E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaWall Street borsalarında tahvil krizi---

Wall Street borsalarında tahvil krizi

Wall Street borsalarında tahvil krizi
23 Ekim 2023 - 11:23 borsagundem.com

Tahvil faizlerindeki yükselişin ABD borsalarına olan etkisi derinleşiyor. 10 yıllık Amerikan devlet tahvili getirileri %5 sınırına dayanınca, riskli yatırım olarak kabul edilen hisse senetlerinin potansiyel getirileri de sorgulanır hale geldi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Amerikan devlet tahvillerindeki yükseliş Wall Street yatırımcıları için oldukça zorlu bir piyasa ortamı yaratıyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri geçen hafta 16 yıldır görülmeyen bir seviye olan %5 sınırını aştı. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Amerikan devlet tahvilinin gösterge endeksi niteliğinde olan 10 yıllık ABD Hazinesi tahvilleri haftayı %5 seviyesinin biraz altında bitirse de yükseliş ivmesini destekleyen piyasa zemini etkilerini hissettirmeyi sürdürüyor.

Amerikan tahvil piyasasının volatilitesi de tarihsel seviyelerin üzerinde. Tahvil piyasasının korku endeksi niteliğindeki ICE BofA MOVE Endeksi ekim başlarında mayıs ayından bu yana en yüksek noktası olan 142 seviyesine ulaştı. Endeks cuma günü 135,5 seviyesindeydi.

MarketWatch’un haberine göre yatırım firması Quadric’in faiz oranları volatilite ve enflasyon koruması ETF’si portföy yöneticisi olan ünlü borsa uzmanı Nancy Davis, “Bana kalırsa tahvil sahibi olmanın güvenli olmadığı bir çağdayız. Tahviller risksiz yatırımlar değil. 30 yıllık ABD Hazinesi tahvilleri 2022’de Nasdaq’tan daha fazla değer kaybetti” ifadelerine yer verdi.

Tahvil piyasalarında fiyatlardaki düşüş getirilerin yükselmesi anlamına gelir. Sermaye yönetimi firması Infrastructure Capital’ın CEO'su Jay Hatfield'a göre, Amerikan Hazine getirilerinin yükselişi Wall Street borsalarının son zamanlardaki zayıflığına da en çok katkıda bulunan unsur oldu.

ABD borsaları geçen haftayı düşüşle kapatmıştı. Dow Jones Endeksi’nin %1,6 gerilediği haftada S&P 500 Endeksi %2,4, Nasdaq Bileşik Endeksi ise %3,2 düşüş gösterdi.

Hatfield, hisse senetlerinin esasen çok uzun vadeli menkul kıymetler olduğunu ve bunun da onları faiz oranlarına duyarlı hale getirdiğini söyledi. Faiz oranları yükseldikçe, hisse senetlerinin gelecekteki kazançları daha yüksek oranda iskonto edilir.

Artan devlet tahvili getirileri de riskli yatırımları daha az cazip hale getiriyor. Sabit getirili yatırım enstrümanlarının getirileri, S&P 500 Endeksi’ndeki şirketlerinin bilanço getirisini giderek daha geniş bir marjla aşıyor. Interactive Brokers'ın Kıdemli Ekonomisti Jose Torres, "10 yıllık ABD Hazinesi tahvilleri %5'e yakın getiri sağlarken yüksek fiyatlarla hisse senetlerine sahip olmak mantıklı değil" diyor.

Hatfield, piyasalara ilişkin oluşturdukları modellerine göre 10 yıllık Hazine getirisindeki her 40 baz puanlık artışın teorik olarak S&P 500 fiyat bilanço katlarından bir puan düşürdüğünü gösterdiğini söyledi.

Hatfield, son üç ayda 10 yıllık Hazine getirisinin 108 baz puan arttığını ve bunun da S&P 500 fiyat bilanço katlarının neredeyse üç puan düşmesi gerektiği anlamına geldiğini belirtti. Dow Jones piyasa verilerine göre, S&P 500'ün fiyat bilanço oranı perşembe günü 19,34 seviyesindeydi.

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell’ın açıklaması da piyasalara yardımcı olacak nitelikte değildi. Powell tahvil piyasasındaki volatiliteyi FED’in akışına bırakması gerektiği bir şey olduğunu söyledi. FED Başkanı devlet tahvili getirilerindeki artışın finansal koşulları sıkılaştırdığını ve FED’in yapması gereken daha fazla faiz artışının yerini alabileceğini söyledi.

Interactive Brokers'dan Torres, teknik açıdan 10 yıllık ABD Hazinesi tahvillerinin önümüzdeki birkaç ay içerisinde %5,29’u test etmesini beklediğini söylüyor. Eğer getiriler bu seviyenin de üzerine çıkarsa kıdemli ekonomiste göre ne kadar yukarıya tırmanılabileceğinin bilinmediği keşfedilmemiş bir bölgeye ulaşılacak. Torres bir resesyon tahvilleri aşağıya çekene kadar bu ekonomik döngüde tahvillerin %6’ya kadar ulaşabileceğini söyledi.

Hatfield ise daha iyimser ve 10 yıllık Amerikan Hazine getirisinin %5 civarında zirve yapmasını bekliyor. Infrastructure Capital’ın CEO'su, “Getiriler biraz istikrarlıysa, borsa faiz tahvil getirilerinden çok bilançolar tarafından yönlendirilmelidir. Zira teknoloji mega devlerinin bilançolarını alıyoruz ve insanların bu şirketleri görmezden gelmesinin hiçbir yolu yok" dedi.

Microsoft, Alphabet ve Visa bu hafta salı günü itibariyle üçüncü çeyrek raporlarını yayınlayacak. Meta ve Amazon da sırasıyla çarşamba ve perşembe günü bilançolarını açıklayacak.

Hatfield yine de mevcut piyasa ortamında bilançoların büyük yükselişler yaratmayacağını söyledi. CEO, “Getiriler ve borsa konusunda iyimse olsak da durum riskli. Orta Doğu’da hâlâ devam eden bir savaş var. Pozitif enflasyon verileri ise kasım ayına kadar gelmeyecek” ifadelerine yer verdi.

Borsa uzmanına göre hissedarlara sabit bir biçimde güzel temettü ödeyen hisse senetleri yatırım için iyi bir tercih olabilir. Yatırımcılar hafta boyunca da bilanço raporlarıyla destekleneceğini bekledikleri bazı teknoloji hisseleri de portföylerine eklemeyi seçebilirler.

Ancak Hatfield yatırımcılara en büyük tavsiyesinin temkinli kalmak olduğunu söyledi. CEO, “Burası yetişkinlerin yüzebileceği bir yer. Bu, dünyanın en iyi traderlarının uğraşmasını isteyeceğiniz türden bir pazar” ifadelerine yer verdi.

Torres de tahvil getirilerindeki yükselişle birlikte pasif yatırımın yerine aktif yatırımın en iyi tercih haline geldiğini söyledi.

Kıdemli ekonomist, “Önümüzdeki beş ila on yıl içinde, bu kadar yüksek getirilerle çok daha düşük bir borsa performansına sahip olacağız. Bana kalırsa bu, doğru zamanda gelişmeye hazır doğru sektörleri ve doğru şirketleri seçen hisse senedi tasnifçisi yatırımcılar için gerçekten uygun bir ortam” ifadelerine yer verdi.

 

Emtia piyasalarında 'şahin' Fed etkisi

 

Güvenli liman altında yükseliş sürecek mi?

 

Fed uyardı: Piyasalar olumsuz etkilenebilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)