E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTilki borsacı Mobius: Türk borsasına girmek dolar tutmaktan daha iyi---

Tilki borsacı Mobius: Türk borsasına girmek dolar tutmaktan daha iyi

Tilki borsacı Mobius: Türk borsasına girmek dolar tutmaktan daha iyi
29 Kasım 2019 - 08:44 borsagundem.com

Tilki borsacı olarak bilinen Mark Mobius Türk Lirası’nın (TL) yatırım açısından cazip olduğunu vurgulayarak, “Çünkü çok ucuzladı. Türk Lirası’yla iyi Türk şirketlerinin hisselerine yatırım yapmak, elinizde dolar tutmaktan iyi" dedi

Türkiye borsasında danöm dönem önemli yatırımlar yapan ve uluslararası sermaye piyasalarında tilki borsacı olarak tanınan Mark Mobius’un gözü son dönemde yeniden Türkiye’nin üzerinde. 83 yaşındaki Mobius sık sık ‘dünyanın en etkili insanları’ listesine giren bir isim. Yıllardır yönettiği dev fonlarla gelişmekte olan piyasalara yaptığı yatırımlarla tanındı. 2018 yılından beri kurucu ortağı olduğu ‘Mobius Capital Partners’ ile yoluna devam ediyor.

Milliyet gazetesinden Serkan Arman, Uluslararası İşbirliği Platformu’nun düzenlediği Boğaziçi Zirvesi kapsamında İstanbul’a gelen Mobius ile Türk ve dünya ekonomisini konuşma fırsatı buldu.

Mobius Türk ekonomisinin dengelenme sürecine işaret ederek, “Zor zamanlardan sonra düzelme yaşanır. 2020 yılı Türkiye için iyi geçecek gibi görünüyor” diyor.

Çinlileri çağırın...

Son dönemde gelişmekte olan ülke varlıklarına yönelik iştahın arttığını belirten Mobius, Türkiye’nin en önemli gelişmekte olan ülkelerden birisi olduğunu hatırlatarak şunları söylüyor:

“Türkiye’nin Avrupa ve Asya arasındaki konumu stratejik. ABD ve Çin’in ticaret savaşı Türkiye’ye yarayacak. Çinli üreticileri buraya çekip fabrika kurmalarını ve ihracat yapmalarını sağlamalısınız. Bunun için özel ihracat bölgeleri yaratmak lazım. Parçalar burada birleştirilir ve ihracat yapılır.”
Türkiye ve ABD arasındaki ilişkilerin mutlaka yoluna gireceğini düşünen Mobius şöyle devam ediyor:

“Türkiye ve ABD ticari ilişkilerini iyileştirecek bir anlaşmaya varacak. ABD’nin ticaretini Çin dışındaki ülkelere yayması önemli. Çin meselesi nedeniyle ABD’de perakende piyasasında fiyat baskısı oluşacak. ABD ticaret yaptığı ülkeleri çeşitlendirerek bunun önüne geçmek isteyecek. Türkiye burada üretim yapması için Çinli şirketleri davet edebilir.”

Mobius 2020 yılı için radarındaki ülkeleri Türkiye, Hindistan, Çin, Malezya, Endonezya Güney Afrika, Filipinler, Güney Afrika ve Brezilya olarak sayıyor.

THY örneği verdi

Türkiye’deki yatırımlarının şu anda göreceli olarak küçük olduğunu belirten Mobius, “Sadece 5 milyon dolar yatırımımız var ama artırmayı umuyoruz. Teknolojiyi şu anki işlerine adapte edebilen şirketlere ve şirketlere bu yönde hizmet sunanlara bakıyoruz” diyor.

Bu ziyaretinde 3 - 4 Türk şirketiyle görüştüğünü dile getiren Mobius bunlardan birisinin TAV olduğunu söylüyor.

Türk şirketlerinin güçlü yanları olduğunu belirten Mobius, “Türk Hava Yolları’nın başarısı Türk şirketlerinin dünyada neler yapabileceğinin göstergesi” diyor.

Dolar tutmak yerine borsa önerisi

Mobius Türk Lirası’nın (TL) yatırım açısından cazip olduğunu vurgulayarak, “Çünkü çok ucuzladı. Türk Lirası’yla iyi Türk şirketlerinin hisselerine yatırım yapmak, elinizde dolar tutmaktan iyi. Hem ABD’de faiz düşüyor. Trump eksi faiz istiyor. Türk yatırımcıların Türkiye’deki şirketlere bakıp TL ile yatırım yapması iyi olabilir” diyor.

Türkiye’de Merkez Bankası’ndan daha fazla faiz indirimi beklediğini de söyleyen Mobius şöyle devam ediyor:
“Küresel trend de bu yönde. Bu bir fırsat. Normalde faiz indirimi parayı zayıflatıp başka sonuçlar doğurabilir. Ama bu küresel ortamda herkes faiz indirirken siz de indirebiliyorsunuz. Merkez Bankası’nın daha da indirime gitmesi olası.

Varlıkların % 10’u altın olsun

Altının yükselmesini bekleyen Mobius, “Bana göre herkes varlıklarının yüzde 10’unu fiziki altın olarak tutmalı. Altının çıkışını sürdürmesini bekliyorum. Tabii dalgalanma olabilir. Ama daha önemli bir tartışma para arzı. Dünyada merkez bankaları sisteme para pompalıyor. Şimdi kripto para da geliyor. Kimse sistemde ne kadar para olduğunu bilmiyor. İnsanlar ‘Para nedir’ diye sormaya bile başladı. Günün sonunda esas olan altın...” diyor.

Notçunun gözü dikiz aynasında

Uluslararası not kuruluşlarının işlere adeta ‘dikiz aynası’ndan baktığını, yani geçmişi ele alıp, ileriyi göremediğini söyleyen Mobius, “Örneğin Türkiye’de vergi sistemi dijitalleşiyor. Vergi ağına daha fazla insan girecek. Bütçe daha iyi olacak. Bu gibi şeyleri fark etmiyorlar” diyor.

50 milyar $’lık yatırım yönetti

40 yılı aşkın süredir gelişmekte olan piyasalarla iç içe olan Mobius’un bu zaman zarfında 50 milyar doların üzerinde yatırım yönettiği hesaplanıyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (14)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Emrah29 Kasım 2019 23:50

    Doğru demiş fakat borsa ne zaman kafasını kaldırsa abd den ülkemizle ilgili devamlı olumsuz açıklamalar geliyor borsa şuan 106 civarları bence borsanın yolu çok uzun olumlu yönde fakat abd başkanı trump bizim borsada hisse payı araştırılmalı ne zaman borsa kafasını kaldırsa pentagon yada diğer abd makamlarından olumsuz açıklamalar geliyor İstanbul göbeğinde trump towers olan abd başkanı Trump.

  • mehmet yılmaz 29 Kasım 2019 21:23

    tilki TÜRKİYE düşmanlarına 20 senede 196 MİLYAR  dolar kitledikten sonra.BORSANIN  üçte ikisini ele geçirdi.keriz dolar mankurtlarıda pkkdan,fetöden,asaladan ve   dışarıya paralel BAZI vesayetçi muhalefetten,kökü dışarıda basın ve bankalardan  16 aydır kaos beklentisine girdiler.

  • Kara gülle29 Kasım 2019 21:02

    Uyanık güya borsaya yatırımcı çekip yabancının elindeki malı yerliye kakalayacak.bundan sonra türkiyede borsa işi bitmiştir.isterse iki yüz bin olsun yine yerliye kazandırmazlar.bizim aracı kurumlarla yabancılar ortak hareket ediyor.şirketlerin değeriyle orantılı hareket yok.tamamen spekülatif.aklı olan bulaşmaz.yanılıp şaşıpta bulaşan olduysa en yakın zamanda paçayı kurtarsın

  • ali29 Kasım 2019 18:43

    de gel o zaman da.

  • Geçmiş olsun29 Kasım 2019 13:17

    Borsa kahininden sonra borsa tilkiside yabancıları BİST ten kurtarmaya soyunmuş, ama yabancıların kurtuluşu mümkün değil maalesef.

  • AHMET ÖZBİR29 Kasım 2019 12:01

    REİS Dolar'ı satalım, Türk'ün Lirası'na yatırım yapalım dedi gereğini yaptık, Mobius da TL diyor, Dolar zama zingo, ondan uzak durun diyor, biz de yabancılar da hay hay diyeceğiz. TL'MİZ DAİMA ZİRVEDE OLACAK, KAOSÇUÇOCUKLARI AĞLAYACAK!..

  • Türkoğlutürk 29 Kasım 2019 12:20

    Şu herkez in kandırdığımı

  • Okie Dokie29 Kasım 2019 11:12

    Son günlerde bir anda bu adam peydah oldu. Sürekli TL varlıklarını övüyor. Eyyyy Mobius kimsin sen? Ne yapmak nereye varmak istiyorsun?

  • Ekmek hesabı29 Kasım 2019 11:07

    Dolardan Türk lirasına geçip Türkiye'de alışveriş yaparsan, Amerika'da aldığın şeye verdiğin Dolar sayısı ile kıyasla bakalım :)) "Türk lirası ucuz demiş" .. Satın alma gücü de Ucuz. Yatırım tavsiyesi değildir.

  • sen varya beni yakmıştın29 Kasım 2019 10:32

    Bist aşağıdayken neden demedin de dolar sabite düşmüş, borsa yükselmiş iken tavsiye veriyorsun. Borç kredi ile büyüyen bir ülkeyiz. Sanayi teknoloji markalaşma güney kore, çin, japonya almanya abd gibi değil. Büyüme sağlıklı değil. Tam at koşturacağınız ülkeler, borsalar değil mi gelişmekte olan diye 3-5 kategoriye ayırdığınız devletin kurumsal değil siyasete göre şekillendiği ülkeler

  • Borsa29 Kasım 2019 09:53

    Borsaya gelen bitiyor.inanmayın.surekli moraliniz bozuk olur.ben döviz veya faize yatırım yapıp batan görmedim.borsada batan pek çok kişi bilirim

  • Türkoğlutürk 29 Kasım 2019 09:20

    Malı topladı kakalayacaklar saf arıyor

  • ergn29 Kasım 2019 09:16

    Türkiyede olduğu için hükümetin ağzından konuşuyor,konuşturuluyor daha doğrusu...Ülkeden çıktığında böyle demiyor,ABD başta olmak üzere borsalar şişti diyor...

  • AAA29 Kasım 2019 08:56

    Malesef yatırımcı küstü. Borsaya girmek enayilik suan . Hatta borsaya ne zaman olursa olsun girilmez artik.bu bir yatırım tavsiyesi degildir uyma zarar edersin.😊