E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTüketiciler satın almayı ne zaman bırakacak?---

Tüketiciler satın almayı ne zaman bırakacak?

Tüketiciler satın almayı ne zaman bırakacak?
11 Eylül 2023 - 11:20 borsagundem.com

Bu hafta borsa için en önemli sorulardan biri, tüketicilerin alım gücünün ne zaman tükeceği olacak.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de tüketici harcamaları hem hisse senetlerini rekor seviyelerde tutuyor hem de ekonominin resesyona girmesini önlüyor.

Borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre, yatırımcılar için asıl soru ise Wall Street’in tüm yıl boyunca süren düşüş beklentisini boşa çıkaran tüketici harcamalarının ne zaman sona ereceği.

Tüketiciler fiyat artışlarına ayak uydurabiliyor

MarketWatch’tan Joy Wiltermuth’un haberine göre, tüketicilerin ne zaman daha fazla şey satın almayı bırakacağı Wall Street’in cevabını aradığı en önemli soru olarak öne çıkıyor. Bunda, tüketici harcamalarının hem borsaları hem de ekonomiyi ayakta tutan ana katalizör olmasının rolü bulunuyor.

Tüketici harcamaları, hem hisse senetlerini rekor seviyelerde tutarak hem de ABD ekonomisinin resesyona girmesini önleyerek Wall Street'in beklentilerini tüm yıl boyunca boşa çıkardı. Bu nedenle önümüzdeki hafta hisse senetlerine ilişkin hissiyat, iki ilgili ekonomik veri noktasına bağlı olacağa benziyor: Ağustos ayı için Çarşamba günü açıklanacak olan tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ve bir gün sonra yayınlanması planlanan aylık ABD perakende satışları.

The Colony Group baş yatırım stratejisti Jason Blackwell, kredi kartı faiz oranlarının yüzde 20'yi aşmasına ve enflasyonun hala Fed’in yıllık yüzde 2 hedefinin üzerinde seyretmesine rağmen tüketicilerin harcama istekliliği konusunda, “Geçen yıl hepimizin tüketicilere verdiği süreden çok daha fazla dayanıyorlar" diyor ve ekliyor: “Bizim görüşümüz tüketicinin oldukça sağlıklı kaldığı ve fiyat artışlarına ayak uydurabildiği yönünde.”

Yıllık TÜFE geçen ay yüzde 3,2'ye yükseldi, ancak geçen yılki zirve noktası olan yüzde 9,1'den düşüş gösterdi. Blackwell, geçen yıl ev fiyatları düşmüş olmasına rağmen Temmuz ayında yıllık yüzde 7,7 olarak sabitlenen ‘yapışkan’ bir enflasyon türü olan barınmada gevşeme işaretleri için Çarşamba günkü ekonomik güncellemeyi izlemek gerektiğinin altını çiziyor ve “Bir noktada daraltılması gereken bir kopukluk var” şeklinde konuşuyor.

Mortgage oranları

Mortgage oranlarındaki keskin artış, konut piyasasına daha önceki bir dönemde olabileceğinden daha az zarar vermiş gözüküyor. Bunun nedeni, çoğu ev sahibinin zaten tarihsel olarak düşük pandemi dönemi oranlarında yeniden finansman yapmış olması ve Fed'in politika faizini 22 yılın en yüksek seviyesine çıkarması sırasında bunun bir tampon oluşturmasıydı.

On yıla yakın süredir devam eden eksik arzın, satışlar düşerken bile fiyatların düşmesini önlediği ve birçok insanın evinde büyük bir özsermaye yastığı bıraktığı görülüyor. Aynı zamanda ücretler artıyor ve ekonomi teslim olmayı reddediyor.

Mizuho Securities'e göre, bunların hepsini bir araya getirmek, özellikle hane halkı borç/gelir oranının halen 20 yılın en düşük seviyesi olan yüzde 100'e yakın olduğu bir dönemde, sürekli harcamalar için bir reçete anlamına geliyor.

Resesyon beklentisi

Angeles Investments yatırım sorumlusu Michael Rosen ise, “Piyasa son bir yıldır resesyon bekliyordu ve yanıldı. Bir bakıma muhtemelen hâlâ durgunluk arıyor. Bunun da yanlış olduğunu düşünüyorum” diyor.

Bunun nedeni, Rosen'in bugünkü yüksek faiz oranlarını, özellikle ücret artışları ve güçlü hanehalkı bilançolarının, harcamalar pandemi dönemi tasarruflarını büyük ölçüde tüketmiş olsa bile, ekonomiyi canlı tutabildiği göz önüne alındığında, diğerlerinin düşündüğünden daha az kaygı verici görmesi. Rosen, “İmalat sektöründe bazı zayıflıklar var ancak ekonomimize hakim olan tüketicidir" diyor ve bunun son ekonomik verilere, kalabalık havalimanlarına, restoranlara veya Beyoncé veya Taylor Swift'in biletleri tükenen yaz konserlerine bile yansıdığını söylüyor.

Hisse senetleri piyasası için görünüm olumlu

Temmuz ayında ABD perakendecilerindeki satışlar son altı ayın en büyük artışını yansıttı. Daha yüksek enerji fiyatlarının ise, Ağustos ayına ait ekonomik verilerin ortaya çıkmasında rol oynama ihtimali bulunuyor. Ancak Rosen, hisse senetleri ve kısa vadeli Hazine tahvillerine ilişkin ortamı hâlâ olumlu buluyor.

Rosen, “Piyasa bir endişe duvarına tırmanıyor ve burada olan da tam olarak bu” diyor ve hisse senetlerinin daha da yükselmesini beklediğini ekliyor. Rosen, “Piyasaları yönlendiren şey kârdır ve kurumsal kârlar da güçlü seyrediyor” şeklinde konuşuyor.

FactSet'in kıdemli kazanç analisti John Butters ise, S&P 500 Endeksi için üçüncü çeyrekte yüzde 11,7 net kar marjı tahmin ettiğini, bunun önceki çeyrekteki yüzde 11,6 rakamının ve beş yıllık ortalaması olan yüzde 11,4'ün üzerinde olacağını söylüyor.

Yüzde 5 oldukça normal bir faiz oranı

Rosen, Fed fonlama oranlarının 1980'lerde çift haneli rakamlara ulaştığına ve on yılın büyük bölümünde ekonomi genişledikçe yüksek kalmayı sürdürdüğüne dikkat çekerek, “Yatırımcıların hafızası kısadır. Yüzde beş oldukça normal bir faiz oranı. Hatta daha da ileri giderek sıfır faiz oranının ekonomiye zararlı olduğunu bile söyleyebilirim” diyor.

Dow Jones Piyasa Verilerine göre, ABD borsaları haftayı düşüşle kapattı. S&P 500 Endeksi haftayı yüzde 1,3, Dow Jones yüzde 0,8 ve Nasdaq yüzde 1,9 değer kaybetti. Daha büyük resimde, Dow Jones Ocak 2022’de zirvesinin yalnızca yüzde 6, S&P 500 önceki zirvesinin yüzde 7 altında seyrediyor. 3 aylık ve 6 aylık Hazine tahvillerinin getirisi ise bahardan bu yana yüzde 5'in üzerinde seyrediyor.

Hisse senedi piyasalarını düşüş korkusu sardı

 

Mike Wilson: Hisse senedi piyasalarına 'aşırı iyimserlik' hakim

 

Dördüncü çeyreğin sürprizi enflasyon mu olacak?

 

Küresel piyasalar yeni haftada temkinli

 

Küresel piyasalarda gözler ABD enflasyonunda

 

Yatırımcılar borsada yöne odaklanıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)