E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaKüresel ekonomilerde faiz artışı dalgası---

Küresel ekonomilerde faiz artışı dalgası

Küresel ekonomilerde faiz artışı dalgası
20 Eylül 2022 - 11:14 borsagundem.com

Bu yıl dünyanın büyük merkez bankalarından ABD hariç, 15’inin faiz artışı yapacağı biliniyor. Piyasalardaki beklentilerse karamsarlığı göstermeyi sürdürüyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları geçtiğimiz gün dalgalı bir seyrin ardından pozitife döndü. Ancak analistler bu yükselişin uzun vadeli olmayacağını öngörüyor. Zira ekonomik veriler göz önüne alındığında borsaların çok hızlı bir şekilde düşüşe geçebileceği görülüyor.

ABD Merkez Bankası (FED) ve diğer 15 büyük merkez banka faiz artışı çılgınlığına katılıyor. Forbes’un haberine göre dünya çapında hisse senetleri piyasalarının bir numaralı gündem maddesi de bu.

Borsa araştırmaları firması Bretton Woods Research’ün Makro Yatırımlar Başkanı Vladimir Signorelli konuyla ilgili açıklamasında, “Sanki enflasyona verilecek tek cevap tüketimi azaltmakmış gibi görülüyor. Diğer cevap ise üretimi artırmak. Bu da daha fazla üretim yapmanız anlamına gelir. Daha fazla mal daha düşük fiyatlar demektir” ifadelerine yer verdi.

Forbes yazarı Kenneth Rapoza’ya göre yeni bir makro volatilite trendi ortaya çıkıyor. İşletme aktivitesi düşüyor ve ABD’de enflasyon hâlâ %8’in üzerinde. Enflasyon Avrupa’da %9’a yaklaşarak Brezilya, Hindistan, Güney Afrika ve Çin gibi gelişmekte olan piyasalardan bile daha kötü bir noktaya ulaştı. BRICS ülkeleri arasında Avrupa ve ABD’den daha yüksek enflasyonu olan tek ülke Rusya.

Söz konusu durum FED, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) enflasyonu durdurmak için tüm risklere rağmen faizleri artıracağı anlamına geliyor.

 

BlackRock Yatırım Enstitüsü Küresel Baş Yatırım Stratejisti Wei Li, “ Temmuz ayında gelişmiş ülkelerdeki borsa hisse senetlerindeki düşüşlerden bu yana politika faizi beklentileri daha da arttı ve resesyon riskleri hâlâ hesaba katılmıyor” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD ve Avrupa’da ticari faaliyetler de yavaşlamaya devam ediyor. Geçen hafta ABD’li nakliyat devi FedEx yatırımcılarıyla ekonominin geleceğine ilişki karamsar bir rapor paylaşmıştı. Bu arada yine geçen hafta açıklanan ABD enflasyon rakamlarının da piyasaların beklentilerinin gerisinde kalması FED’in yapılması gereken her şeyi yapmaya hazır olacağını gösteriyor.

BlackRock’tan Li özellikle beklentilerin üzerindeki enflasyon sürprizinin ardından FED’in ve ECB’nin ‘aşırı tepki’ vereceğini öngördüğünü açıkladı. Yatırımcılara ‘aşırı sıkılaşma’ beklemeleri gerektiğini söyleyen Li bunun çekirdek ekonomilerde resesyon anlamına geldiğini de hatırlattı: "Tüm portföy yaklaşımımız, risk azaltma konusundaki görüşümüzü yeniden teyit etmemizi istiyor."

FED ve ECB büyük ölçüde karamsar

ABD'den gelen son ekonomik veriler, hala güçlü bir işgücü piyasasına rağmen yavaşlamayı gösteriyor. Geçen haftaki perakende satış verilerinin tüketici harcamalarının hızı üzerinde olumsuz etkileri oldu ve Atlanta FED, üçüncü çeyrek için %1,3 olan gayrisafi yurt içi hasıla tahminini yıllık bazda sadece %0,5'e düşürdü. Söz konusu göstergedeki tek olumlu yön art arda gelen negatif büyüme rakamlarının neden olduğu teknik resesyonu sona erdirecek olması. GSYİH’nın yükselmeye başlaması ise dipten alma mesajını taşımıyor. Zira genel beklentiler borsaların daha da düşeceği yönünde.

UBS Finansal Hizmetler Amerika Baş Yatırım Sorumlusu Solita Marcelli FED politikalarına ilişkin açıklamasında, “FED’in ekonomik büyümeyi yalnızca iki değişkeni fiyat istikrarı ve tam istihdamı etkilediği sürece umursadığını hatırlamak önemlidir. Hala altta yatan eğilimin daha yavaş enflasyona doğru olduğunu düşünüyoruz. Ancak bu noktada, FED’in kabul edilebilir bir zaman diliminde %2'lik enflasyon hedefine ulaşma yolunda olduğu görünmüyor” ifadelerine yer verdi.

Bu arada kıtanın öte yakasında Avrupa Birliği de enflasyonla mücadele etmek için acil durum yetkilerini tartışıyor. AB’nin önerdiği bir tasarıya göre tedarik zincirini olağanüstü hal yetkileriyle donatabilir. Signorelli konuyla ilgili açıklamasında, “Eğer bu bir tasarıdan daha fazlası haline gelirse, Avrupa için daha fazla federalizm geliyor demektir. Bu da piyasalar için daha fazla öngörülebilirlik anlamına gelebilir, ancak bunların hepsi emekleme aşamasındadır. Avrupa hisselerini açığa satışa almak istemem ama şu anda herhangi bir Avrupa hisse senedi de satın almak istemezdim” dedi.

Signorelli, “Ucuz enerji olmadan Almanya’nın ekonomik güç merkezi olma yetisi artık kalmıyor. Bununla nasıl baş edeceklerini bilmek zorundalar. Yönetecek bir Avrupa portföyüm olsaydı, İngiltere hisse senetlerini satın almayı tercih ederdim" dedi. Signorelli İngiltere’nin yeni başbakanı Liz Truss’ın vergiler ve enerji konusunu doğru ele aldığını da sözlerine ekledi.,

Altın Fed'i bekliyor

 

Fed toplantısı öncesi piyasalarda temkinli bekleyiş hakim

 

Piyasalar FED’den gelebilecek 75 baz puanlık artışı fiyatlamış durumda

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Tufan20 Eylül 2022 12:57

    "Sanki enflasyona verilecek tek cevap tüketimi azaltmakmış gibi görülüyor. Diğer cevap ise üretimi artırmak. Bu da daha fazla üretim yapmanız anlamına gelir. Daha fazla mal daha düşük fiyatlar demektir" Bakın elin yabancısıda Reisle aynı fikirde. Üretim nasıl artar? Düşük faizle kredi verip daha çok yatırım yaptırırsın. Ama bize dayatılan ne faizi yükselt üretimi durdur millet birşey almasın ekonomi dursun ve fiyatlar düşsün. Sizce hangisi daha iyi? Son 50-60 senede yüksek faiz veren hangi ülke düzlüğe çıktı bizde dahil? Faiz belasından sadece biz değil tüm dünya kurtulmadan insanlığa rahat yok.

  • MUHALET KUŞUÖTMEZ20 Eylül 2022 12:01

    Bizde perşembe günü faizleri düşürüp kurları patlatırız.