E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street rallisinin yakıtı tükendi mi?---

Wall Street rallisinin yakıtı tükendi mi?

Wall Street rallisinin yakıtı tükendi mi?
10 Ağustos 2023 - 10:50 borsagundem.com

Ünlü stratejisti Barry Bannister dev Wall Street yatırım firmaları borsalarda sert düşüş beklerken 2023’ün ilk yarısındaki sürpriz ralliyi doğru tahmin etmişti. Bannister şimdiyse 2024 boyunca devam edecek sabit bir seyir öngörüyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

2023 Wall Street rallisini öngören bir stratejist hisse senetlerinin yılın geri kalanında daha fazla ileriye gidemeyeceğini söyledi. Üstelik borsa uzmanına göre bu zorlu süreç 2024’te de devam edecek.

MarketWatch’un haberine göre Stifel’in Hisse Senetleri Stratejisti Barry Bannister ABD’de bir resesyonun gerçekleşmeyeceğine dair piyasalarda oluşan rahatlama rallisinin sona erdiğini ve piyasaların sabit seyirli bir rotaya girdiğini söyledi. Stratejist S&P 500 Endeksi’nin yıl sonunu 4.400 puan seviyesinde bitireceğini öngörüyor. FactSet verilerine göre söz konusu puan endeksin şu anki seviyesinden 68 puan daha düşük. Bannister yine de piyasa liderlerinin gerisinde kalan sektörlerde fırsatlar oluşabileceğini de sözlerine ekledi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Bannister “ikili işlem” olarak bilinen bir borsa işlem türünün yatırımcılar için olumlu sonuçlar yaratabileceğini düşünüyor. Buna göre yatırımcılar Amerikan teknoloji hisselerinin açığa satışını yaparak ve aynı anda finans, ham madde ve sanayi hisseleri gibi rallinin gerisinde kalan hisse senetlerini satın alarak yüksek getiriler elde edebilecek.

Bannister ayrıca yılın ikinci yarısında ‘eşit ağırlıklı’ S&P 500 Endeksi fonunun ‘geleneksel biçimde ağırlıklandırılan’ S&P 500 Endeks fonundan daha iyi performans göstereceğini tahmin ediyor.

Söz konusu ticaret geçtiğimiz ay halihazırda yüksek getiri sağladı. Temmuz ayı ortasındaki bilanço sezonu başlangıcından itibaren eşit ağırlıklı S&P 500 Endeksi %2,4 yükseldi. Buna karşın endeksin güncel ağırlığı ile kaydedebildiği yükselişse %1,6 seviyesindeydi.

Aynı dönemde Bannister’ın açığa satış olarak önerdiği dev teknoloji hisselerinden bazıları da geri çekilmeye başladı. Apple hisseleri %6,6, Tesla hisseleri %11,8 değer kaybetti. Bu arada yatırımcıların yapay zekâ heyecanından en fazla faydalanan şirket olan Nvidia’nın hisseleri ise sabit bir seyir izledi.

JPMorgan, Morgan Stanley, Goldman Sachs gibi Wall Street devleri bu yılın başında 2023’ün ilk yarısında borsaların yeni diplere ulaşacağını öngörüyordu. Ancak aynı dönemde Bannister bu görüşlere karşı çıktı ve borsaların boğa piyasası rotasına gireceğini öngördü. Stratejistin konsensus tahminlere sırtını dönmesinin sebebi ise ABD enflasyonunun düşüşe geçeceğini öngörmesiydi.

Söz konusu tahminler doğruluğunu kanıtladı. Amerikan tüketici fiyatları haziran ayında sadece %0,2 yükseldi. ABD TÜFE verileri son iki yılın en yavaş yükselişini gösterdi. Düşüş ivmesi ekonomistlerin tahminlerinden dahi daha hızlıydı.

Bannister şimdiyse enflasyondaki yavaşlamanın limitlerine ulaştığına inanıyor. Daha da önemlisi stratejist hisse senetlerinin 2024’te de sıkıntılı bir dönem geçireceğini öngörüyor. Zira Wall Street şirket bilanço büyümelerine dair balonlaşan beklentiler Bannister’a göre önünde sonunda hayal kırıklığı yaratacak.

2024 için hem Bannister hem de yatırım firması Stifel S&P 500’ün ortalama hisse başı bilançolarının (EPS) 209 dolar seviyesinde kalacağını tahmin ediyor. 2023 rakamlarına çok yakın olan bu seviye Wall Street’in 226 dolarlık konsensüs beklentilerinin de oldukça aşağısında.

Bannister, “Eğer düz seyirdeki EPS beklentilerimiz doğruysa S&P 500 sabit bir seyir izleyebilir” açıklamasında bulundu.

Stratejist 2024’ün ilk çeyreğinde hafif bir resesyon yaşanacağını ve şirket bilançolarında etkilerinin hissedilebileceğini düşünüyor. Bannister’a göre yükselen petrol fiyatları mini bir fiyat şoku yaratabilir, %3’lük enflasyonun yeniden zemin kazanmasına sebep olabilir ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz indirimi ihtimalini haklı çıkarmayı zorlaştırabilir.

Durgun bir seyirdeki ekonomik büyüme stratejiste göre şirket bilançolarına da zarar verebilir. Bannister Kovid-19 döneminde ABD yönetiminin verdiği mali desteklerin 2021 yılında bilançolarda ciddi artışlara yol açtığını ve şimdiyse şirketleri yıllık bazlı karşılaştırmalar açısından zor durumda bıraktığını da sözlerine ekledi.

Enflasyon verileri borsaları yine sallayacak mı?

 

Küresel piyasalar ABD enflasyon verilerine odaklandı

 

Asya borsaları, ABD'den gelecek veriler öncesi karışık seyrediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)