E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsaların toplam değeri küresel geliri aştı---

Borsaların toplam değeri küresel geliri aştı

Borsaların toplam değeri küresel geliri aştı
15 Ağustos 2020 - 19:04 borsagundem.com

İsmini ünlü yatırımcı Warren Buffet'tan alan "Buffet göstergesi"ne göre, borsaların toplam değerinin küresel milli gelirin üzerine çıkması bir kriz alameti. Söz konusu oran, salgına rağmen 2018 sonrasında ilk kez söz konusu eşiği aştı.

Dünyada hisse senedi piyasaları, merkez bankaları ile hükümetlerin destekleyici politikalarının etkisiyle salgının olumsuz etkilerini önemli ölçüde geride bıraktı ancak tehlike sinyalleri de geliyor.

Market Watch’un haberine göre, dünyada borsaların toplam değerinin küresel milli gelire oranı 2018 sonrasında ilk kez yüzde 100’lük eşiği aştı. Haberde “Warren Buffett bu ölçünün 2001 krizinin işaretini verdiğini söyledi ve şu an küresel piyasalarda alarm zili çalıyor” denildi.

İsmini dünyanın önde gelen yatırımcılarından Warren Buffet’tan alan “Buffet Göstergesi”ne göre, bu oranın yüzde 100’ün üzerine çıkması, hisse senedi piyasalarında bir balon olduğu anlamına geliyor.

Son 20 yılda, küresel piyasalar, söz konusu oranının yüzde 100’ü aşmasının ardından üç kere darbe aldı. Bu darbeler, 2000, 2008 ve 2018’de yaşandı.

MERKEZ BANKALARI DESTEKLİYOR
Corona virüsü salgınıyla birlikte dünyada hisse senedi piyasaları çok sert değer kaybı yaşadı. Ancak başta ABD Merkez Bankası (Fed) olmak üzere dünyada merkez bankalarının reel faizleri negatif seviyelere çekmesi ve para musluklarını sonuna kadar açması, hisse senedi piyasalarını destekledi.

ABD’de S&P 500 endeksi, Şubat 2020’deki rekor seviyelerini tekrar yakalamış durumda.

IMF, küresel ekonomi için yüzde 4,9’luk küçülme öngörürken, borsaların değerinin hızla artması endişelere de neden oluyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • selcocan17 Ağustos 2020 00:04

    herkez borsa konusunda olumsuz düşünüyor ama türkiye için demiyorum ama dünya borsalari rekor tazelemeye devam eder ister istemez türk borsasida etkilenir .. bu kadar dübyada basilan paranin sonunda borsaları rekora taşır .. sadece beklenti oluşaun yeter

  • Tümen16 Ağustos 2020 18:41

    Alım satım koşturma aksiyon vs vs çılgınlığının sonuna gelmek üzereyiz kazananlar çuvalla kazandı muhtemelen ky her zaman ki gibi kaybetmesede uzun vadeli yatırımcı oldular,hisselerde ki rekor seviyeler uzuuuun bir süre görülmeyecektir,tepeden alanlar tepede kaldılar bu durum sadece bir kaç hisse dışında hemen hepsi için geçerli,malesef bu gerçek görmek istemeyene lafım yok hayal dünyasında yaşamaya devam.Heriflerde kamyonla değil tırla mal var ve acımadan satıyorlar dikkat edin özellikle birim fiyatı yüksek olanarı,çünkü kolay kolay çıkıp gidemezler imkansız bu gitmeleri seneler sürer kimse onlarda ki 24-25 milyar dolarlık hisseyi karşılayamaz.

  • Şok bim bizim16 Ağustos 2020 11:16

    Yabancı borsadan kaçarken yandaşlar ucuz ucuz topluyor. Düşsekte 900 puanın altına düşmeyiz.

  • Kuti16 Ağustos 2020 01:16

    Adamın taktiği hep aynı pandemi süresinde havacılık sektörü de durunca bütün hava yolları hisselerini sattı ileriki günlerde hepsini çok ucuz fiyat lardan geri alacaktı ama terste kaldı malını kaptırınca kudurdu herkese rezil oldu şimdi kriz çığırtkanlığı yapıyor yaş 96 bir kaç yıllık hatta daha az bir ömrü kaldığını hiç düşünmüyor

  • borsacı16 Ağustos 2020 00:25

    ası uretildi ilac bulundu dagıtımına baslıyoruz dendigi anda  satıslar gelecek

  • eski borsacı16 Ağustos 2020 00:19

    tum dunya borsalarında cokus yasanacak ozellikle borsaya kosan yerli halkımıza bir uyarıdır endekslerin anormal sistigi bir donemden geciyoruz merkez bankalrının destegi ile ayakda durmaktadırlar ilk cokecek olan endeks NASDAG olacaktır mutlaka buda bizim piyasamızıda etkileyecek ayrıca  twitter dan v.b gibi yerlerde onerilen hisselerden uzak durun bir cok gruplar  ellerindeki malları pazarlamak icin her turlu yolu denemektedirler piyasada BIg TRADER  adıyla insanlara kagıt oneren gruplara dikkat

  • Hüseyin15 Ağustos 2020 23:39

    Warren buffeltin tezi hicbirzaman Türkiye'de geçerli olmadi çünkü biz hep 10 yılın bile dibindeyiz bu sefer 30 yılın dibine gideriz

  • Ferdi15 Ağustos 2020 22:31

    Bizdeki boşborsa 500 bin olsa gene ucuzdur.

  • Ahmet15 Ağustos 2020 21:53

    Ortaya cok para verilince piayasada para bollugu olması normal. Piyasanin degerinin arttigini söylemişler ancak çoğu şirket daha virus un yayildigi Mart ayi oncesi seviyelere gelemedi bile. Pahali mi derseniz çoğu hissenin pahalı olmadigini çoğu uzman ekonomist söyler zaten. Pahalı olan ve piyasasi yukselen sadece teknoloji şirketleri var, birde virus uretimi ve temizligi icin çalışan kimya ve temizlik, covid 19 tani tablet ureten, maske, eldiven hijyen icin uretim yapan şirketler, birde yazilim sirketleri falan. Bunlar şişti. Cogu sirketin hissesi ucuz gibi. Iyi araştırma yapilmasi gerekir. Yakinda paralar piyasada azalir borsalar coşar sanırım.

  • eski borsacı15 Ağustos 2020 21:40

    yaklasık ocak ayından beri yabancıların basta banka hisseleri olmak uzere 20 milyar dolara yakın hisse sattı dunyada bu kadar para bollugu varken turkiyeye  10 dolar bile girmiyor faizlerin dusuk olması nedeniyle yerli yatırımcı borsaya kostu unutulmaması gerekir ki bizler bu senaryoları cok gorduk yerli yatırımcı bu malları verneden bir yere gitmez imkb onumuzde uzun bir sure var borsanın duzelmesi icin zor ve sıkıcı gunler bizleri beklemekde

  • Doğru 16 Ağustos 2020 13:22

    Her iki tespitinizde çok doğru. Tebrikler

  • Firari15 Ağustos 2020 20:07

    Buffet nakite geçmişti terste kaldı. Şimdi de hisselerin düşmesini istiyor mal almak için