E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street borsalarını düşürecek 4 kilit neden---

Wall Street borsalarını düşürecek 4 kilit neden

Wall Street borsalarını düşürecek 4 kilit neden
23 Ocak 2023 - 14:11 borsagundem.com

Analistler ve borsa uzmanları içerisinde bulunduğumuz yıl için iyimser beklentiler taşımıyor. ABD borsalarındaki düşüşe 4 kritik gelişmenin sebep olabileceği düşünülüyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street analistleri ve bankacıları ABD borsalarında S&P 500 Endeksi’nin yeni bir kayıp yılına doğru ilerlediği konusunda uyarıyor. Uzmanlara göre endeks sayısız makro ve piyasa etkeni arasında yatırımcılar için güvenli bir tercih değil.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre S&P 500 Endeksi 2022 yılında yaklaşık %20 düştü. Yüksek enflasyon ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) agresif faiz artışları bu düşüşün en önemli sebebiydi. Endeks 2008 Küresel Finans Krizi’nden bu yana en kötü yılını geçirdi.

Ancak küresel piyasalardaki kötü günler tamamen sona ermiş gibi görünmüyor. Dünyanın en büyük para yöneticisi BlackRock yakın zamanda yaptığı bir uyarıda yatırımcıların eski taktik kitaplarını bırakması gerektiğine dikkat çekilmişti. BlackRock raporunda portföylerde piyasalardaki paradigma değişimine hazırlıklı olunması gerektiği belirtiliyor.

Insider’ın haberine göre analistler, S&P 500'ün bu yıl muhtemelen dört büyük nedenle düşük performans göstereceğini öngörüyor.

1. Bilanço resesyonu hisse senetlerini çökertecek

S&P 500 şirketleri bu yıl zayıf bilançolar bildirmeye hazırlanıyor. Piyasa hâlâ 2022'deki FED faiz artırımlarının etkisinden sarsılıyor. Zira FED için enflasyonu düşürmek için yapılan faiz artışları şirketler için gelirlerin azalması anlamına geliyor. Merkez bankaları geçen yıl faiz oranlarını 425 baz puan artırdı ve 2023'te sıkılaştırma çabalarını hafifletmeye başlayacaklarının sinyalini verdi. Ancak hisse senetleri halihazırda çok sert bir darbe aldı ve bu faiz artışlarının tam etkileri henüz piyasada hissedilmedi.

Morgan Stanley Baş Stratejisti Mike Wilson, 2023 için kurumsal bilanço beklentileri ile yatırımcı beklentileri arasında %20’lik eksi yönlü fark olabileceğini belirtiyor. Söz konusu tablo 2008'den bu yana en kötü bilanço durgunluğunun bu yıl piyasaları düşürebileceği anlamına geliyor. Wilson S&P 500’ün bu yılın ilk yarısında %24 düşebileceğini tahmin ediyor. Baş stratejistin hesaplamaları Bank of America ve Deutsche Bank’ın projeksiyonlarıyla aynı doğrultuda.

2. Likidite piyasadan çekiliyor

FED faiz artırımlarına ek olarak, bilançosunun büyüklüğünü ayda yaklaşık 95 milyar dolar azaltıyor. Likiditeyi piyasadan çekmek enflasyonu azaltmaya yardımcı olabilecek parasal sıkılaştırma tedbirlerinden birisi. Ancak bu tablo özellikle de piyasalardaki likidite bolluğundan desteklenen büyüme odaklı hisseler ve teknoloji hisse senetleri başta olmak üzere düşük faiz ortamında yüksek getiri vadeden birçok varlık sınıfı için kötü bir haber anlamına geliyor.

Merkez bankası, geçtiğimiz Nisan ayından bu yana bilançosundan 381 milyar dolar temizledi. Hisse senetleri ise pandemi döneminde sıfıra yakın faiz oranları ve piyasada bol miktarda nakit varlığı oluşması sırasında elde edilen kazançların çoğunu sildi.

Morgan Stanley likidite akışını ‘odadaki fil’ olarak tanımlıyor ve devam eden sıkılaştırma politikaları nedeniyle S&P 500’ün mart ayına kadar %15 düşmesine neden olabileceğini tahmin ediyor. Bank of America ise aynı sebepten %7’lik daha hafif bir düşüş öngörüyor.

3. S&P 500 kalabalıklaştı

Bank of America Baş Stratejisti Savita Subramanian S&P 500 Endeksi’nde çok fazla yatırımcının toplandığını ve piyasalarda bir sorun çıkması halinde bu yatırımcıların toplu satışının volatiliteyi yükseltebileceğini söyledi.

Subramanian Bloomberg’deki açıklamasında, “Asıl sorun herkesin kas hafızasını kullanması ve en güvenli borsa olarak gördükleri S&P 500’e geri dönmesi. Herkes S&P 500’de olursa ve bunların tamamı aynı zamanda satışa geçerse S&P 500 Endeksi o kadar güvenli olmayacak” ifadelerine yer verdi.

Baş stratejist yatırımcıların teknoloji gibi piyasalardaki kalabalık alanlardan uzaklaşmasını ve enerji, düşük sermayeli şirketler gibi alanlara yatırım yapmasını tavsiye ediyor.

4. Hisse senetleri hala aşırı değerli

Kıdemli borsa uzmanı John Hussman hisse senetlerinin geçtiğimiz yıl borsalarda görülen sert satış dalgalarına rağmen aşırı değerli olduğunu belirtiyor.

2000 yılındaki dot-com balonunu doğru tahmin eden Hussman, S&P 500 için en sevdiği değerleme ölçütünün dot-com dönemindekine benzer bir zirveye ulaştığını söyledi. Bu gösterge, endeksin uzun vadeli getirilerini tahmin etmek konusunda herhangi bir göstergeden daha iyi bir sicile sahip. Hussman, S&P 500'ün hâlâ düşebileceği çok daha derin dipler olduğu konusunda uyardı.

Hussman, “2022 piyasa düşüşünün bugüne kadarki hisse değerlemeleri üzerinde ne kadar az etkisi olduğuna dikkat edin. Son piyasa kayıpları en aşırı spekülatif köpüğü ortadan kaldırmış olsa da en güvenilir değerleme göstergelerimiz 1929 ve 2000 aşırı uçlarına yakın kalmaktadır” ifadelerine yer verdi.

Baş stratejist S&P 500’ün uzun vadede %60 düşebileceğini ve endeks puanının 1500’e gerileyebileceğini söyledi. Hussman S&P 500’ün gelecek 10-12 yıl içerisinde ortalama %6 negatif getiri sağlayacağını belirtiyor.

Artan risk iştahı doları zayıflatıyor

 

Ters akıntılar borsada konumlanmayı zorlaştırıyor

 

Küresel piyasalarda resesyon endişesi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)