E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiTers getiri eğrisinin mucidi, resesyon tahminini revize etti---

Ters getiri eğrisinin mucidi, resesyon tahminini revize etti

Ters getiri eğrisinin mucidi, resesyon tahminini revize etti
20 Nisan 2023 - 16:02 borsagundem.com

Ters getiri eğrisinin bir resesyon göstergesi olduğunu keşfeden Ekonomist Cam Harvey, ABD ekonomisinin resesyona girme olasılığını değerlendirdi.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ters getiri eğrisinin bir resesyon göstergesi olduğu yeni bir bilgi değil. Bu keşfin sahibi Ekonomist Cam Harvey, ABD ekonomisini bekleyen olasılıkları değerlendiriyor ve bir ekonomik gerilemenin yakın olabileceğini belirtiyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ters getiri eğrisini bir durgunluk göstergesi olarak keşfeden Ekonomist Cam Harvey, Fed’in faiz oranlarını artırmaya devam etmesi halinde, modelinin tekrar doğru çıkacağını söylüyor.

Ekonomik gerileme yüksek olasılık

Insider’dan William Edwards’ın haberine göre, Ekonomist Cam Harvey, ABD ekonomisinin her an bir gerilemeyle karşı karşıya kalabileceğini öngörüyor. Ters getiri eğrisinin bir resesyon göstergesi olduğunu keşfeden isim olan Harvey, Fed’in faiz oranlarını yükseltmeye devam etmesi olasılığını da değerlendiriyor.

Aralık ayında Cam Harvey, kaşları kaldıran bir açıklama yaptı. 1980’lerde keşfettiği ünlü resesyon göstergesi olan ters getiri eğrisi, 1960'lardan bu yana ilk yanlış okumasını yapmak üzereydi. ABD ekonomisi durgunluktan kaçınacak bir konumdaydı.

Ancak o zamandan beri birçok faktör değişti ve Harvey'nin görüşü de değişti. Duke Üniversitesi Profesörü ve Research Affiliates Araştırma Direktörü, şimdi ABD ekonomisini her an vuracak bir resesyon bekliyor.

Veriler fikrinizi değiştirmenize neden olabiliyor

Harvey, “Öngördüğümüz süre göz önüne alındığında resesyon her an başlayabilir” diyor. Harvey'in getiri eğrisi, üç aylık bonoların ve 10 yıllık tahvillerin getirilerine bakıyor ve ikincisinin normalde daha yüksek olması bekleniyor. Hatırlanacağı üzere, her iki vadenin getirileri, ilk olarak Kasım ayında aylık ortalama bazda tersine dönmüştü. Harvey, “Veriler gelir ve fikrinizi değiştirirsiniz. Bilimin bütün amacı budur” diyor.

Harvey'in bakış açısı birkaç nedenden dolayı bozulmuş durumda. Harvey, ABD ekonomisinin geleceğine dair geçen kış yaptığı olumlu tahminde, Fed'in faiz artırımlarını durdurmak zorunda kalacağını varsayımını öne sürmüştü ancak bu gerçekleşmedi.

ABD Merkez Bankası, Aralık ayından bu yana Şubat ve Mart aylarında faiz oranlarını 25 baz puan artırdı ve Mayıs ayında da benzer bir artışa gitmesi bekleniyor. Ayrıca, piyasalar Fed’in bu yaz faiz oranlarını düşürmesini beklese de Fed, oranların 2023'e kadar yüksek kalacağının altını çiziyor.

Bankaların yüzde 45'i

Silicon Valley Bank ve Signature Bank gibi bankaların uzun vadeli tahvil varlıklarında önemli kayıplar yaşaması ve mevduat sahiplerinin güven duygusunda belirgin bir düşüşe yol açmış ve bu durum bankacılık sisteminde strese neden olmuştu. Banka mudileri de paralarını tasarruf hesabından daha yüksek getiri elde edebilecekleri yerlere yatırmaya başladı.

Sonuç olarak bankalar, yeterince likit kalmaya çalıştıkları için borç vermeyi geri çekmeye başladı. Tüm bunların sonucunda ise, kredi verme standartlarını sıkılaştırdığını söyleyen bankaların oranı yüzde 45’e ulaştı.

Getiri eğrisinin tersine dönme süresiyle resesyon süresi yakın ilişkili

Harvey, ters getiri eğrisinin bazı bankalar için iş modelini yükselttiğini, onları daha ‘muhafazakar’ hale getirerek kredi koşullarını sıkılaştırmaya ittiğini ve bunun da ekonomiyi daha da yavaşlattığını söylüyor. “Dolayısıyla bu, temelde, Fed geri adım atmadığı için başladı” diyen Harvey ekliyor: “Fed, Aralık 2022'de düşündüğümün çok ötesinde büyük bir belirsizliğe neden oldu ve bir durgunluk riskini önemli ölçüde artırdı.”

Harvey'in görüşünün değişmesinin bir başka nedeni de, kısa vadeli enflasyon beklentilerinin düşmüş olması, yani enflasyon beklentilerine göre ayarlanan reel getiri eğrisinin artık tersine dönmesi. Aralık ayında Harvey, uzun vadeli beklentilere kıyasla çok daha yüksek seyreden kısa vadeli enflasyon beklentilerinin, gerçek getirilerin tersine çevrilmediği anlamına geldiğini söylemişti.

Harvey, getiri eğrisinin tersine dönme süresinin durgunluk süresiyle oldukça yakından ilişkili olduğunu ve bu sefer de durumun böyle olmasını beklediğini söylüyor. 3 aylık ve 10 yıllık getiri farkı yaklaşık altı aydır tersine dönmüş durumda ve öyle kalmaya devam ediyor.

Resesyon çok maliyetli

Harvey, enflasyonun kontrol altında olduğuna inandığını ve TÜFE'nin önümüzdeki üç ay boyunca düşmeye devam edeceğini söylüyor. Harvey, son dokuz ayda yıllık bazda enflasyonun ortalama yüzde 3,2 seviyesinde olduğunun altını çiziyor ve Fed'i şahin yaklaşımından 'geri adım atmaya’ çağırıyor.

Harvey, “Neden bir durgunluğa itilmek zorundayız? Bu çok maliyetli. Şu anda üzerinde çalışılan şey, yaklaşık bir yıl önceki senaryo. Yani hala rakamlar yüksek ancak bu rakamlar gecikmeli çalışıyor. Dolayısıyla bu, enflasyonun ılımlı olmaya devam edeceğinin gelişmiş bir göstergesi” diyor ve ekliyor: “Ayrıca insanların durgunluğun maliyetini gerçekten hafife aldıklarını düşünüyorum. İşten çıkarılmak ve aileleri bekleyen tüm bu belirsizlik ve stresle yüzleşmek çok maliyetli.”

Ters getiri eğrisi hurafeye mi dönüşüyor?

 

ABD'de getiri eğrisi 41 yılın en negatif seviyesinde

 

ABD'de getiri eğrisi alarm veriyor

 

Borsalar resesyonu yeniden görmezden mi gelecek?

 

Wall Street resesyonu hasarsız atlatabilir mi?

 

Resesyon endişeleri risk iştahını baskılıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)