E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTeknoloji devleri uzun vadede yatırımcılara ne vadediyor?---

Teknoloji devleri uzun vadede yatırımcılara ne vadediyor?

Teknoloji devleri uzun vadede yatırımcılara ne vadediyor?
03 Kasım 2023 - 17:21 borsagundem.com

ABD hisse senedi piyasalarındaki yükselişin lokomotifi olan dev teknoloji şirketlerinde uzun vadeli beklentilerin olumlu olmadığı görüşü hakim.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsaya damgasını vuran ralli hız kesmiş olsa mevsimsellik nedeniyle beklenen yükseliş ABD hisse senedi piyasalarına geri döndü.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yapay zeka güdümlü rallinin öncüsü teknoloji hisseleri de yeni yükselişle birlikte atağa kalktı. Ancak uzmanlar, dev teknoloji hisselerinde uzun soluklu bir yatırım anlayışına sıcak bakmıyor.

10 yılda bir piyasanın liderleri değişiyor

MarketWatch’tan Mark Hulbert’in haberine göre, uzmanlar, bugünün ‘Muhteşem Yedi’ olarak bilinen teknoloji hisselerinin uzun vadede yatırımcılar için en iyi ihtimalle vasat bir beklenti sunduklarını öne sürüyor.

Bugün borsanın en büyük şirketlerinin, 10 yıl içinde borsaya hakim olması pek mümkün gözükmüyor. Bu varsayım tarihsel verilere dayanıyor ve ‘Muhteşem Yedi’ olarak bilinen dev teknoloji hisselerinin yatırımcıları için kötü bir haber anlamına geliyor.

Hangi şirketlerin bu listede yer almayacağına dair bir öngörüde bulunmak ise mümkün gözüküyor: Bugünün dev teknoloji şirketleri arasında yer alan Microsoft, Apple, Amazon, Nvidia, Alphabet, Meta ve Tesla.

Bunun nedeni, en büyük şirketlerin 10 yıl sonra hâlâ en büyükler arasında yer almasının oldukça nadir görülen bir durum olması. Tam tersine, belirli bir yılın en büyük şirketleri, sonraki 10 yılda ortalama olarak pazarın gerisinde kalıyor.

10 şirketten 8’i listeden çıkıyor

Bunlar, Robert Arnott'un başkanlığını yaptığı yatırım şirketi Research Affiliates tarafından yürütülen araştırmanın varsaydığı sonuçlar olarak öne çıkıyor. Arnott ve diğer araştırmacılar, 1980 yılından bu yana her 10 yılın başında en büyük 10 şirkete odaklanıyor. Araştırma, ortalama olarak söz konusu 10 şirketten 8’inin, o 10 yılın sonunda ilk 10 listesinden çıktığını ortaya koyuyor. Ayrıca, 10 şirketin tamamının 10 yıllık ortalama performansı, genel ABD hisse senedi piyasasının önemli ölçüde altında seyrediyor.

Gelecek de geçmiş gibiyse, şu anki ‘Muhteşem Yedili'den belki birinin, ya da belki en fazla ikisinin 2033 yılında eşdeğer bir listede yer almasını beklemek gerekiyor. Araştırma, aynı zamanda, söz konusu yedi hisseden oluşan bir portföyün gelecek 10 yılda piyasanın gerisinde kalmasının beklendiğini de öne sürüyor.

Sonuca katkıda bulunan 3 faktör

Peki, araştırma sonucunda elde edilen bu şaşırtıcı sonucun nedeni ne olabilir? Araştırma, bu duruma katkıda bulunan birkaç faktör olduğunu söylüyor:

Aşırı değerleme: En büyük hisse senetlerinin ortalama olarak aşırı değerli olduğu neredeyse kesin. Bu hisse senetleri piyasanın en büyük şirketlerin Hisse senetleri ve bu nedenle yatırımcılar, bu hisse senetlerinde coşku dalgasına görece daha kolay kapılabiliyor.

Rekabet: Yine araştırma ortaklarından Arnott ve Lillian Wu, 2012 yılında ‘Kazananların Laneti' başlıklı bir çalışmada şunu yazıyor: “1 numara olduğunuzda, sırtınıza parlak bir hedef tahtası çizersiniz. Hükümetler ve uzmanlar sizin için silahlanır. Rakipler ve kırgın müşteriler sizin için çalışır. Aslında, şiddetli rekabetin ve hükümet salonlarında seri cadı avlarının olduğu bir dünyada, bu hedef, muhtemelen önünüzde ve yanlarınızda da çizili olur. Genellikle ezilenlerin kök saldığı bir dünyada, kendi girişiminiz dışında neredeyse hiç kimse, dünyayı yerinden oynatacak bir başarıdan daha da yüksek bir başarıya yükselmeniz için sizi alkışlamaz.”

Azalan getiriler kanunu: En büyük şirketlerin çoğu, yatırımcıların, zaten çok büyük olmalarına rağmen, inanılmaz hızlı adımlarla büyümeye devam edecekleri varsayımıyla hareket ediyor. Ancak şirket büyüdükçe hızlı bir şekilde büyümek giderek daha da zorlaşıyor. Dahası, bu mega sermayeli şirketlerden biri gerekli hızda büyüyebilse bile, ki bu kendi başına olası değil, hepsinin bunu başarması matematiksel olarak imkansız gözüküyor çünkü bu, birkaç yıl içinde toplu olarak ekonominin bütününden daha yüksek bir oranda büyüyebilecekleri anlamına geliyor.

Sonuç olarak, kısa vadede nasıl performans gösterirlerse göstersinler, 7 dev teknoloji şirketinin uzun vadeli beklentileri en iyi ihtimalle vasat seyrediyor.

ABD'de teknoloji hisselerinde ralli beklentisi

 

Nasdaq 100'de en büyük 6 teknoloji şirketinin ağırlıkları yüzde 50'yi aştı

 

Yatırımcılar teknoloji sektöründen çıkmaya devam ediyorlar

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)