E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTeknoloji hisseleri bu kez piyasayı aşağı çekiyor---

Teknoloji hisseleri bu kez piyasayı aşağı çekiyor

Teknoloji hisseleri bu kez piyasayı aşağı çekiyor
13 Eylül 2023 - 12:22 borsagundem.com

ABD borsalarında bu yıl yaşanan rallinin lokomotifi teknoloji şirketleri bu kez piyasayı aşağı çekme eğiliminde.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında yatırımcılar enflasyon verilerini bekliyor. Teknoloji devi Oracle’ın kötümser görünümünün de etkisiyle teknoloji hisse senetleri, piyasayı aşağı çekiyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, bu yılki rallide büyük katkısı olan teknoloji devlerinin piyasada yaşanan düşüşün kaynağı olduğu görülüyor. Bu düşüşte ayrıca, bugün açıklanacak enflasyon verilerinin yatırımcılar üzerinde oluşturduğu baskının da etkisi olduğu tahmin ediliyor.

Enflasyon raporu bekleniyor

The Wall Street Journal’dan Karen Langley’nin haberine göre, teknoloji hisseleri, hayal kırıklığı yaratan tahminlerin ardından Salı günü S&P 500 Endeksi’ni düşürdü. Hayal kırıklığı yaratan hisselerin başında ise Oracle geldi. Hisse, yüzde 13,5 oranında değer kaybetti ve yatırımcıların teknoloji hisselerine yönelik iştahını azalttı.

S&P 500 Endeksi'nin en büyük segmentindeki bu gerileme, genel endeksin gün içinde yüzde 0,6 düşmesine neden olurken teknoloji ağırlıklı Nasdaq’ta kayıplar yüzde 1’i buldu. Teknoloji hisselerinden daha az etkilenen Dow Jones’ta düşüş yüzde 0,1’le görece daha mütevazı oldu.

Yatırımcılar, Fed'in faiz belirleme komitesinin gelecek hafta yapacağı toplantıdan önce kalan en yüksek profilli enflasyon verisi olan tüketici fiyat endeksine ilişkin Çarşamba günkü raporu sabırsızlıkla bekliyor. Perşembe günkü üretici fiyat verileri ve Cuma günkü tüketici güveni verileri de merkez bankasının düşüncelerine ilişkin beklentileri etkileyecek gibi gözüküyor.

Yatırımcılar Fed'in Eylül toplantısında faiz oranlarını sabit tutacağını düşünüyor ancak yıl sonundan önce yeni bir artış ihtimali konusunda bir bölünme söz konusu. Crossmark Global Investments'ın baş piyasa stratejisti Victoria Fernandez, “Kasım toplantısı hala tartışmaya açık ve yarınki CPI verilerinden çıkacak bir rakam, Fed’in yapması beklenen şeyi pekala besleyebilir” diyor.

Ekonomi sallantıda olabilir

Fed yetkililerinin faiz oranlarını ne kadar yükseğe artıracağı ve bunları ne kadar süreyle yüksek tutacağı, hisse senedi gibi riskli varlıkların çekiciliğini değerlendiren para yöneticileri için kritik bir soru olarak öne çıkıyor. Faiz oranlarının izlediği yol, aynı zamanda yatırımcıların ABD'nin bir sonraki resesyona ne zaman girebileceğine dair beklentileri de etkiliyor.

Analistler ekonomik görünüme ilişkin sinyaller bulmak için piyasanın farklı köşelerindeki hareketleri analiz ediyor. Ekonominin sallantılı göründüğü zamanlarda düşüş eğilimi gösteren malzeme ve sanayi hisselerinin bu ay gerilediği görülüyor. Ekonomik durgunluk korkusu olduğunda genellikle iyi performans gösteren kamu hizmetleri ise daha yüksek bir performans sergileyerek 2023 yılındaki düşüşlerini telafi ediyor.

Commonwealth Financial Network'ün yatırım sorumlusu Brad McMillan, “Piyasa, bekleyen bir resesyon fikriyle mücadele ediyor. Geleceğini sanıyorlar ama ne zaman geleceğinden emin değiller” şeklinde görüş belirtiyor.

Tahvil piyasalarında ise 10 yıllık ABD Hazine tahvilinin getirisi ise yüzde 4,287'den yüzde 4,263'e gerilemiş durumda.

Teknoloji sektörünün ABD borsalarında dün düşüşe öncülük ettiği görülüyor. Oracle hisselerinin Mart 2002'den bu yana en büyük bir günlük yüzde düşüş olan yüzde 13'lük bir düşüş yaşadığı görülüyor. Yazılım devi Pazartesi günü geç saatlerde üç aylık satışlara ilişkin beklentileri kaçırdığını açıkladı ve üçüncü çeyrek satışları için pek de iç açıcı olmayan bir görünüm paylaştı.

Teknoloji hisselerinin cazibesi azalıyor mu?

Teknoloji, S&P 500 Endeksi’nin yüzde 16'lık artışına kıyasla yüzde 39'luk artışla 2023'te borsanın en iyi performans gösteren sektörlerinden biri konumunda bulunuyor. Ancak Oracle raporu, en azından genel olarak teknoloji hisselerinin çekiciliğini zayıflatmış gibi görünüyor.

Microsoft hisseleri yüzde 1,8, Adobe hisseleri yüzde 3,9 ve Broadcom hisseleri ise yüzde 1,7 oranında değer kaybetti. Dow Jones Market Data'ya göre Nvidia hisseleri ise yüzde 0,7 oranında düşerek kayıp serisini Aralık ayından bu yana en uzun olan art arda beş seansa çıkarmış oldu.

Apple hisseleri, iPhone üreticisinin yeni ürünlerini tanıttığı yıllık etkinliğin ardından negatif bölgede kalmayı sürdürerek düşüş yaşadı. Şirketin hisseleri günü yüzde 1,7 kayıpla tamamladı.

Otomobil üreticilerinin hisseleri, Birleşik Otomotiv İşçileri Sendikası'nın ücret artışı taleplerini yumuşatmasının ardından yükseldi. Ford hisseleri yüzde 1,9, General Motors hisseleri yüzde 2,6 ve Chrysler'in sahibi Stellantis'in hisseleri yüzde 2,6 oranında arttı.

Petrol fiyatları ise yükseldi ve küresel gösterge Brent ham petrolü yüzde 1,6 artışla varil başına 92,06 dolara yükseltti.

Hisse senedi piyasaları üç koldan tehdit altında

 

Wall Street enflasyon raporundan ne bekliyor?

 

Fon yöneticilerine göre Fed'in faiz artırımları sona erdi

 

Forbes: FED faiz indirmeyecek

 

Fed faiz artırım sürecinde sona mı geldi?

 

Küresel piyasalarda dikkatler ABD'nin enflasyon verilerinde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)