E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÜst düzey yatırımcıların aklındaki 5 büyük risk---

Üst düzey yatırımcıların aklındaki 5 büyük risk

Üst düzey yatırımcıların aklındaki 5 büyük risk
06 Mayıs 2021 - 17:35 borsagundem.com

Küresel borsalar ekonomik toparlanma trenine binerek yükselişin tadını çıkarsa da dünyaca ünlü servet danışmanları zengin müşterileriyle borsalardaki en önemli 5 potansiyel riski tartışıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalardaki tüm riskler kripto paralarla alakalı değil. Bloomberg’in haberine göre ABD’nin bazı en büyük servet danışmanları müşterilerine daha geniş çaplı yatırım risklerinden bahsediyor. Danışmanların servet sahibi müşterilerine yaptığı uyarılar arasında ABD ekonomisinin yeniden açılması nedeniyle oluşacak enflasyon ve faiz oranları beklentilerinin yanı sıra Biden hükümetinin getirmeye çalıştığı vergi yasası değişikliği gibi konular yer alıyor.

Salı günü gerçekleşen Bloomberg Servet Zirvesi’nde tartışılan konular arasında servet sahibi yatırımcılar için risk oluşturacak 5 gündem maddesi öne çıkıyor.

Enflasyon

ABD yönetiminden gelen dev hükümetin teşvikleri ve pandemi sonrasında tüketicilerin harcamalarını çılgınca artıracağı beklentileri ABD çapında mal ve hizmet fiyatlarının yukarı çekebileceği endişelerini beraberinde getiriyor. Enflasyon son zamanlarda finans çevrelerinde en çok tartışılan konulardan biri haline geldi.

Rockefeller Servet Danışmanlığı Birimi CEO’su ve Başkanı Greg Fleming konuyla ilgili açıklamasında, “Yıllardır enflasyonun teknoloji yoluyla sağlanan inanılmaz verimlilik hızı sayesinde bastırıldığını düşünüyordum” ifadelerine yer verdi.

BNY Mellon Servet Yönetimi CEO’su Catherine Keating yatırımcıların enflasyon konusunda dikkatli olması gerektiğini belirtti.

Keating, “Eğer iş döngüsünü ve bu iş döngüsünün ne aralıklarla sona erdiğini düşünürseniz, bunun sebebinin faiz oranlarındaki artış olduğunu görürsünüz. Enflasyon ABD Merkez Bankası’nın faiz oranlarını arttırmasına ve daha olağanüstü durumlarda resesyon ve bir ayı piyasasına eden olabilir” dedi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Wall Street borsaları Salı günü ABD Hazine Bakanı Janet Yellen’ın ekonomi daha fazla ısınmaya devam ederse FED’in faiz artırabileceği yönündeki açıklamalarına sert bir düşüşle karşılık vermişti. ABD Hazine Bakanı’nın yorumları borsalarda artan enflasyona ilişkin gerginliğin işaretleri olarak algılandı.

Yine de Keating, bir dizi uzun vadeli deflasyonel faktör göz önüne alındığında enflasyonist eğilimlerin geçici olmasını bekliyor. Bu faktörler arasında yaşlanan bir ekonomi, teknoloji sektöründeki bozulma ve kredi maliyetinde potansiyel bir artış yer alıyor.

Borsa

Kovid-19 pandemisinin başladığı dönemde, borsalara yeni giren bireysel yatırımcıların hisse senetlerine yığılması, volatilitenin artması ve son zamanlarda teknoloji hisselerinin aylar süren yükselişinin ardından satış sürecine geçmesi piyasa uzmanları için olağanüstü bir süreç olarak değerlendiriliyor.

Servet danışmanları yatırımcıları günlük borsa anlatısının ötesinde düşünmek gerektiğini belirtiyor.

Yatırım danışmanlığı firması Edward Jones’un Yönetici Ortağı Penny Pennington yatırımcılara, “Manşetler üzerinden yatırım yapmayın” uyarısında bulundu.

Bloomberg Intelligence’ın Baş Hisse Senetleri Stratejisti Gina Martin Adams ise borsaların balon piyasasına yaklaşıp yaklaşmadığı konusunu sorguluyor. Baş stratejiste göre balon piyasasında olunduğu manşetlerine rağmen, borsalardaki irrasyonel coşkunun temel verilerden kopulduğu fiyatlardaki dramatik yüksekliği yönünde çok az kanıt var. Adams borsaların 1920’deki ve 1990’daki balon piyasası seviyelerinin “yakınında dahi olunmadığını” belirtiyor.

Baş stratejist, “Pay piyasasında potansiyel olarak ortaya çıkabilecek bir balonun bazı belirtileri olsa da ancak balonun daha en başında olabileceğimiz görüşündeyiz” dedi.

Citigroup Küresel Hususi Bankacılık Birimi Başkanı Ida Liu, müşterilerinden portföyleri için coğrafi çeşitlilik lehine kendi yatırım kültürlerindeki önyargıların ötesine geçmelerini istiyor. Liu’ya göre Çin pazarında ciddi fırsatları mevcut.

Faiz oranları

ABD Merkez Bankası’nın (FED) pandemi nedeniyle uyguladığı düşük faiz oranlarının belirli bir noktadan sonra yükseltilmesi bekleniyor.

BNY Mellon’dan Keating konuyla ilgili açıklamasında, “Faiz oranları olağanüstü derecede düşük seviyelerde. Gerçekten de profesyonel kariyerlerimizde gördüğümüz en düşük seviyeler. Bu nedenle biz bir noktadan sonra faizlerde yükseliş göreceğimizi düşünüyoruz” ifadelerine yer verdi.

Citigroup’tan Liu ise düşük faiz ortamında nakit biriktirmenin yanlış olduğuna dikkat çekti. Liu, “Faiz oranları şu anki seviyesindeyken nakit sizin için uygun olmayacaktır. Bu nedenle olabildiğince yatırım yapmak gerekiyor” dedi.

Vergiler

Servet danışmanları, ABD Başkanı Joe Biden’ın zenginlere ve sermaye kazançlarına uygulanan vergilerin arttırılmasına yönelik planlarının karşılıklı pazarlıklar ve müzakereler sonucu son halini alacağını belirtiyor.

BNY Mellon'dan Keating, Demokratların ABD Senatosu'ndaki sınırlı çoğunluğu nedeniyle teklifin bazı yönleriyle geri çekileceğini ve milletvekillerinin daha az iddialı bir planla ortaya çıkacağını söyledi. Keating bir sonraki probleminse tasarının ne zaman hayata geçeceği ve geriye dönük olup olmayacağı yönünde olduğunu belirtti.

Bitcoin

Keating, danışmanların ele almaya çalıştıkları kripto para birimlerini çevreleyen üç ana endişenin bulunduğunu söylüyor. Bunlardan biri güvenlik ve özel anahtarların güvende olduğundan emin olmak. İkincisi likidite ve bu varlık sınıfında para harcayan yatırımcıların da gerekli esnekliğe sahip olduğundan emin olunması. Üçüncüsü ise volatilite; Bitcoin gibi bazı varlıkların geçen yıl boyunca olağanüstü dalgalanmalar yaşanması.

BNY Mellon yöneticisi, “Bu sorunları gidermenin yollarını arıyoruz” diyerek robo-danışmanlık hizmetlerinin öneminden bahsetti. Keating, yönetimi altında yaklaşık 30 milyar dolarlık mal varlığı bulunan robo-danışman, Betterment’in araştırmalarının halen yapıldığını belirtti.

CEO Sarah Levy, “Doğru bağlamı ve tavsiyeyi sağlayabilirsek, bu yeni varlık sınıflarından bazılarına katılmanın sorun olmadığına inanıyoruz. Kripto paraları sorumlu bir şekilde sunmanın bir yolunu bulmamızı istiyorum, ama henüz orada olduğumuzu söyleyemem. Sanırım hala izle ve öğren modundayız” ifadelerine yer verdi.

Citigroup'tan Liu kripto paraya önemli bir ilgi olsa da, bu yeni varlık sınıfını "temel" bir fırsat olarak değil, bazı müşterilerin yatırım yapabileceği gizli bir fırsat olarak gördüğünü söyledi.

ABD borsaları karışık seyirle açıldı

 

Allianz küresel borsalarda yüzde 10’luk düzeltme bekliyor

 

Hedge fonlarda hisse satışı dalgası

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ HAYDAR YEZİDSEVMEZ06 Mayıs 2021 19:26

    Haydi be ordan yedizler.hep böyle haberlere kandık kortup korktukca da para kazanamadık.