E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTCMB sonrası piyasalar---

TCMB sonrası piyasalar

TCMB sonrası piyasalar
21 Temmuz 2023 - 09:36 borsagundem.com

TCMB faizler tarafında, maliye politikasında olduğu gibi keskin bir sıkılaşmayı tercih etmezken, diğer politika araçları ile sıkılaşma sürecine destek verme yolunu tercih etmiş gibi görünüyor.

Ekonomi yönetiminin ve devamında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Körfez turu tamamlandı. Önemli anlaşmaların imzalandığı bu tur öncesi piyasalarda, olası bir anlaşmada adı anılma ihtimali olan nerdeyse tüm şirketlerin hisselerinde sert hareketler gördük. Turun tamamlanması ile bu beklentinin büyük oranda geride kaldığını düşünüyoruz. Diğer taraftan dün gerçekleşen TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı da piyasa açısından kritik virajlardan biriydi. Hatırlanacak olursa bir önceki PPK toplantısında politika faizinin yüzde 25’e çıkması beklenirken karar yüzde 15 olarak açıklanmıştı. Karar metninde bunun devamının geleceği vurgusu piyasa tarafından satın alınan beklenti oldu. Bu toplantıda ise politika faizinin %20’ye çıkarılması beklenirken karar %17,5 olarak açıklandı.  Karar metninde ise “faiz artırımının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları almıştır” ibaresine yer verildi. Kararın hemen ardından gece saatlerinde yayınlanan resmi gazetede ise kur korumalı mevduat hesapları için zorunlu karşılık oranı tüm vadelerde yüzde 15 olarak açıklandı. Bu sayede piyasadan önemli ölçüde TL likidite çekilirken kur korumalı mevduat yerine normal mevduat hesaplarının daha cazip hale getirilmesi hedeflendi. Özetle TCMB faizler tarafında, maliye politikasında olduğu gibi keskin bir sıkılaşmayı tercih etmezken, diğer politika araçları ile sıkılaşma sürecine destek verme yolunu tercih etmiş gibi görünüyor. Bu durum sonraki toplantılara yönelik faiz artışı beklentilerini azaltacakken ilave düzenleme beklentilerinin yeniden artmasına neden olacaktır.

Piyasalar tarafı ise bugüne kadar güçlü görünümünü korumayı başardı. Geçtiğimiz hafta içinde arada borsada sert satış, kurlarda sert yükseliş yaşanan gün olsa da genel itibariyle borsada yukarı yön devam etti. Kur ise yeni dengesini 27’nn hemen altına taşıdı. CDS primleri de TCMB kararı sonrası dengeli bir seyir izledi. Son zamanlarda borsamızda işlem hacminde önemli artışlar yaşanmış olsa da hacmin genele yayılan bireysel yatırımcı tarafından desteklendiğini söylemek zor. Bu durum piyasadaki fiyatlama tahmini yapmayı da zorlaştırıyor. Diğer taraftan yükselen bir piyasada iz süren stop işlemleri ile pozisyon taşımanın en doğru strateji olacağı kanaatindeyiz. Geçtiğimiz hafta altına kısa vadeli sarkmalar olsa da 7 günlük hareketli ortalama, biraz daha orta vade düşünenler içinse 14 günlük hareketli ortalama iz süren stop loss seviyesi olarak izlenebilir. Bu ortalamalar bugün itibariyle sırasıyla 6.480 ve 6.300 civarında bulunuyor.

Ayrışmalar, artan volatilite ve artan işlem hacmi neyin habercisi?

Yüzde 40’lık yükseliş yeterli mi?

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)