E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaUzmanlar $'ı yorumladı: Çıkış sürecek---

Uzmanlar $'ı yorumladı: Çıkış sürecek

Uzmanlar $'ı yorumladı: Çıkış sürecek
23 Ağustos 2013 - 13:01 borsagundem.com

Türkiye ekonomisiyle, cari açığıyla, bankalarıyla daha sağlam bir görüntü vermesine rağmen TL'deki düşüşün nedeni ne? Dolar daha nereye kadar çıkacak?

SERAP SÜRMELİ - BORSAGUNDEM.COM
Brezilya Reali, Hindistan Rupisi, Güney Afrika Randı, Polonya Zlotisi, Türk Lirası… Bunlar son dönemde ABD Doları’na karşı en fazla değer kaybeden para birimleri. Ortak noktaları, hepsinin gelişmekte olan ülke paraları olması...
En fazla değer kaybı, son 2.5 ayda yüzde 22.5 ile Brezilya Reali’nde kaydedildi. Nitekim Brezilya Merkez Bankası, bugün dolara sert bir müdahalede bulundu. Bizdeki kayıp yüzde 10’un biraz ürerinde olduğu için, şimdiye kadar TCMB’nin müdahale sayılabilecek bir adımını görmedik.
Peki TL’deki değer kaybı önümüzdeki günlerde de sürecek mi? Sürecekse nereye kadar? Tekrar geriye dönüşte dip seviyesi nerelerde oluşabilir? Borsagundem.com olarak bu soruları uzmanlara yönelttik. İşte cevapları...
Mehmet Taylan / A1 Capital Genel Müdür Yardımcısı
‘BİZİM DURUMUMUZ POLONYA’DAN, ORTA AVRUPA’DAN FARKLI’

Para biriminin değer kaybetmesi Türkiye’ye özgü bir durum değil. FED’in para çekeceğinden duyulan endişelerin bir sonucu.  Fed’in daha önce verdiği bol para gelişmekte olan ülkelerin hepsine gitti. Türkiye’ye de geldi. Bunu grafiklerle de çok rahat görüyorsunuz. Türkiye yatırım yapılabilir ülke olduğu için para diğer ülkelere göre daha fazla geldi. Şimdi o gelen paralar çekileceği için doların fiyatı artıyor.
Burada ilginç olan, Türkiye’nin GSYH ve cari açık açısından sorunu olmamasına rağmen TL’nin değer kaybetmesi.  Polonya ve Orta Avrupa’daki birçok ülkenin para birimi, yüksek cari açıklar nedeniyle değer kaybediyor. TL’deki değer kaybının nedeni Türkiye’nin yanlış bir hamlesinden, bankaların kötülüğünden vs kaynaklanmıyor. Tamamen Fed in Eylül toplantısında varlık alımlarını azaltacağı, önümüzdeki yılın ortasında para vermeyi bırakacağı, ardından da sıkılaştırıcı politikalara gideceği yönündeki beklentiyle oluşan bir hareket. TL daha da düşebilir. Sepet bazında da TL daha fazla değer kaybedebilir. Ama yine söylüyorum bu Türkiye’ye özel bir durum değil. Fed’in kararı netleşmeden bu trend devam edecektir.
Üzeyir Doğan / Marbaş Menkul Değerler Araştırma Müdürü
‘BEKLENTİ FİYATLARA YANSIDI; KESİN KARAR SINIRLI ETKİ YAPAR’
Başta Polonya, Çek Cumhuriyeti, Güney Afrika, Rusya, Macaristan gibi bize benzer ülkelerin hemen hepsinde TL’dekine yakın değer kayıpları var. Bu da sıkıntının sadece dolar/TL tarafında ve Türkiye’de değil dünya genelindeki etkili olduğunu gösteriyor. Bu sıkıntı da bilindiği üzere, Fed’in varlık alım programını azaltacak olması. Şu anda böyle bir karar alınmasa da fiyatlara varlık alım programı azaltılacakmış gibi bir yansıma oldu. Önümüzdeki dönemde varlık alım programının tarihinin netleşmesi ve yapılacak kesintinin sertliği piyasalarda son bir etkiyi yapacaktır. Böylece artık dip noktalar da görülmüş olacaktır.
Şu anda gerek Merkez Bankası’ndan gelen müdahalelere gerekse hükümetten yapılan açıklamalara baktığımızda, bu süreç sonlanmadan çok ciddi bir adım atılmayacağını düşünüyorum. Uluslararası piyasalara rağmen kuru aşağıya basacak çok sert hareketler yapılmayacaktır. Daha önce Merkez Bankası’nın kuru 2 TL’nin altında savunacağını bekliyorduk. Ancak son birkaç günkü tutumlu açıklamalara baktığımızda, 2 TL’nin bir baz olmadığını görüyoruz. 2 TL’nin üzerinin görülebileceğini, teknik anlamda en azından kısa vadede 2.05’in gündeme geleceğini düşünüyorum. Bunun üzerindeki rakamlar da gelişmelere göre anlık olarak görülebilir. Fakat Amerika’nın bu varlık alım programını azaltma süreci başlayıp netleştikten sonra, yani tüm beklentiler fiyatlara girdikten sonra kurun ilerleyen dönemde tekrar 2 TL’nin altında; 1.90-1.95’te dengeye gelmesi için Merkez Bankası’nın da müdahalelerinin daha sıklaşacağını düşünüyorum.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ekonomist23 Ağustos 2013 23:30

    Cari açığın finansmanı açısından sorun yoktur demek istemiş sanırım, yoksa cari açığın kendisi sorundur zaten...

  • KARTAL23 Ağustos 2013 14:31

    BENCE SERT SATIM GELECEK DÖVİZE

  • Azman23 Ağustos 2013 14:11

    Yoruma bak.Cari açık açısından Türkiye'nin sorunu yokmuş.Bunu söyleyen de güya bir uzman.

  • Hasan23 Ağustos 2013 13:46

    Ama biz super ekonomiyiz, bizi dunya krizleri bile teget geciyor, simdi nasil oluyor da gelismekte olan ekonomilerde de dolar degerleniyor diye, bizdeki hareket normal oluyor? Demek ki 10 yildir herkes cikarken ciktik biz de, herkes batarken simdi biz de batiyoruz, hatta 10 yildir firsat varken gerekli tedbirleri almadigimiz icin, super ekonomimiz diger gelismekte olan ulkelerden daha hizli batiyor.

  • denge23 Ağustos 2013 13:44

    denge dolarda 2.5 euroda 3dür. Dağılın.

  • Vatandaş23 Ağustos 2013 13:39

    Hükümetten uzmanlara bir cevap rica etsek, anladığım kadarıyla %15 develüasyon yapıldı demek istiyorlar.