E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTeknoloji boğaları felaketle flört ediyor---

Teknoloji boğaları felaketle flört ediyor

Teknoloji boğaları felaketle flört ediyor
27 Nisan 2023 - 12:51 borsagundem.com

Uzmanlar, ABD bankacılık sektörü borsalarda çöküşü işaret ederken teknoloji hisselerindeki rallinin çok tehlikeli olduğunu söylüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları, bilanço dönemiyle birlikte yükselişe geçti. Bunda dev teknoloji şirketlerinin olumlu karlılık raporlarının büyük etkisi bulunuyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, uzmanlar, bu rallinin tehlikeleri konusunda yatırımcıları uyarıyor ve bankacılık krizinin borsalar için aşılması gereken büyük bir test olduğunun altını çiziyor.

Küresel finans sistemi stres altında

Insider’dan Theron Mohamed’in haberine göre, piyasa gurusu Larry mcDonald, bankacılık sektöründeki baskılar borsayı tepetakla etmekle tehdit ederken teknoloji boğalarının felaketle flört ettiğini iddia ediyor.

Larry McDonald, ABD bankaları üzerindeki artan baskıların hisse senedi piyasasını çökertmekle tehdit etmesi nedeniyle teknoloji boğalarının patlama riskinin yüksek olduğu konusunda uyarıda bulunuyor.

Haftalık yayınlanan bağımsız yayın organı ‘Ayı Tuzağı Raporu’nun (The Bear Trap Report) kurucusu yatırımcı Larry McDonald, teknoloji yatırımcılarının televizyonda en sevdikleri hisse senetlerini ilan edişlerine göndermede bulunarak “Bu insanların çoğu dinamit farikasında sigara içiyor” diyor.

McDonald, İngiltere'nin tahvil piyasası felaketini, Silicon Valley Bank ve Signature Bank'ın ani başarısızlığını ve UBS'in Credit Suisse'i acil olarak devralmasıküresel finansal sistemdeki stres belirtileri olarak işaretliyor ve “Bölgesel bankacılık sektöründe bir kredi sıkışıklığının ve devam eden kargaşanın erken belirtileri, ileride daha fazla sorun olduğunu gösteriyor” diyor.

Kredi temerrüt takasları

Fede'in faiz oranı artışlarının ‘bankacılık sistemini tükettiği’ uyarısında bulunan McDonald, “Bu bir dalgalı kriz” şeklinde konuşuyor ve ekliyor: “Kredi kartlarından tüm farklı şirket türlerine kadar birçok farklı finansal kuruluşta kredi temerrüt takasları artıyor. Bunu gördüğünüzde, ABD hisse senetleri konusunda çok dikkatli olmanız gerekiyor.”

Kredi temerrüt takasları (Credit Default Swaps - CDS) borçları temerrüde düşen bir şirkete karşı sigorta işlevi görüyor ve algılanan temerrüt riski arttıkça daha pahalı hale geliyor. McDonald, eski bir Lehman Brothers çalışanı. McDonald ayrıca, yatırım bankası Lehman Brothers’ın Eylül 2008'de nasıl iflas ettiğini ve nasıl küresel bir mali krize yol açtığını anlatan ‘A Colossal Failure of Common Sense’ adlı kitabın da yazarı.

Mayıs başına kadar yüzde 30’a varan düşüş

McDonals, 8 Mart'ta, yüksek faiz oranlarının ekonomiyi boğması ve hüsrana uğramış yatırımcıların hisse senetlerinden tahvillere geçmesi nedeniyle ABD hisse senetlerinin Mayıs başına kadar yüzde 30’a varan oranlarda düşebileceği konusunda uyarmıştı.

McDonald, “Daha yüksek oranlar, borçlanma maliyetlerini artırarak harcamaları engelleyebilir ve tahvil getirilerini yükselterek hisse senetlerine göre çekiciliklerini artırır” demişti. O sırada McDonald's'ın 21 sistemik risk göstergesinden oluşan koleksiyonunun ’60 gün içinde borsadaki en yüksek çöküş olasılıklarından birinin sinyalini' verdiğini söylemişti.

ABD teknoloji hisselerinde ralli gerçeklikten ayrışıyor

 

JPMorgan: Hisse senedi rallisi, 2000 ve 2008 krizlerini hatırlatıyor

 

Borsalarda 'sürpriz ralli’ işareti 7 gösterge

 

JPMorgan: ABD teknoloji sektörü hisselerindeki ralli gerginleşti

 

BlackRock: Fed’in bıraktığı hasar henüz piyasalara yansımadı

 

Ayı piyasası döngüsü sürüyor mu?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)