E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTesla borsada 1’e 4 veriyor---

Tesla borsada 1’e 4 veriyor

Tesla borsada 1’e 4 veriyor
16 Ağustos 2020 - 09:35 borsagundem.com

Şirket hisse bölünmesi ile ilgili yaptığı açıklamada hisse senedi sahiplerine her bir hisselerine karşılık artı dört bedelsiz hisse dağıtacağını (sermaye artışı) açıkladı.

Otomotiv dünyasında değişim hızla devam ederken bunun en net örneğini 10 yıl önce ilk kez hisse senedi ihraç eden ve bugün otomotiv sektörünün en değerli markası haline dönüşen Amerikan elektrikli otomotiv üreticisi Tesla ortaya koyuyor. Hisse değeri geçtiğimiz aylarda bin dolar seviyesine çıktığında Amerikan borsasından ‘Ederinin çok üzerinde’ tepkisini alan markanın hisseleri değer kazanmaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta hisse değerinin 1.400 dolar seviyesini görmesinin ardından Tesla, hisse bölünmesi açıklaması yaptı. 31 Ağustos tarihinden itibaren sahip olunan her bir Tesla hissesi için 4 adet bedelsiz Hisse verileceğini açıklayan markanın böylece tekil hisse ederi 5’e bölünerek sermaye artışı sağladı. Hisse bölünmesi, Tesla’yı yatırımcılara sağladığı gerçek kazanç açısından daha ucuz hale getirmeyecek, yatırımcının elindeki toplam hisse değeri korunacak.

Borsada yön ne olacak?

1.550 DOLARI GEÇTİ

Hisse bölünmesi açıklamasının hemen ardından borsada Tesla hisselerinde ciddi bir hareketlilik yaşandı. Bu gelişmeler marka hisselerinin daha da yükselmesini sağladı. İlk gün 1.400 dolar seviyesinden 1.450 dolara yükselen Tesla hisseleri dün itibariyle 1.550 doların üzerini görmüş durumda. Elektrikli otomobil dünyasındaki gelişimin öncüsü olan markanın her geçen gün değer kazanan hisseleri borsanın bazı kesimi tarafından halen ‘Ederinin üzerinde’ olarak yorumlansa da Amerikalı elektrikli otomobil üreticisi hem yatırımlarını hem de şirket değerini hızla artırmaya devam ediyor. Tesla’nın hisseleri bu yıl yüzde 200’ün üzerinde yükselirken, önde gelen Amerikan otomotiv devleri General Motors ve Ford Motor’un hisseleri koronavirüs salgınından kaynaklanan sebeplerle düşüş gösterdi.

Altınla ilgili uyaran Buffett altın madenciliği şirketine yatırım yaptı

APPLE’I TAKİP ETTİ

Hisse bölünmeleri, şirketlerin hisseleri perakende yatırımcılar için daha erişilebilir hale getirmelerinin bir yolu ve bu da küçük işlemler yapan bireysel yatırımcıları cezbediyor. Ancak komisyoncular gün geçtikçe müşterilerin hisse parçaları satın almalarına izin vermeye başladı. Bu da hisse bölünmelerinin avantajını geçmişe göre daha azalan bir hale getirdi. Tesla’nın bu açıklaması, ilk olarak 2014 yılında Hisse bölünmesi gerçekleştiren teknoloji devi Apple’ın bu yılın temmuz ayı sonunda açıkladığı 1’e 4 hisse bölünmesini takip eden bir açıklama oldu.

SON 10 YILDA ORTALAMA 10 ŞİRKET

S&P Dow Jones Endeksleri’ne göre eski verimliliğini kaybetmesi ile birlikte son yıllarda Wall Street’te hisse senedi bölünmeleri nadir olarak gerçekleşmeye başladı. 2020 yılında yalnızca üç S&P 500 şirketi hisse senedi bölünmesi duyurdu. Son 10 yılda ise yıllık ortalama bölünmeleri duyurmasıyla, son on yılda yıllık ortalama 10’a yakın bölünme gerçekleşti.

Borsaların toplam değeri küresel geliri aştı

10 YILDA YÜZDE 9 BİN ARTIŞ

Amerikalı elektrikli otomotiv devi Tesla, 10 yıl önce ilk kez hisse senedi ihraç ettiğinde 1 hissesi tam olarak 17 dolardı. Bugün ise dünyanın en değerli otomotiv şirketi konumuna önce 1.000 doların üzerine çıkarak ulaştı şimdi ise 1550 dolar seviyelerini gördü. Bir Tesla hissesi 10 yıl içinde yaklaşık yüzde 9 bin oranında artmış oldu. Geçen yıl 350 dolar seviyesinde bulunan Tesla hisseleri, 1550 Dolar seviyesine gelerek son bir yılda en hızlı ivme kazanan otomotiv şirketi oldu. (Cem Özenen-Hürriyet)

ABD’li ekonomistler: Zenginler için kriz bitti

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Dadık16 Ağustos 2020 23:19

    Türkiye den bahset koçum

  • FİNANSŞÖR16 Ağustos 2020 22:05

    bunlar birer tuzak guya fiyatı uçuzlatıp yeni kerizler çekecekler.

  • mucise ries ;)16 Ağustos 2020 16:16

    Adamlar bilim kurgu filmlerinde yaşıyor. Yakında ücretsiz internet yayını verecekler. Yani düşünün, Çin interneti yasakladı, İran yasakladı, Türkiye yasakladı. yani kendi devlet serverlarından yayın yapıyor... Ama bu adamlar uydular gibi gönderdikleri onlarca teknolojık alet ile internet yayını verecekler, Türkiye ye 2021 -22 de bu işlem olacak. Gerçektende dünyayı değiştirecek şey teknolojı olacka. biz ize tüketenler olmaya devam edeceğiz. Hatta verdikleri internet ile baz istasyonları, yada kapasitesi çekmeyen yuksek yerlerde bile iletişim olacak, net olacak. Adamlar böyle düşünüyor, biz buzdolabı, düdüklü tencere, 2 yabancıya yaptır uydu yerli milli türksat gazla millete :D  alalım bari tesla, hiç olmadı TL de kalmaktan iyidir, dursun bi köşede...

  • Sedat celik16 Ağustos 2020 15:20

    Rambo ile dünyayı fethettiniz kortondan aslan siniz eşkiya bir devlet anlayışı var müptezel takımı yemezler haydi naş biz millet olarak önümüze bakarız eskiyaaaaaaa yürü anca gidersin

  • Arkıt16 Ağustos 2020 10:25

    Türkiye yi anlat bize ne abd den

  • trader16 Ağustos 2020 09:44

    gazlayın bakalım