E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTürkiye dahil bir çok piyasa sıkıntıda---

Türkiye dahil bir çok piyasa sıkıntıda

Türkiye dahil bir çok piyasa sıkıntıda
02 Şubat 2014 - 16:10 borsagundem.com

Türk ekonomisinde görülen dalgalanma ve kur hareketleri, İngiltere'de çıkan pazar dergisinde irdelendi

İngiltere'de yayımlanan The Observer gazetesi, Batılı yatırımcılarının terk ettikleri ülkeler için yaratılan sonuçları pek düşünmeden yeni alanlara yöneldiklerini vurgularken aralarında Türkiye'nin de bulunduğu birçok yükselen piyasanın "köşeye sıkıştığını" düşünüyor.

AThe Observer, son dönemde yatırımcıların çıktığı yükselen piyasaların başlarına gelenleri anlatırken eskiden Londra'da yatırım bankası Merrill Lynch için çalışan "Türkiye'nin Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Batılı kapitalizmin iki yüzlü doğasını iyi anlıyor… yatırım bankalarının nasıl çalıştıklarını gördü. Bir dakika önce bol prim ile ödüllendiriliyorsunuz, bir dakika sonra kapıyı gösteriyorlar" diyor. 

"Gelişmekte olan bir ülkenin başına aynı şey gelebilir" diyen gazete, "Sadece birkaç yıl önce Türk ekonomisi, yılda yüzde 10 büyüyor ve Ortadoğu'nun güç merkezi olacağı tahmini yapılıyordu. Suriye ve bölgenin geri kalanı, iç kargaşa ile boğuşurken en önde gelen ülkeler saflarına katılmak üzere hız kazanacak olan, eğitilmiş genç nüfusu ile Türkiye idi" yorumunu yapıyor. 

Observer'e göre, Türkiye, 2011 yılından beri bozuşuyor, lira yüzde 25 oranında değer kaybetti ve "Başbakanın çevresine kadar uzanan bir yolsuzluk skandalı, yatırımcıların tedirginliğini yatıştırmaya yardımcı olmadı." 

Mehmet Şimşek'in, faiz artırımının, sermaye çıkışlarını önlemek için yeterli olacağı konusunda "bahse" giderken piyasaları altüstü etme korkusuyla "daha radikal bir önlem"i dışladığını öne süren gazete, Şimşek'in geçen hafta hükümetin "sermaye kontrolleri"ni getirme yönündeki bir planının bulunduğu savlarını yalanladığına, dalgalı kur sisteminin süreceğini söylediğine dikkat çekiyor. 

"Ancak birçok analist, Şimşek'in hangi tarafa dönerse dönsün kaybedeceğine inanıyor" diye yazan gazete, SLJ Macro Partners'dan Stephen Jen'in şu değerlendirmesini aktarıyor: 
"(Türkiye dahil) bu yükselen piyasaların birçoğu, köşeye sıkıştı. Kuru savunmak, enflasyon ile mücadele etmek ve büyümeyi desteklemek arasında bir seçim yapmak zorunda. Sermaye girişlerinde ani bir düşüş ülkeleri, 'kaybet-kaybet' durumlarıyla  yüzleşmeye zorluyor." 
The Observer "Kısa bir süre önce Morgan Stanley tarafından Türkiye ile birlikte 'Kırılgan Beşler" grubunda yer verilen Hindistan, Endonezya, Güney Afrika ve Brezilya, Arjantin ve Rusya ile aynı gemi içinde. Her birinin kendine özgü koşulları var ancak yatırımcıları hayal kırıklığa uğratan sorunları paylaşıyorlar" diye düşünüyor. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (17)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ????02 Şubat 2014 23:12

    Hırsızın hiç mi suçu yok?

  • Technic02 Şubat 2014 22:59

    Rusya merkez bankası Türkiye'ye SWAP açabilir dedikoduları var. Ulan amma kritik ülkeyiz.

  • mehmet02 Şubat 2014 21:46

    Türkiye : İki öküzünüz varsa ikisini de satar, parayı repoya yatırırsınız. Gelen faizle de süpermarketten kuşbaşı, kıyma, bonfile, biftek hazır et alırsınız.

  • analiz02 Şubat 2014 21:09

    rusyaya birşey olmaz petrol satıyor cari fazlası var türkiyenin de satacağı arazi barajlar yollar limanlar kaldı elinde

  • metin 02 Şubat 2014 20:55

    Su gelismeyi birde biz gorsek halk olarak butun dunya goruyor biz goremiyoruz bu iste bir terslik var ne gelismeymis be turk halki ac.

  • celal02 Şubat 2014 19:11

    gerçek şu ki; borsa düşüyor, döviz artıyor, faizler artıyor. sen analistlere istediğini söyle hikaye kalır. bu ülke torpil, rüşvet, rant, adaletsizlik, üretimsizliğe devam ettiği müddetçe batmaya mahkumdur, batmalıdır da. güçlü olmayan kavimler batmalıdır, evrenin gerçeği budur

  • yılmaz02 Şubat 2014 18:27

    her beş yılda bir yaşanan Türkiye gerçeği yabancı finansal şirketlerinin müthiş karı önce döviz yükselir en yüksekten döviz satılır hazine bonoları alınır en yüksek faizden satılır sonra dipten borsa alınır her beş yılda bir tekrar edilir......

  • Keçizade Fuat Paşa02 Şubat 2014 18:18

    Değişen bir şey yok. Siz dışarıdan biz içeriden bu ülkeyi batıramadık.

  • K.Y02 Şubat 2014 17:18

    Herşey yalan dümen maksat hise senetlerni sattırtıp iyice dipten almak altını nasıl topladılar kademeli sonrada yüksekten saatılar imdi dolar yükseldi satacaklar yavaş yavaş kelepir hise senedi alırlar bunlar ali cengiz oyunu allah gözlerni doyursun İngiltere en büyk aç göz bu oyunda kçük yatrımcı hiselerni aksine sıkı sıkı tutmalı bu günlerde satmamalı eğer parası varsa az az kademeli alım yapıp maliyet dşürmeli oyunlarnı bu şekilde bozup kazanır

  • avcı02 Şubat 2014 17:12

    hikaye bunlar burda kazandıklarını hiçbir yerde kazanamazlar yabancı sermaye demek faizin tadı demek

  • tolga eren02 Şubat 2014 17:08

    Wsj nypost bunlar psikolojik harekat yapan birimler ama nafile sen ne yaparsan yap son sozu mevlam soyler.ABD nin finali Turkiyede olacak ve aci olacak...

  • tolga eren02 Şubat 2014 17:01

    Haclilar gene hayalerini anlatiyorlar.Abd ve uzantilarinin sonu geliyor.tarih 100 yd bir doner arkadaslarin sonu yaklasiyor.70 mil

  • Borsacı02 Şubat 2014 17:01

    Adamlar panik yapmış, yüksek kurdan esas zararı kendileri yapıyor. Kur düüşmez ise Türk vatandaşına bir şey olmaz ama çok yabancı banka batar. Ekmek kuyrukları oluşur İngilterede.

  • reis02 Şubat 2014 16:44

    evet zor günlerde olacaktık allahtan irana petrol karşılıgı altın veya madenlerle ödeme leri yaptık dolar la ödeme yapsaydık döviz revezi erirdi cok dolarımız var allahtan

  • kılıç02 Şubat 2014 16:42

    ÇOK DOGRU BİR TAHLİL ,İÇ ÇEKİŞME ÜLKEYE ZARAR VERDİGİNİDE BÜYÜKLERİMİZ BİRDE ANLAYA BİLSE ,PARALEL DEVLET GİBİ İFADELER ÇOK TUHAF BİR BİRİNE KUYU KAZMA BÖYLE OLUR,

  • can02 Şubat 2014 16:38

    gelişmekte olan piyasaları kimse bırakamaz. edebiyat bunlar. gop suz dünya tuzsuz çorbaya benzer

  • Metin 02 Şubat 2014 16:26

    can cekisiyir desek cok iyi olur