E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTesla açığa satışçılara 15,7 milyar dolar kazandırdı---

Tesla açığa satışçılara 15,7 milyar dolar kazandırdı

Tesla açığa satışçılara 15,7 milyar dolar kazandırdı
09 Ocak 2023 - 12:44 borsagundem.com

Yıl boyunca hisse senetleri %70 oranında değer kaybeden Tesla hisseleri açığa satışçılara milyar dolarlar kazandırdı. Elektrikli araç sektörden elde edilen kârlar sadece Tesla’dan da gelmedi

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçtiğimiz yıl elektrikli araç hisseleri için oldukça kötü bir seneydi. Makro ekonomik ortamdaki belirsizlik, yatırımcı duyarlılığındaki olumsuzluk ve beklenenin altındaki satış rakamları elektrikli araç üreticilerinin son birkaç yıldır yakaladığı ivmeyi sonlandırdı. Söz konusu tablo açığa satışçılar içinse müjde niteliğindeydi.

Financial News’in haberine göre dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi hisse değerindeki %70’lik düşüş açığa satışçılara yaradı. ORTEX verilerine dayandırılan habere göre 2022 yılında açığa satışçılar sadece Tesla hisselerinden 15,7 milyar dolar kâr elde etti.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, borsa çevrelerinde ‘shortlamak’ olarak da bilinen açığa satış işlemleri, bir yatırımcının bir komisyoncudan hisse ödünç alması ve daha sonra hisse senedini daha düşük bir fiyata geri alma umuduyla satması anlamına geliyor. Bu stratejinin en başarılı performansı gösterdiği zamanlar genelde piyasalarda düşüş atmosferinin görüldüğü zamanlardır. Zira düşen Hisse senedi değerleri yatırımcının aradaki fiyat farkından kâr elde etmesi anlamına gelir.

Tesla 2022’nin son çeyreğinde 405 bin 278 yeni araç teslim etti ve bu rakam 431 bin 117 olan analist beklentilerinin aşağısında. Açığa satışçılarsa elektrikli araç alanındaki bu korkuları avantaja çevirdi. Lucid Motors açığa satışçılar için en kârlı 10. hisse konumundaydı. Yatırımcılar hisseye yönelik açığa satış hamlelerinden 3,3 milyar dolar kâr elde etti.

ORTEX Mali Analisti Evan Niu, “Tesla liderliğindeki elektrikli araç ticareti son birkaç yıldır patlama göstermişti. Tesla için düşen beklentiler diğer elektrikli araç yatırımlarındaki zayıflığa da katkıda bulundu. Lucid ve Rivian gibi yeni şirketler sadece 2022 yılının en kârlı aşığa satış şirketleri olmakla kalmadı. Elektrikli araç hisseleri şu anda ‘ORTEX’in Short Puanları’ endeksinden baz alınarak oluşturulan ‘ORTEX Aşırı Shortlananlar’ listesini domine ediyor” dedi.

Niu’ya göre elektrikli araçlar 2023 yılında da yüksek volatilite seyrine devam edecek. Açığa satışlarda Nikola, Fisker, Blink Charging ve EVgo gibi hisse senetlerine de ilgi arttı.

Açığa satışçıların ikinci hedefi teknoloji hisseleriydi

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre 2022 yılı genel olarak teknoloji hisseleri için kötü bir yıldı. ABD borsalarında büyük endeksler 2022'yi 2008'den bu yana en kötü yıllık performansla kapattı. Ancak üç büyük endeks arasında en zayıf performans teknoloji endeksi Nasdaq’taydı. Sanayi endeksi Dow Jones yılı yaklaşık %8,8 düşüşle bitirdi. S&P 500 yıl boyunca %19,4 düşüş gösterdi. Teknoloji ağırlıklı Nasdaq Bileşik Endeksi ise en sert geri çekilmeye maruz kalarak tam %33,1 oranında geriledi.

ORTEX verilerine göre açığa satış alanında en kârlı 10 hisse senedi arasında ise Amazon, Apple, Meta, Block ve Microsoft gibi teknoloji devleri yer alıyordu.

Andreani & Associés'in Baş Yatırım Sorumlusu Alexandre Andreani, teknoloji sektöründeki değerlemelerin aşırı şişirildiğini söyledi. Andreani, “Teknoloji hisselerindeki değerlemelerin abartılı seviyelere ulaştığı işletme değerinin büyük sermayeli şirketlerin gelirlerinin 100 katına kadar ulaştığı doğrudur. Bu da ekonomik açıdan anlamsız bir durumdu. Söz konusu tablo aynı zamanda daha fazla büyümeyi hızlandırdığı için aşırı değerlenen şirket evliliği ve satın alma işlemlerini de etkiledi” dedi.

Teknoloji ile ilgili hisse senetlerine yapılan açığa satış bahisleri bazı yatırımcıları cömertçe ödüllendirirken, teknoloji hisselerinde uzun vadeli yatırımlar yapan hedge fon yöneticileri ise geçen yıl ağır kayıplar yaşadı.

Financial Times’ın haberine göre Boston merkezli teknoloji odaklı yatırım fonu Whale Rock 2022 yılında %42,7 geriledi. Bir diğer teknoloji fonu Skye Global ise %40,9 düştü. Fonlardaki kayıplar Amazon, Microsoft ve Google’ın çatı şirketi Alphabet hisselerinde görülen sert düşüşler nedeniyle gerçekleşti.

Niu konuyla ilgili açıklamasında, “Birçok teknoloji şirketi, işletmelerinde pandemi kaynaklı büyümenin tadını çıkardı ve birçok hisse senedi, bu yüksek büyüme seviyelerinin devam edebileceği varsayımlarına dayanarak aşırı değerlendi. Pandeminin etkileri birçok pazarda azaldıkça şirketlerin temel seviyelerine geri döndüğü netleştikçe, yüksekten uçan teknoloji hisseleri tekrar çöktü” dedi.

Kripto hisselerinde açığa satış dalgası devam ediyor

Elektronik araç hisse senetleri ve teknolojisinin yanı sıra, kripto sektörünün de 2023'te dalgalı bir seyir izlemesi bekleniyor. Niu'ya göre, sektördeki skandallar ve iflaslar, kripto hisse senetlerine olan açığa satış ilgisinin artmasına neden oldu.

Niu, FTX'in çöküşünün ardından Coinbase hisselerine olan açığa satış talebi istikrarlı bir şekilde arttığını açıkladı. Borsa uzmanı bir yıl önce şirketin halka açık hisselerinin %3'ünde açığa satış pozisyonu görülürken 2023'ün başında bu oranın %25'e yükseldiğini söyledi.

Coinbase hisseleri son 12 ayda %86'dan fazla değer kaybetti.

2022’de açığa satışçılar kazandı

 

Küresel borsalar ralliye mi hazırlanıyor?

 

Borsada volatiliteye karşı dikkat

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)