E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiÜnlü ekonomist açıkladı: Enflasyonu düşürecek 4 gelişme---

Ünlü ekonomist açıkladı: Enflasyonu düşürecek 4 gelişme

Ünlü ekonomist açıkladı: Enflasyonu düşürecek 4 gelişme
11 Kasım 2022 - 14:23 borsagundem.com

IMF’nin ‘fikirlerini şekillendiren’ 25 ekonomist arasında sıraladığı ünlü ekonomist Justin Wolfers ABD enflasyonunun FED’in rotasına uygun bir düşüş yoluna girdiğini öngörüyor.


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları perşembe günü beklenenden çok daha iyi gelen ekim ayı enflasyon verisiyle rahat bir nefes aldı. Ekim ayında fiyatlar yıllık bazda %7,7 oranında yükselerek bu yılın en yavaş yıllık artışını gerçekleştirdi. Gıda ve enerji fiyatlarını hariç tutulduğu çekirdek enflasyon da eylül ayında ulaştığı 40 yılın en yüksek seviyesinden geri çekildi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD Merkez Bankası (FED) bu yılın mart ayından itibaren yükselen enflasyonu kontrol altına almak amacıyla oldukça agresif bir para politikası değişikliğine gitmişti. FED mart ayından bu yana politika faizlerini altı kez yükseltti ve dört kez üst üste 75 baz puanlık faiz artışlarını onayladı. Faiz artışları ekonomilerin resesyona düşebileceği endişelerini beraberinde getirirken enflasyondaki son yavaşlamanın sürdürülebilirliği ise piyasalar için kritik bir soru işareti olarak öne çıktı.

Fortune’un haberine göre, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) ‘küresel ekonomi hakkında düşüncelerini şekillendiren’ 25 genç iktisatçı arasında saydığı Michigan Üniversitesi Ekonomisti Justin Wolfers enflasyon raporunun ardından Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

“Bu oldukça cesaret verici bir enflasyon raporu. Enflasyonun zirveye ulaşması ve bundan sonra aşağıya dönmesi için yüksek bir ihtimal var. Enflasyonda yaklaşan düşüşle ilgili hikaye şimdi daha net hale geliyor.”

Wolfers son enflasyon raporunun dört kritik ekonomik değişimle birleştiğinde enflasyon için en kötü senaryonun geride kalmış olabileceğini de sözlerine ekledi.

Normale dönüş rotası için 4 gösterge

Mevcut faiz artırımı stratejisiyle ve ekonominin beklenmedik büyük şoklardan muzdarip olmadığını varsayıldığında ABD Merkez Bankası enflasyonun 2023'te %3,1 ve 2024'te %2,3'lük bir medyan orana gerilemesini öngörüyor. Wolfers, Twitter mesajında, dört ekonomik faktöre atıfta bulunarak FED’in %2 hedefine geri dönüş takvimine katıldığını belirtti.

İlk olarak, Wolfers, Rusya'nın şubat ayında Ukrayna'yı işgalinin neden olduğu enerji şoklarının en kötüsünün artık geride kaldığını söyledi. Savaş başladığında, küresel enerji piyasaları aniden bozulmuştu ve ABD benzin fiyatlarının geçen baharda rekor seviyelere yükselmesine neden olmuştu. Benzin fiyatları o zamandan beri nispeten normal seviyelere geri döndü ve küresel bir doğalgaz ve petrol krizi Avrupa'da ve gelişmekte olan dünyanın çoğunda bir enerji krizine yol açarken, ABD en kötüsünü atlatmayı başardı.

İkincisi, Wolfers, maddi olmayan hizmetlerin aksine fiziksel kalemlerdeki mal fiyatlarının yakında düşmeye başlayacağını söyledi. Ünlü ekonomist pandemiden bu yana küresel ekonomiyi rahatsız eden küresel tedarik zinciri sorunlarının hafiflediğini savundu. Tedarik zinciri sorunları, geçen yıldan bu yana enflasyonun önde gelen nedenleri arasında yer alıyordu. Çin'in sanayi merkezlerindeki Kovid kısıtlamaları, üretim ve teslimat sürelerini uzatmış; mevcut malların tedarikini azaltarak şirketleri fiyatları yükseltmeye zorlamıştı.

Ancak en son tüketici fiyat endeksi (TÜFE) raporuna göre, bazı tedarik zinciri engelleri ortadan kalkmaya başlıyor olabilir. Zira hazır giyim de dahil olmak üzere hızlı ve verimli tedarik zincirlerine daha fazla bağımlı olan bazı kalemlerin fiyatı geçen ay düşüş gösterdi. Wolfers ayrıca, tüketici ürünleri sektöründeki enflasyonun son zamanlarda az ya da çok sabitleştiğini ve tedarik zincirlerinin enflasyon üzerinde eskisi kadar ağır olmayabileceğini öne sürdü.

Wolfers üçüncü olarak hizmet sektöründeki enflasyonun azalmasına dikkat çekti. Ünlü ekonomist özellikle de sağlık hizmetleri sektöründeki düşük fiyatlara atıfta bulundu. En son TÜFE raporu, sağlık hizmetleri fiyatlarının geçen ay %0,6 azaldığını gösterdi.

Ekonomist son olarak ev kira fiyatlarında aylarca süren artışların ardından ılımlılık belirtilerinin oluştuğunu savundu. Barınma maliyetleri geçen ay toplam TÜFE artışının üçte birini oluşturdu. Ancak Wolfers ‘yeni kira sözleşmelerinde enflasyonun düştüğünü’ belirtti. Wolfers kira fiyatlarındaki düşüşlerin enflasyon verilerinde ortaya çıkmasının ve ekonomiyi filtrelemesinin daha uzun sürme eğilimi gösterdiğini de sözlerine ekledi.

Wolfers, tüm bu unsurları bir araya getirdiğinde, FED’in gelecek yıl için % 3 enflasyon tahmininin gerçekçi hale geldiğini yazdı. Ünlü ekonomist böyle bir durumun gerçekleşmesi halinde FED Başkanı Jerome Powell’ın ‘geçici’ enflasyon tanımının dahi yeniden hatırlanabileceğini sözlerine ekledi:

"Tahminimce, eğer diğer şoklar müdahale etmezse, birkaç yıl içinde enflasyonun aslında ‘geçici’ olduğu sonucuna varacağız. Ancak geçici kelimesinin anlamının ‘düşünülenden iki kat fazlası olduğu’ sonucuna varacağız."

 

Boğa piyasası beklentisi ne kadar doğru?

 

TÜFE sürprizi sonrası borsalar şaha kalktı

 

Ayı piyasasının sonu mu?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )13 Kasım 2022 10:39

    Enflasyon düşmez... :D böyle bişe yok.. Enflasyon çıkışı, artışı yavaşlatılabilir.. ABD dikkat edin enflasyonu en az artış olacak biçimde hamleler ediyor, çünkü hane halkı geliri eridiğinde asla ekisi gibi yaşantı olmaz. asla eski yaşantı eldeedilemez kıs sürede... şimdi abd enflasyonu uçursa tepelere asgari cürete saatlık ücrete zam veremez mi? devlet destekleyemez mı ? yaparrr ama yapmak istemıyor. doğal akışı bozmadan hamleler yapmaya gayret ediyor. Bizde ise enflasyon uçuyori tl eriyorda eriyor, işsiz hane halkı yokluğa fakirliğie gömülüyor, sonra bu kişilere elektrık doğalgaz su yardımı nakıt yardımı yapıp iyileşme olacak diye beklıyoruz :D

  • Sai11 Kasım 2022 15:52

    Aslında bizdede işe yaramak üzereydi adam aylarca faiz arttırdı, dolar 8.5 den 7 ye geldi, bam bir faiz daha ben bile tüm doları satmak üzereyken herkes 6 lira 5 lira beklerken baaaam merkez başkanı değişti :D Merak ediyorum garantili yollar hastaneler TL ile yapılsaydı üstteki hergün çıkıp faizsebep diye konuşup 8 den zorla 14 15 e çıkarırmıydı.