E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTom Lee’nin yıl sonu tahmini de gerçekleşecek mi?---

Tom Lee’nin yıl sonu tahmini de gerçekleşecek mi?

Tom Lee’nin yıl sonu tahmini de gerçekleşecek mi?
14 Haziran 2023 - 14:34 borsagundem.com

Wall Street’in en büyük boğalarından biri olan Tom Lee, borsa rallisinin gidecek daha yolu olduğunu söylüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında beklenen düşüşün gerçekleşmemesi, bazı uzmanları hayal kırıklığına uğratırken bazılarına da haklı çıkmanın gururunu yaşatıyor. Fundstrat kurucu ortağı Tom Lee de bu gururu yaşayanların başında geliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, sene başından bu yana öngörülerini borsaların ralli yapacağı yönünde şekillendiren Tom Lee, borsaların sene başından bu yana gösterdiği direnç nedeniyle haklı çıkmış gözüküyor. Wall Street’in en büyük boğalarından biri olan Lee, rallinin daha gidecek çok yolu olduğunun altını çiziyor.

Uygun koşullar

Fortune’dan Will Daniel’ın haberine göre, Wall Street'in en büyük boğası Tom Lee, bu yılki borsa rallisini yeniden müjdeliyor. Lee, bir resesyon yerine, “Ekonomi aslında bir genişlemeye doğru kayıyor” diyor.

Endeks geçen yıl ayı piyasasına ilk adımını attıktan sonra, Wall Street'ten pek az kişi S&P 500'ün bu yılki devasa geri dönüşünü öngörebildi. Tom Lee ise bu kişiler arasında önemli bir istisna olarak öne çıkıyor.

Kıdemli analist ve Fundstrat Global Advisors'ın kurucu ortağı Lee, Aralık ayında, S&P 500 Endeksi’nin bu yıl yüzde 20'den fazla artarak 4.750 puana çıkacağını savundu. Bu, Wall Street'in ortalama tahmininden yüzde 17 oranında daha yüksek bir fiyat hedefiydi.

Ve Mart ayında Lee, kasvetli geçen 2022 yılından sonra düşen enflasyon, güvercin bir Fed ve makul değerlemeler nedeniyle hisse senetlerinin yükseleceğini savunarak yükseliş eğilimini ikiye katladı. O zamandan beri S&P 500 Endeksi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14’e karşılık gelecek şekilde yaklaşık yüzde 10 oranında yükseldi. Lee'nin tahminleri oldukça yerinde görünüyor ve Lee, şimdi de başka bir iddialı öngörüyle geri dönüyor.

Genel olarak yükseliş tahminleri ve kripto para birimlerini desteklemesiyle tanınan Lee, hisse senetlerinin yükselmeye devam edeceğini söylüyor. Wall Street'in bir yılı aşkın süredir tutarlı durgunluk tahminlerine rağmen Lee, işsizlik oranının pandemi öncesi düşük seviyelere yakın seyretmesi ve ilk çeyrek GSYİH büyümesinin devam etmesiyle ekonominin dirençli kaldığını belirtiyor.

Wall Street'in en büyük boğası, “Bence bir durgunluk yerine, ekonomi aslında bir genişlemeye doğru kayıyor” diyor. Lee, diğer herkesin gözden kaçırmış olabileceği şeyi ise şu sözlerle aktarıyor: “Koşullar, daha yüksek performansta bir karlılık için oldukça uygun.”

Ekonomi hayal edilenden daha sağlıklı

Yatırım bankaları, Fed'in hızlı faiz oranı artışlarının sonunda ekonomik durgunluğu tetikleyecek kadar yavaşlatacağı konusunda defalarca uyarıda bulunuyor ve bazı en iyi stratejistler kurumsal kazançların yılın geri kalanında düşeceğini ve hisse senedi fiyatlarını ezeceğini tahmin ediyor. Ancak Lee, düşen emtia fiyatlarına, iyileşen tedarik zincirlerine ve güçlü iş gücü piyasasına, ekonominin ve kurumsal Amerika’nın, birçok kişinin hayal ettiğinden daha sağlıklı olabileceğinin kanıtı olarak işaret ediyor.

Lee, “Bence bunlar, daha yüksek performansta bir karlılık için oldukça uygun koşullar ve bu koşullar yatırımcıların pozisyonunun çok ofsayt olduğu bir zamanda ortaya çıkıyor” diyor. Lee, yatırımcıların bu yıl tutarlı durgunluk tahminleri arasında yatırım yapmak için ‘çok temkinli' olduklarını kaydediyor.

Lee, son haftalarda Wall Street'in durgunluk korkularından bazılarının borsaya akışları artırabilecek şekilde FOMO'ya (Fear Of Missing Out - Ralliyi kaçırma korkusu) dönüştüğünü görüyor. Ve birçok analist, bu yılki borsa rallisinin esas olarak birkaç teknoloji devi tarafından yönetildiği konusunda uyarıda bulunsa da, Fundstrat'ın kurucu ortağı bunu olumsuz olarak görmüyor.

Lee, “Hisse senetlerinin aşırı genişlediğini düşünmüyorum” diyor. Ünlü Facebook-Apple-Netflix-Google teknik sepetine atıfta bulunan Lee, “Bu yılki rallide ağır işi FANG'lerin yaptığını düşünüyorum ve eğer bir genişlemeye doğru kayıyorsak, diğer pek çok hisse senedinin de bu ralliye katılmaya gittiği görülüyor” şeklinde konuşuyor.

Yerleşik enflasyon tezi doğru değil

Lee yükseliş görüşünde tamamen yalnız değil. Infrastructure Capital Management'ın CEO'su Jay Hatfield, enflasyonun kısa vadede yüzde 3,1'e kadar düşeceğine inandığını ve bunun da Fed'in bu yıl içinde hisse senetleri üzerinde ağırlık yaratan faiz artırım kampanyasını sonlandırmasını sağlayacağını söylüyor. Hatfield, “Yıldan yıla veriler enflasyonun düştüğünü doğruladığından, Fed'in tıpkı 'geçici' teorilere teslim olması gibi, 'yerleşik' enflasyon teorilerine de teslim olmaya zorlanacağına inanıyoruz" diyor.

Hatfield şimdi S&P 500 Endeksi'nin yılı 4500 ile 5000 puan arasında bitireceğini çünkü enflasyonun hızla yavaşlayarak düştüğünü ve borsayı beslemeye devam eden ve ekonomik aktiviteyi artıran bir ‘yapay zeka’ patlaması yaşandığını belirtiyor.

Tom Lee'ye göre, bu yıl piyasadaki ralliyi bastırabilecek tek şey, bazı ekonomistlerin söylediği gibi, henüz enflasyonu tam olarak yakaladığından memnun olmayan agresif bir Fed olabilir. Ancak Lee bunun gerçekleşme ihtimalini çok düşük görüyor. Lee, “Bence bu enflasyon seviyesi piyasa ve Fed için daha kabul edilebilir görünmeye başlayacak. Asıl soru ise şu: ‘Fed, hisse senetlerinin seyrinden memnun mu? Bence öyleler” şeklinde konuşuyor.

Fundstrat: Dezenflasyon, hisse senetlerine yarayacak

 

Fundstrat: Yaklaşan kazanç sezonu, ayılara havlu attırabilir

 

Fundstrat: Borsalar büyük yükselişe hazırlanıyor

 

Boğaların ayak sesleri gerçek mi?

 

Boğa piyasası ne kadar sürecek?

 

Boğa piyasası başladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)