E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaUBS: Kızgın tahvil yatırımcıları geri döndü---

UBS: Kızgın tahvil yatırımcıları geri döndü

UBS: Kızgın tahvil yatırımcıları geri döndü
24 Ekim 2023 - 11:22 borsagundem.com

ABD ekonomisinde değiştiren bir yatırımcı kesimi uzun yılların ardından Wall Street’e geri dönüyor. Uzmanlar tahvil yatırımcılarının bütçe konusunda gevşek davranan ABD hükümetinden intikam istediğini belirtiyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de tahvil krizi etkilerini hissettirmeye devam ediyor. Amerikan tahvil piyasalarının gösterge endeksi niteliğindeki 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri pazartesi günü tekrar kritik %5 seviyesini geçti. 10 yıllık tahviller perşembe günü 2007’den bu yana ilk defa bu seviyeyi geride bırakmıştı. Tahvil piyasalarında fiyatların getirilerle ters orantılı olarak hareket ettiği biliniyor.

CNBC’nin haberine göre UBS Varlık Yönetimi Küresel Devlet Tahvilleri ve Döviz Başkanı Kevin Zhao tahvillerdeki satışlara dikkat çekerek küresel piyasalarda ‘bond vigilante’ olarak adlandırılan kızgın tahvil yatırımcılarına işaret etti. Zhao kızgın tahvil yatırımcılarının uzun vadede yüksek kalması beklenen politika faiz oranlarına ve ABD’nin artan bütçe açığına reaksiyon gösterdiğini söyledi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ‘bond vigilante’ kavramı parasal ve mali politikaların aşırıya kaçtığı dönemlerde bu politikaları protesto etmek için yoğun bir biçimde tahvil satan yatırımcıları tanımlıyor. Söz konusu kavram Bill Clinton’ın ve Barrack Obama’nın ABD başkanı olduğu dönemlerde de hükümetlerin aşırı harcamalarına tepki gösteren yatırımcılar için kullanılmıştı.

Tahvil piyasalarındaki son satış dalgasının sebebi ise ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell’ın enflasyonu sürdürülebilir bir şekilde %2’ye indirme sözü verirken para politikasını da sıkı tutma konusunda kararlı olduğunu belirtmesiydi. Yatırımcılar sıkı para politikasına rağmen Amerikan ekonomisinin güçlü kalmasının yanı sıra mali politikalardaki zayıflığı da fiyatlıyor.

ABD Hazine Bakanlığı geçen hafta cuma günü yaptığı açıklamada Amerikan federal hükümetinin eylül ayını yaklaşık 1,7 trilyon dolarlık bütçe açığıyla kapattığını ve devlet borcunun 33,6 trilyon dolara yükseldiğini duyurdu. ABD’nin borcu 2022’nin ilk çeyreğinde Kovid-19 pandemisinin başlamasından bu yana 10 trilyon dolardan fazla arttı. Amerikan yönetimi pandemi başından bu yana ülke ekonomisini desteklemek için vatandaşlarına direkt olarak maddi yardım yapmak da dahil olmak üzere devasa mali teşvik uygulamalarını yürürlüğe sokmuştu.

Zhao ABD’deki tarihi tahvil piyasası satış dalgasını açıklarken geçen yılın eylül ayında dönemin İngiltere Başbakanı Liz Truss’ın ülkeyi büyük bir tahvil piyasası krizine sokan mini bütçesini de hatırlattı. Söz konusu dönemde Truss’ın çiçeği burnunda hükümeti ciddi vergi indirimlerini içeren bir mini bütçe tasarısı yayınlamıştı ve tahvil piyasası adeta tepetaklak olmuştu.

UBS yöneticisi, “Kızgın tahvil yatırımcıları (bond vigilante) geri dönüyor. Dolayısıyla bu tablo, hisse senedi fiyatları, konut fiyatları, maliye politikası, para politikası gibi varlık fiyatları için çok önemlidir. Artık tahvil piyasalarında rahatça dolaşabilmek mümkün değil. Hükümetin gelecekte çok dikkatli olması gerekiyor. Geçen eylül ayında neler olduğunu gördünüz. Tam da hazine varlıklarında gördünüz” uyarısında bulundu.

Tahvil uzmanı, “Birkaç ay önce birçokları ABD hükümet bütçe açığının yavaşlayan Amerikan ekonomisiyle birlikte düşmesini bekliyordu. Tahvil faizleri geçen yıl %3,9’du ve aslına bakılırsa yavaş ekonomik büyümeyle birlikte yükseliyor. Bu tahvil yatırımcıları için oldukça endişe verici” ifadelerine yer verdi.

FED enflasyondaki yükselişi dizginlemek için sıkı para politikasının sürdürürken piyasalar da faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalma potansiyelini değerlendiriyor. ABD enflasyonu, haziran 2022'deki yıllık %9,1'lik zirvesinden önemli ölçüde geri çekildi. Ancak enflasyon yine de eylül ayında %3,7 ile beklentilerin üzerinde geldi.

Amerikan merkez bankası eylül ayında faiz artışlarına ara vermeden önce politika faizlerini Mart 2022’deki %0,25-%0,5 aralığından Temmuz 2023’te %5,25-%5,5 aralığına kadar yükseltmişti. Vadeli işlemler piyasaları FED’in bir sonraki toplantıda politika faizlerini sabit tutması senaryosuna %98 ihtimal veriyor.

Zhao’nun yorumları Yardeni Research Başkanı Ed Yardeni’nin geçen ayki açıklamalarıyla da benzerlik taşıyor. Yardeni kızgın tahvil yatırımcılarının bir süredir uykuda olduğunu zira enflasyonun 2008 Küresel Finans Krizi’nden Kovid-19 pandemisine kadar sürekli olarak düşük kaldığını söyledi. Ancak Yardeni’ye göre pandeminin ardından enflasyonun yeniden yükselmesiyle bu kızgın yatırımcılar yeniden uyandı.

Yardeni, “Pandemi ortamında Modern Para Teorisi adı verilen deney gördük. Havadan gelen para insanların mevduatlarına yağdı ve bu serbest para politikasıyla desteklendi. Şimdiyse para politikası rotayı tersine çevirdi ve sıkıştırıldı. Bu arda maliye politikası ise diğer yöne gitti ve çok teşvik edici bir yol izledi. Kızgın tahvil yatırımcıları maliye konusunda tekrar intikamcı bir biçimde davranıyor” dedi.

Borsa uzmanı, “Kabaca bu yatırımcılar ‘Bütçe açığını önemli ölçüde azaltın, aksi takdirde faiz oranlarını ekonomiyi çökertecek seviyelere yükselteceğiz. Sonra siz ne yapacaksınız?’ diyorlar” ifadelerine yer verdi.

Hisse senetlerinde 2024'e kadar yükseliş beklenmiyor

 

Parasal genişleme stratejisi ABD ekonomisine ne kattı?

 

Tahvil piyasalarında satış baskısı durulmuyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)