E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHedge fonlarda hisse satışı dalgası---

Hedge fonlarda hisse satışı dalgası

Hedge fonlarda hisse satışı dalgası
06 Mayıs 2021 - 10:55 borsagundem.com

Hedge fonlar, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen’in faiz oranı konusundaki yorumlarından önce hızla hisse satmaya başladı. Hedge fonlarda hisse satışı dalgasının nedeni ne?

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Daha önce ABD Merkez Bankası (FED) başkanı olarak görev yapmış olan ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, faiz oranlarının yükseltilmesi gerekebileceği konusundaki yorumlarının piyasaları paniğe sürükleyeceğini ön göremedi. Ancak günün sonunda, yorumlarını geri aldı. Yine de Yellen’ın yorumları klasik bir rotasyonu ortaya çıkardı. Teknoloji hisselerinin ağırlıkta bulunduğu Nasdaq Composite endeksi %1,9 düşerken, Dow Jones Industrial Average hafif bir yükseliş gösterdi.

Ancak Market Watch’un haberine göre, ilginç olan tahvil piyasalarının bu hareketlenmeyi takip etmemiş olmasıydı. ABD’nin 10 yıllık Hazine tahvilleri düşüşe geçerek, son üç ayın en düşük seviyesine yerleşti. Faiz piyasaları ise Yellen’ın faiz oranları konusundaki yorumlarında şaşırtıcı herhangi bir unsur görmedi. Döviz piyasası da volatilite göstermedi. Bu nedenle borsaların satışlara karşı hassas olduğu ihtimali düşünülüyor.

Bank of America’nın açıklamasında hedge fonların “aşırı” seviyelerde hisse satışı gerçekleştirdiği söylendi. Hedge fonlar için dört haftalık akış ortalamaları tüm zamanların en düşük seviyesine ulaştı. Hedge fonlarda görülen satış dalgası iletişim hizmetleri ve bilgi teknolojileri sektörlerine yoğunlaştı. borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre, bu hisseler ise genellikle korona virüs pandemisi döneminde yükselen teknoloji hisseleri arasında yer alıyor.

ABD borsalarında hisse alımı gerçekleştiren tek grup ise bireysel yatırımcılar oldu. Son üç haftadır bireysel yatırımcılar yoğun bir alım süreci içinde. Peki hedge fonlar neden endişeli? Yatırımcılar cuma günü açıklanacak istihdam raporunu bekliyor. FED yetkililerinin yükselen enflasyon sinyallerini görmezden gelme çabasına rağmen, hızla toparlanma gösteren istihdam piyasasını önemsememesi imkansız.

Bu nedenle yeni istihdam oluştuğunu gösteren resmi veriler, piyasalarda kaçınılmaz olarak merkez bankasının tahvil alımı programını ne zaman yavaşlatacağı konusundaki tartışmaları gündeme getirecek. Nomura Securities Stratejisti Charlie McElligott, “her zamanki gibi bu durum teknoloji sektörü ve ılımlı büyüme arasındaki ilişkinin önümüzdeki iki ay için risk oluşturacağı anlamına geliyor” dedi.

Açıklamasının devamında, “bu haftanın istihdam verilerinin yüksek gelmesi bekleniyor ve bu nedenle FED’in tahvil alımlarını yavaşlatmasının zamanlamasını belirleyecek” ifadesini kullandı. Standard Chartered Küresel G-10 Döviz Stratejisi Başkanı Steve Englander, istihdam verilerindeki toparlanmanın yatırımcıları korkutacağını ve piyasalarda belirsizlik yaratacağını söyledi.

Merkez öncesi TL kanadında volatilite artacak

 

Satıcılı seyrin ardından dengelenme çabası izleniyor

 

Yurt içi piyasalar, Merkez Bankası'na odaklandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Metin06 Mayıs 2021 12:33

    Yabancı tik tokda milletimizle dalga geçiyor. Halkbank hissesinin bu seviyede olmasının hiçbir bahanesi olamaz olmamalı. Sabır diyoruz. Siz atanmışlar görevinizi zamanında yapmazsanız oluşan zararı millete rücu etme hakkınız var mı? Nedir bu işkence. Mahvettiniz yatırımları. Yeter yeter yeter artık.

  • Mehmet Baydar06 Mayıs 2021 11:55

    8-9 ay boyunca hisseler fonlarında etkisi ile sürekli yükseldi. Para kazanmak ancak Kar Satışı ile olur. Kar satışları başladığında son 1 ay içinde hisse alanlar zarar edecekler. Dikkatli olmak şart