E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasa2022’de açığa satışçılar kazandı---

2022’de açığa satışçılar kazandı

2022’de açığa satışçılar kazandı
06 Ocak 2023 - 15:50 borsagundem.com

Geçtiğimiz yıl küresel borsalar 2008 yılından bu yana en zayıf performansı gösterdi. Bu zayıf performans döneminde borsaların kazananları ise yıl boyunca %30’un üzerinde getiri sağlayan açığa satışçılar oldu

BORSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

2022 yılının küresel borsalardaki kazananları açığa satışçılar oldu. CNBC’nin haberine göre borsa araştırmaları şirketi S3 Partners’ın Tahmin Analitiği Birimi Genel Müdürü Ihor Dusaniwsky geçtiğimiz yıl açığa satışlardan %30,8 getiri elde edildiğini belirtiyor.

Söz konusu performans açığa satışçıların piyasaların genelinden daha iyi performans gösterdiğine işaret ediyor. ABD borsaları geçtiğimiz yıl 2008 yılından bu yana en büyük kayıpları üretmişti. Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq endeksleri 2022 boyunca sırasıyla %8,8, %19,4 ve %33,1 düşmüştü.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre bir yatırımcı açığa satış yapması bir komisyoncudan hisse ödünç alması ve daha sonra hisse senedini daha düşük bir fiyata geri alma umuduyla satması anlamına geliyor. Bu stratejinin en başarılı performansı gösterdiği zamanlar genelde piyasalarda düşüş atmosferinin görüldüğü zamanlardır.

ABD borsalarında açığa satış getirileri 2019’dan 2021 yılına kadar büyük endekslerin yıllık getirisinin altındaydı. Borsaların yılı düşüşle bitirdiği 2018 yılında ise açığa satış performansları endeks getirilerini aşmıştı.

Geçen yılki açığa satışların toplam tutarı 1 trilyon dolar eşiğinin kırıldığı 2021 yılının aşağısındaydı. Ancak 2018 ile 2020 arasında yapılan açığa satış işlemlerinin üzerindeydi.

Sektör ve şirket seçimi önemli

Dusaniwski açığa satışçıların 2022 yılında hisse seçiminde iyi olması gerektiğini zira farklı sektörlerdeki şirketlerin tek tek birbirinden çok farklı getiriler sağlayabildiğini söyledi.

Örneğin geçen yılın açığa satışlar alanında en çok getiri sağlayan alanı zor durumdaki iletişim hizmetleri sektörüydü. Açığa satışçılar sektörden %56,7’lik getiri elde etti. Ancak açığa satış için en kötü sektörse enerjiydi. S3 Partners bu alanda açığa satış yapılan hisselerden %28 zarar elde edildiğini belirtiyor.

Açığa satış ve uzun vadeli hisse performansları genellikle birbiyle ters orantılıdır. Zira yatırımcılar genellikle değer kaybetmesini bekledikleri hisselerde açığa satışa yönelirler. Bu sebeple 2022 yılında S&P 500 Endeksi’ndeki tek kazanan sektör olan enerji açığa satış için iyi bir hedef değildi. Yatırımcılar borsalardaki genel bir düşüşe rağmen enerji hisselerinin değer kazanmasını izledi.

Her hisse birbirine göre belirli farklılıklar gösterdiğinden sektör seçimi hikayenin sadece yarısıydı. Örneğin, temel tüketim malları sektörü içerisinde yapay et üretimine odaklanan Beyond Meat hisseleri %128,2’lik getiri oranıyla açığa satışlarda sektördeki en güçlü performansı gösterdi. Ancak kızartmalık patates üreticisi Lamb Weston’ın hisseleri açığa satışçılara %43,9 kaybettirdi ve sektörde en zayıf açığa satış performansı sağlayan şirket hissesi oldu.

Açığa satışçılar için en iyi ve en kötü hisseler

İkinci el otomobil talebindeki düşüş sebebiyle açığa satışlardan en yüksek getiri Carvana firmasının hisselerinden elde edildi. En az 100 milyon dolarlık açığa satış getirisi sağlayan hisse %377,6'lık getiri sağladı.

Diğer taraftan Madrigal Pharma hisseleri ise açığa satış açısından en zayıf performansı verdi. Şirkete dair açığa satış bahisleri %345,4 kaybetti. İlaç denemelerinden iyi sonuçlar alan şirketin hisseleri aralık ayında ralli yaptı.

Borsalarda 1974’ten beri bir ilk

 

FED borsalarda ralli istemiyor

 

Barclays: Hisse senetlerinden nakde kaçış başladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)