E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaVanguard: Geleneksel portföyler için 2024 doğru zaman---

Vanguard: Geleneksel portföyler için 2024 doğru zaman

Vanguard: Geleneksel portföyler için 2024 doğru zaman
13 Aralık 2023 - 16:08 borsagundem.com

60/40 geleneksel yatırım stratejisi pandemi sonrasında yatırımcıların büyük kayıplar vermesine yol açmıştı. Ancak Vanguard’ın 2024 raporuna göre yüksek faiz ortamına bu strateji yatırımcılar için avantajlı bir yöntem olabilir.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel merkez bankalarının faiz artışlarıyla birlikte sabit gelir yatırımları yeniden talep görmeye başladı. Dünyaca ünlü para yöneticisi Vanguard Group’a göre varlıkların %60’ının hisse senetlerine %40’ının tahvillere dağıtıldığı klasik portföy dağılımı stratejisi için olumlu şeyler söylemenin zamanı gelmiş olabilir.

MarketWatch’un haberine göre, Vanguard 2024 için öngörülerini paylaştığı raporunda, “Uzun vadeli yatırımcılar için dengeli portföylerde 1990 sonrası ortalaması en az %7'lik 10 yıllık getiri elde etme olasılığı 2021'de %8'e gerilerken bugünse %40'a yükseldi" dedi.

Varlık yönetimi firması açıklamasında, “Daha yüksek faiz ortamına geçiş, tahvillerde tarihi kayıplara ve hisse senetlerinde yüksek oynaklığa yol açarak yatırımcıları şüphesiz zorladı. Ancak şunu unutmayın: Bir sonraki istihdam döngüsünün ötesinde kadar sürecek olan bu yapısal değişim, son 20 yıldaki en iyi ekonomik ve finansal gelişmedir” ifadelerine yer verildi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD Merkez Bankası (FED) geçen yıl rekor seviyeye ulaşan enflasyonu düşürmek için politika faizlerini agresif bir biçimde yükseltti. FED, Mart 2022’den temmuz ayına kadar süren 11 faiz artırımıyla politika faizlerinin %5,25-5,50 aralığına diğer bir deyişle son 22 yılın en yüksek seviyesine çıkardı. Her ne kadar FED faiz oranlarını düşürmesi beklense bile Vanguard yatırımcıların yüksek faiz ortamdan yakın zamanda kurtulacağını düşünmüyor.

Varlık yöneticisinin açıklamasında, “Politika faizleri konjonktürel zirvelerinden geri çekildikten sonra, faizlerin Kovid-19 salgını öncesine alışık olduğumuzdan daha yüksek bir seviyeye yerleşmesini bekliyoruz. Sıfır faiz oranları ortamı artık yok” ifadelerine yer verildi.

Vanguard’ın son ekonomik öngörü raporuna göre sağlam para politikasına dönüşte daha yüksek faiz oranları hükümetlerin mali durumlarının sürdürülebilirliğini zorlayacak, tasarrufları teşvik edecek ve hane halkı ve işletmelerdeki borçlanmaları sınırlayacak. Varlık yöneticisi bu süreçte tahvillerin de geri döndüğü konusunda uyarıyor.

7,2 trilyon dolarlık varlığın yöneticisi konumundaki finans devi, “Yüksek faiz oranları uzun vadeli tahvil yatırımcıları için yüksek getiriler anlamına gelir. ABD tahvillerinin faiz artırım döngüsüne başlamadan önce beklediğimiz %1,5-2,5 getirileri kıyasla artık önümüzdeki on yıl için nominal yıllık %4,8-5,8 getiri sağlanmasını bekliyoruz” açıklamasında bulundu.

Vanguard'a göre, tahviller 2022'de yükselen faizlerle adeta dayak yedi. Ancak şimdiyse bu yüksek seviyeler karşılığını verecek.

Firmadan yapılan açıklamada, “Yeniden yatırım yapılırsa, bu oranlardaki tahvil getirilerinin gelir bileşeni, sonunda son iki yılda yaşanan sermaye kayıplarını fazlasıyla telafi edecektir. On yılın sonunda, tahvil portföyü değerlerinin, faizlerin ilk etapta artmadığı duruma göre daha yüksek olması bekleniyor” denildi.

FactSet verilerine göre, ABD yatırım sınıfı sabit getirili varlıklarını izleyen Vanguard Toplam Tahvil Piyasası ETF’si bu yıl pazartesi gününe kadar toplam getiri bazında %2,9 getiri sağladı. Fon, FED’in yükselen enflasyonla mücadele etmek için faiz oranlarını agresif bir şekilde artırması nedeniyle toplam %13,1'lik bir kayıp verdiği geçen yıla göre çok daha iyi performans gösterdi.

Vanguard raporunda, "ABD tahvillerinin tamamını ve orta vadeli Hazine tahvillerini özellikle gerçeğe uygun değere yakın görüyoruz" öngörüsünde bulunuldu.

FactSet verilerine göre, Vanguard Orta Vadeli Hazine ETF'si 2022'de toplam getiri bazında %10,5 düştükten sonra bu yıl pazartesi gününe kadar toplam %2 değer kazandı.

Hisse senetleri aşırı değerlendi

Bu arada, Vanguard'a göre, ABD hisse senetleri, özellikle de büyüme odaklı hisse senetleri bir yıl öncesine göre "aşırı değerli" hale geldi.

Firma açıklamasında, “Daha yüksek faiz ortamı, küresel piyasalarda varlık fiyatı değerlemelerini düşürürken, şirketler tahvil ihraç etmeyi ve refinansman maliyetlerini daha pahalı buldukça kâr marjları da sıkışıyor. Mevcut hisse senedi ve tahvil piyasası değerlemelerinden ortaya çıkan küresel hisse senedi risk primi, 1999-2009 arası ‘kayıp on yıl’ sürecinden bu yana en düşük seviyede” ifadelerine yer verildi.

ABD borsalarının gösterge endeksi niteliğindeki S&P 500 pazartesi günü Mart 2022’nin sonundan bu yana en yüksek seviyede kapandı. Endeks yıl başından bu yana %20,4 yükseldi.

Vanguard, raporuna göre, ABD hisse senedi getirisi beklentilerini önümüzdeki on yılda yıllık %4,2-%6,2'ye düşürdü. Firmanın 2023'e girerken belirlediği on yıllık beklentilerse %4,4-6,4 aralığındaydı.

Firma, "ABD borsalarında, değerinin altındaki hisse senetleri 2021'in sonlarından bu yana olduğundan daha cazip ve küçük sermayeli hisse senetleri de uzun vadede yatırımcılar için cazip görünüyor" dedi.

Enflasyonla mücadelede son düzlük

FED gün içerisinde aralık ayı para politikası raporunu yayınlayacak. Vanguard FED’in 2024'ün ikinci yarısında para politikasını gevşetmeye başlayacağını ve politika faizini gelecek yılın sonuna kadar %4'ün altına düşürmesini bekliyor.

Dev varlık yöneticisinin açıklamasında, "Enflasyon ve güçlü ekonomik büyüme konusunda önemli ilerleme kaydedilmesine rağmen, talepte zayıflık olmadan enflasyonun ABD Merkez Bankası’nın hedefine sürdürülebilir bir şekilde döndüğü bir 'yumuşak iniş'in mümkün olmadığına inanıyoruz. Yüzde 2 enflasyona giden yoldaki son düzlük en zorlusu olacak" ifadelerine yer verildi.

Powell’ın cevabını vermesi gereken 3 kilit soru

 

Faizlerin sabit kalması mı inmesi mi hisse senetleri için daha iyi?

 

Kritik FED toplantısı öncesinde bilinmesi gereken her şey

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)