E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street hayal görüyor: Borsalar yükselecek---

Wall Street hayal görüyor: Borsalar yükselecek

Wall Street hayal görüyor: Borsalar yükselecek
27 Eylül 2022 - 12:27 borsagundem.com

Küresel ekonomi sarsıcı bir büyüme şokuna hazırlanıyor. Fed, yatırımcıları resesyon konusunda uyarıyor. Bu şartlar altında Wall Street’in borsalarla ilgili iyimser öngörüleri hayalcilikten öteye gitmiyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yüksek enflasyonu dizginlemek isteyen Fed, rekor faiz artırımlarına giderek hem ekonomiyi hem piyasaları sarsıyor. Amerikalıları konut düzeltmesi, yüksek işsizlik ve daha yüksek faiz oranlarıyla uyaran Fed, resesyon olasılığına dikkat çekerek yatırımcıların dikkatli olması gerektiğini belirtiyor.

Business Insider’dan Linette Lopez’in yazısına göre, açık uyarılara rağmen Wall Street, borsanın 2023'te nasıl bir performans göstereceği konusunda hala yanıltıcı bir şekilde iyimser olmayı sürdürüyor. S&P 500 yüzde 11 oranında düşerken Dow Jones da geçen ay yüzde 9 oranında değer kaybetti. Düşüşlerin ilelebet sürmeyeceği tek belirleyici değilse, ki değil, S&P 500 şirketlerinin gelecek yıl ne kadar kar elde edeceğine ilişkin iyimser tahminlerin ekonominin geleceğiyle örtüşmediğini söylemek gerekiyor.

Pembe tahminler gerçeklikle örtüşmüyor

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, 2022 yılının başında, Fed, enflasyonun geçici olduğuna, Kovid-19 pandemisinin neden olduğu arz talep dengesizliklerinin fazla güç kullanmadan ortadan kalkacağına inanıyordu. Ardından Rusya, Ukrayna'yı işgal ederek gıda ve enerji piyasalarını tamamen alt üst etti. Enflasyonun dünyanın hayal ettiğinden daha kolay yayılabildiği ve kalıcı olabileceği ortaya çıkmış oldu. Ve böylece Fed, taleple dolup taşan sıcak ekonomiyi yavaşlatmak için faiz oranlarını artırmaya başladı.

Fed Başkanı Jerome Powell, faiz oranlarının bu denli yüksek olmasının bir resesyona neden olacağı anlamına geldiğini bilse bile, geçen hafta enflasyonu yüzde 2'ye düşürme taahhüdünü yineledi. Ve sonunda bunun, işten çıkarmalar başta olmak üzere emek piyasası için büyük acılar doğuracağını kabul etti. Wall Street'in şirket kârlarına yönelik pembe tahminleri ise Powell'ın ekonomi için vaat ettikleriyle örtüşmüyor. Gerçeklik kontrolü almak üzere.

Aşağıda gidilecek uzun bir yol var

2021 yılı Amerikan kapitalizmi veya en azından Amerikan şirketleri için tampon bir yıldı. ABD şirketlerinin kar marjları, 1950'lerden bu yana görülmemiş seviyelere çıktı. Tedarik zincirleri pandemi nedeniyle hırpalanınca şirketler fiyatları yükseltme yolunu seçti. Enflasyon girdi maliyetlerini artırdıkça şirketler de fiyatları daha da yükseltti. Bu süreçte Amerikalıların, pandemiden kaynaklı teşvikler sayesinde harcama güçleri vardı ve faiz oranları o kadar düşüktü ki borca ​​erişmek oldukça kolaydı.

Wall Street analistleri, S&P 500 şirketlerinin hisse başına kazançlarının 2023 yılında 229 dolara ulaşmasını bekliyor. Bu, yıl başındaki 211 dolarlık ilk tahminlerine kıyasla istikrarlı bir artışa karşılık geliyor.

Ancak o mükemmel koşullar artık ortadan kalktı. Ve bu, bir şirketin hisse senetlerinin nasıl değerlendiğinin çok önemli bir parçası olan karların da eskisi gibi olmayacağı anlamına geliyor.

Ekonomik karışıklığa ve kötüleşen kar görünümüne rağmen, Wall Street, piyasaların beklentileri konusunda hala nispeten rahat görünüyor. Bloomberg'e göre Wall Street analistleri, S&P 500 şirketlerinin hisse başına kazançlarının 2023 yılında 229 dolara ulaşmasını bekliyor. Bu, yıl başındaki 211 dolarlık ilk tahminlerine kıyasla istikrarlı bir artışa karşılık geliyor. Fed'in faiz oranlarını istikrarlı şekilde yükseltmesine ve resesyon tehdidinde bulunmasına rağmen, piyasa profesyonelleri gelecek yıla dair şirket karları konusunda şaşırtıcı şekilde daha iyimser davranıyor.

Elbette modelleri, rekor kıran mevcut kar trendinin devam edeceğini varsayıyor; belki yeteri kadar hızlı değil ama en azından yukarı. Fed'in ekonomiye uyguladığı baskı ve para politikasının ‘kavurucu sıcak’tan ‘sıcağa’ geçtiğini varsaysak bile, bunun mantıklı olmadığı gözüküyor.

Borsalarda yüzde 30-40 arası düşüş normal

Jasper Capital Portföy Yöneticisi Justin Simon, bizi endişe verici bir düşünce egzersizine götürüyor. 2019 yılının sonu gibi davranalım. Bilindiği üzere o dönem borsalar ve ABD ekonomisi için korkunç bir zaman değildi. Varsayımımıza göre, kurumsal karlar bugünden o zamanki sağlıklı seviyelere geri düşse bile, o seviye, borsanın şu anda seyrettiği seviyeden hala çok uzakta kalıyor. Simon, “Şu anda piyasa için risk, hisse başına kazancın pandemi öncesi seviyelere benzer şekilde normalleşmesidir. Bu da hisse başına yaklaşık 160 dolar anlamına geliyor” diyor. Simon'a göre, karlar kazançlarla aynı oranda gerileyecekse, bu, piyasanın şu anda bulunduğu yere göre yüzde 30 ila yüzde 40 arasında bir düşüş yaşayacağını gösteriyor.

Powell'ın enflasyonu soğutmak için ne kadar yüksek oranlarda veya ne kadar süreyle faiz artırımına gitmek zorunda kalacağını kimse bilmiyor. Bunun kısa bir gerileme ya da durgunlukla sonuçlanmasından ise bağımsız olarak, geleceğin şirket kazançları için olumlu olmayacağını kesinlikle biliyoruz. 1960 yılından bu yana, resesyon dönemlerinde şirket kazançları ortalama yüzde 31 oranında düşüş yaşıyor. Ve ekonomik çöküş, dolayısıyla da kar düşüşü ne kadar uzun sürerse, bu durum hisse senetleri için o kadar kötü olacağı anlamına geliyor.

1960 yılından bu yana, resesyon dönemlerinde şirket kazançları ortalama yüzde 31 oranında düşüş yaşıyor.

Henüz kötü bir şey olmadı

Wall Street, kısmen ekonominin çok esnek olması nedeniyle gelecek fırtınayı inkar ediyor. Tarihsel enflasyona rağmen, ABD'li tüketici harcamalarıyla bu sürece ayak uydurmaya devam ediyor ve işsizlik hala rekor düşük seviyelerde. Powell, Fed'in faiz oranlarını 75 baz puan artırmaya karar verdiğini açıkladığında, piyasa biraz yükselse de ardından bir süre yatay seyretti ve ardından uçurumdan aşağı yuvarlandı. Emekli Goldman Sachs ortağı Abby Joseph Cohen, hisse senedi yatırımcılarının kafasının karıştığını söylüyor. Bırakın gelecek yılı, bu yılın geri kalanında bile bu kafa karışıklığının nasıl düzeleceğini kimse bilmiyor.

Yatırımcıların kafası karışık

Şirketler de yatırımcıları için bu durumu netleştirmeye pek yardımcı olmuyor. Aslında şirketler görünüşe göre Powell'ın gerisinde kalıyor. Piyasa analiz şirketi Freight Waves'den Rachel Premack, Amerikalıların pandemi sonrası yüksek enflasyonlu yeni dünyayı yansıtan harcama alışkanlıklarındaki değişikliklere birçok büyük şirketin hazırlıksız yakalandığına dikkat çekiyor.

Bu süreçte, Amazon, Target ve Ford gibi şirketler planlarını değiştirmek ya da kazanç tahminlerini düşürmek zorunda kalıyor. Bu ayın başlarında FedEx, oldukça karamsar kazanç bildiriminde bulunuyor ve yavaşlayan küresel ekonomiye bağlı olarak gelecek yıl için kar tahminlerini düşürüyor. Şirketin hisseleri duyurudan sonra yüzde 24 oranında değer kaybediyor. Örnekler birkaç şirket gibi dursa da, kurumsal hayatın geri kalanı da hala bu yeni koşulların onlar için ne anlama geldiğini anlamaya çalışıyor. Örneğin, faiz oranları yükseldikçe, ayakta kalabilmek için ucuz borca ​​veya bol miktarda likiditeye bel bağlamış şirketlerin sert bir uyanışla karşı karşıya kalacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Faiz oranları yükseldikçe, ayakta kalabilmek için ucuz borca ​​veya bol miktarda likiditeye bel bağlamış şirketlerin sert bir uyanışla karşı karşıya kalacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Ne kadar yükseğe uçarsan o kadar uzağa düşersin

Bu artık kazançların artmaya devam ettiği bir dünya değil. Ancak Fed, ekonominin parametrelerini o kadar dramatik bir şekilde değiştiriyor ki, Wall Street'in verileri denklemdeki yerlerine yerleştirerek yaptığı hesaplar pek işe yaramıyor. Yatırımcıların tahminleri, sonunda Powell'ın vaat ettiği ‘acı’ ile uyandıklarında eninde sonunda düşecek ve kabus gerçekleştikçe volatilite hüküm sürecek.

Çığlık atan bir borsa ve haç işareti yapan terli tüccarlar hakkında gördüğünüz tüm görsellerin sadece bir başlangıç olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Wall Street o kadar yüksekten uçuyor ki hisse senetlerinin her zaman yükselmediğini unutuyor. Ve ne kadar yükseğe uçarsan o kadar uzağa düşersin.

Küresel borsalar neden düşüyor?

 

Borsalarda en kötüsü henüz gelmedi

 

Fed sonrası piyasalarda risk iştahı zayıf seyretmeye devam ediyor

 

Dalio: FED’in başka çaresi yok

 

Küresel ekonomilerde faiz artışı dalgası

 

Küresel finans piyasaları havlu atıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • MUHALET KUŞUÖTMEZ27 Eylül 2022 23:45

    zaten kriz ve büyük düzeltme denilen öyle bir şey dir ki bir hafta veya üç günde şak diye olur.hisse senetleri o zaman zarfında tuz buz olup çöp olurlar.ben o günlerin kaç tanesine şahit oldum.dikkatli olun döviz altın ve nakitte kalın derim.bu dönem para kazanma değil parayı koruma dönemi.