar Hazine müzayedelerine katılmasalar bile, müşterilerinin mevduattan Hazine'ye kayması ihtimalinin ortalığı kasıp kavurabileceği düşünülüyor. Citigroup, sonraki aylarda ne olacağını tahmin etmek için banka rezervlerinin 12 hafta içinde 500 milyar dolar düştüğü tarihsel dönemleri modelliyor. Citigroup Global Markets Küresel Makro Strateji Başkanı Dirk Willer, “Banka rezervlerindeki herhangi bir düşüş tipik olarak bir ters rüzgardır” diyor.

En iyi senaryo

En iyi senaryonun, arzın para piyasası yatırım fonları tarafından süpürülmesi olarak gözüküyor. Fonların kendi kasalarından yaptıkları alımların banka rezervlerini olduğu gibi bırakacağı varsayılıyor. Tarihsel olarak Hazine tahvillerinin en önde gelen alıcıları arasındaki para piyasası yatırım fonlarının, son zamanlarda Fed'in ters repo anlaşması tesisinden teklif edilen daha iyi getiriler lehine geri adım attıkları görülüyor.

Geriye kalan banka dışı alıcıların ise haftalık Hazine müzayedelerinde ortaya çıkması bekleniyor ancak bu sürecin de bankalara zincirleme bir maliyet yaratacağı düşünülüyor. Bu alıcıların, banka mevduatlarını tasfiye ederek alımları için nakit boşaltmaları bekleniyor. Bunun da bölgesel bankaların itlaf edilmesine yol açan ve bu yıl finansal sistemi istikrarsızlaştıran bir sermaye kaçışını şiddetlendireceği tahmin ediliyor.

Saxo Bank’ta sabit getirili bir stratejist olan Althea Spinozzi'ye göre, hükümetin sözde dolaylı teklif sahiplerine artan güveni bir süredir gözleniyor. Spinozzi, “Geçtiğimiz birkaç hafta içinde ABD Hazine müzayedelerinde rekor seviyede dolaylı teklif verenler gördük. Yaklaşan ihraçların büyük bir bölümünü de emmeleri muhtemel” şeklinde konuşuyor.

Borsalara yatırım için iyi bir zaman değil

Şimdilik, ABD'nin temerrüde düşmekten kaçınmasıyla ilgili rahatlama, dikkatleri, yaklaşan herhangi bir likidite artçı şokundan uzaklaştırmış gözüküyor. Aynı zamanda, yapay zekanın geleceğine ilişkin yatırımcıların heyecanı, üç haftalık kazanımların ardından S&P 500'ü boğa piyasasının eşiğine getirmiş durumda. Bu arada, bireysel hisse senetleri için likiditenin geliştiği ve genel eğilimi tersine çevirdiği de gözleniyor.

Ancak bu, banka rezervlerinde belirgin bir gerileme olması durumunda oluşacak olası korkuları bastırmaya yetmiyor. Hisse senetleri düşüyor ve kredi marjları genişliyor, riskli varlıklar kayıpların yükünü taşıyor. Citigroup'tan Willer, “S&P 500’e yatırım için iyi bir zaman değil” diyor.

Barclays’e göre de yapay zeka güdümlü ralliye rağmen, hisse senetlerindeki konumlandırma, yatırım fonları ve perakende yatırımcıların yerinde kalmasıyla büyük ölçüde tarafsız seyrediyor.

Berenberg Çoklu Varlık Stratejisi Başkanı Ulrich Urbahn, “Hisse senetlerinde ezici bir düşüş olacağını ve likidite tahliyesi nedeniyle volatilite patlaması olmayacağını düşünüyoruz. Kötü piyasa iç bilgilerimiz, olumsuz öncü göstergelerimiz ve likidite düşüşü öngörülerimizin hiçbir borsaları desteklemiyor” diyor.

ABD borsalarında ‘istihdam’ rallisi

 

Borsa yaz aylarında nasıl seyrediyor?

 

Borsalarda 23 yıldır görülmeyen uyarı

 

Piyasalar Fed'in "şahin" politikalarını sonlandıracağını fiyatlıyor

 

Piyasalar belirginleşiyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)