E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaVilleroy: ECB faiz artışlarına yakında son verebilir---

Villeroy: ECB faiz artışlarına yakında son verebilir

Villeroy: ECB faiz artışlarına yakında son verebilir
10 Temmuz 2023 - 15:48 borsagundem.com

Fransa Merkez Başkanı Başkanı Villeroy, Avrupa Merkez Bankası’nın faiz artışlarını zirve seviyelerde sonlandıracağını söyledi.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD gibi Avrupa’da da yüksek enflasyonla mücadele sürüyor. Ancak Fransa Merkez Bankası Başkanı François Villeroy de Galhau, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz oranlarını yükseltmeyi neredeyse sonlandırdığını belirtiyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Villeroy, ECB faiz artışlarının yakında ve ‘yüksek seviyede’ sona ereceğini ifade etti.

Faiz artırımları sona ermek üzere

Bloomberg’den William Horobin'in haberine göre, Yönetim Konseyi üyesi François Villeroy de Galhau, Avrupa Merkez Bankası'nın faiz oranlarını yükseltmeyi neredeyse bitirdiğini, ancak daha sonra ekonomiyi tam olarak etkilemelerini sağlamak için faiz oranlarını ‘yüksek bir seviyede’ tutacağını söyledi.

Fransa Merkez Bankası Başkanı Villeroy, ECB'nin rekor sıkılaştırma döngüsünün enflasyonu 2025 yılına kadar yüzde 2 hedefine yaklaştıracağını belirtti. Villeroy, Fransa'daki fiyat artışının bu yılın başındaki yüzde 7 seviyesinden yüzde 5,3'e gerileyerek zirveyi çoktan geçtiğini de sözlerine ekledi.

Fransa'nın Aix-en-Provence kentinde düzenlenen bir konferansta konuşan Villeroy, “Euro bölgesinde, yakında faiz oranlarının en yüksek noktasına ulaşacağımıza inanıyorum. Ancak tepe noktası dediğimde bu bir zirveye değil, para politikasının tüm etkilerini tam olarak iletmek için yeterince uzun bir süre üzerinde kalmamız gereken yüksek bir seviyeyi anlatıyor” dedi.

Villeroy’un yorumları, ECB’nin 27 Temmuz'da çeyrek puanlık bir faiz artırımına yer vereceği neredeyse kesin olan bir karardan önce geliyor. Politika yapıcılar, Eylül ayındaki bir sonraki toplantılarında borçlanma maliyetlerini tekrar artırıp artırmamayı tartışıyor.

İş gücü piyasası çok güçlü

Villeroy ile aynı panelde konuşan Portekiz Merkez Bankası Başkanı Mario Centeno ise, ECB'nin fiyat artışını kontrol altına alma konusunda ilerleme kaydettiğini söyledi.

Centeno "Enflasyon, yükselme hızından daha hızlı düşüyor. Bu süreci desteklememiz ve bunu başarabileceğimizden çok emin olmamız gerekiyor” dedi. Centeno ayrıca Avrupa'daki iş gücü piyasasının şimdiye kadarki ‘en güçlü zamanında’ olduğunu da ekledi.

Enflasyon hedefi yükseltilmemeli

Villeroy, ECB'nin yıllık Aix-en-Provence konferansında yeniden su yüzüne çıkan enflasyon hedefi tartışmasına ağırlık verdiği konuşmasında, hedefi yükseltmenin mantıklı olmadığını da söyledi. Vlleroy, “Bunu yapmak, enflasyon konusunda belirsizlik yaratacak ve merkez bankasının güvenilirliğine zarar verecektir” şeklinde konuştu.

Cumartesi günü, Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire Cumartesi günü ekonomistler arasında iklim geçişini finanse etmek için daha yüksek bir enflasyon hedefinin daha düşük borçlanma maliyetlerini sağlayıp sağlayamayacağına dair tartışmayı memnuniyetle karşılamış ve 'tabuların olmaması’ gerektiğini söylemişti.

Villeroy ise, “Bunun yanlış bir iyi fikir örneği olduğuna inanıyorum. Enflasyon hedefimizi yüzde 2 yerine yüzde 3 olarak açıklasaydık, borç verenler hemen daha yüksek faiz oranları talep ederdi” diyerek Le Maire’e katılmadığını ifade etti.

Simkus: ECB'nin haziran ve temmuzda faiz artırmasını bekliyorum

 

ECB Başkanı Lagarde'dan 'enflasyonla mücadelede kararlılık' mesajı

 

Enflasyonu dizginlemek ECB'yi aşıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)