E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTCMB faizleri yükseltti---

TCMB faizleri yükseltti

TCMB faizleri yükseltti
24 Eylül 2020 - 13:55 borsagundem.com

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), bugün gerçekleştirdiği eylül ayı toplantısında politika faizini 200 baz puan artırarak 10,25’e çekti

BORSAGUNDEM.COM

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, bugün gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu toplantısının ardından politika faizini 200 baz puan artırarak 10,25’e çekti.

Piyasalarda Merkez Bankası'nın indirime gitmesi beklenmiyordu.

PPK son olarak 3 toplantıda faizleri değiştirmeyerek yüzde 8,25'te bırakmıştı.

Böylece, TCMB Murat Uysal başkanlığındaki 9 PPK toplantısında faiz indirimi yaptı ve sonrasında 3 toplantıda da faiz oranını değiştirmedi. Uysal görev süresinde ilk kez faiz artırdı.

Merkez Bankası'nın son 13 faiz kararı şöyle:

TARİH FAİZ ORANI
26.Tem.19 19,75
13.Eyl.19 16,5
25.Eki.19 14
12.Ara.19 12
16.Oca.20 11,25
19.Şub.20 10,75
17.Mar.20 9,75
22.Nis.20 8,75
21.May.20 8,25
25.Haz.20 8,25
24.Tem.20 8,25
20.Ağu.20 8,25
24.Eyl.20 10,25

Merkez Bankası tarafından yapılan açıklama şu şekilde:

Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 8,25’ten yüzde 10,25’e yükseltilmesine karar vermiştir.

Küresel ekonomide, ülkelerin attığı normalleşme adımlarıyla üçüncü çeyrekte kısmi toparlanma sinyalleri gözlenmekle beraber toparlanmaya ilişkin belirsizlikler yüksek seyretmektedir. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler genişleyici parasal ve mali duruşlarını sürdürmektedir. Salgın hastalığın sermaye akımları, finansal koşullar, dış ticaret ve emtia fiyatları kanalıyla oluşturmakta olduğu küresel etkiler yakından takip edilmektedir.

İktisadi faaliyette kademeli normalleşme adımları ve güçlü kredi ivmesinin desteğiyle üçüncü çeyrekte belirgin bir toparlanma gözlenmektedir. Salgın hastalığa bağlı gelişmelerin Türkiye ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerinin sınırlandırılması amacıyla yakın dönemde uygulamaya konulan parasal ve mali tedbirler, ekonominin üretim potansiyelini destekleyerek finansal istikrara ve iktisadi faaliyetteki toparlanma sürecine katkıda bulunmuştur. Son dönemde ticari kredilerde gözlenen normalleşme eğilimi bireysel kredilerde de başlamıştır. Ertelenmiş talebe ve salgın tedbirleri kapsamında uygulanan likidite ve kredi politikalarına bağlı olarak ithalatta gözlenen canlanmanın, bu politika tedbirlerinin kademeli olarak azaltılmasıyla dengelenmesi beklenmektedir. Turizm gelirlerinde salgın hastalığa bağlı olarak gözlenen düşüşe rağmen seyahat kısıtlamalarının hafifletilmesiyle kısmi bir iyileşme başlamıştır. Mal ihracatındaki toparlanma, emtia fiyatlarının görece düşük seviyeleri ve reel kur düzeyi önümüzdeki dönemde cari işlemler dengesini destekleyecektir. 

Enflasyon üzerinde etkili olan salgına bağlı arz yönlü unsurların, normalleşme sürecinde kademeli olarak ortadan kalkacağı ve talep yönlü dezenflasyonist etkilerin daha belirgin hale geleceği öngörülmüştü. Ancak, güçlü kredi ivmesiyle ekonomide sağlanan hızlı toparlanma ve finansal piyasalarda yaşanan gelişmeler neticesinde enflasyon öngörülenden daha yüksek bir seyir izlemiştir.

Enflasyon beklentilerinin kontrol altına alınması ve enflasyon görünümüne yönelik risklerin sınırlanması amacıyla Ağustos ayından itibaren atılan sıkılaştırma adımlarının güçlendirilmesi gerektiği değerlendirilmiştir. Bu doğrultuda Kurul, dezenflasyon sürecini yeniden tesis etmek ve fiyat istikrarını desteklemek amacıyla politika faizinin 200 baz puan yükseltilmesine karar vermiştir.

Kurul, enflasyondaki düşüş sürecinin devamlılığının, ülke risk priminin gerilemesi, uzun vadeli faizlerin aşağı gelmesi ve ekonomideki toparlanmanın güç kazanması açısından büyük önem taşıdığını değerlendirmektedir. Enflasyondaki düşüşün hedeflenen patika ile uyumlu şekilde gerçekleşmesi için para politikasındaki temkinli duruşun sürdürülmesi gerekmektedir. Bu çerçevede, parasal duruş ana eğilime dair göstergeler dikkate alınarak enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirlenecektir. Merkez Bankası fiyat istikrarı ve finansal istikrar amaçları doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir.

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır.

Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır.

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (29)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Daniguus25 Eylül 2020 07:18

    Anguslar tünelemi girdiniz la hiç biriniz yoksunuz maaşlar ödenmedimi yoksa :))))))

  • amanin amanin25 Eylül 2020 02:35

    Keşke zorlama indirimler yapılmasaydı. Akın size en basit örnek ve hesap. Faizlerde şubat 2020ye geri gelmiş olduk, bir de şubat ayındaki kurlarla şimdiki kurları kıyaslayın. Ne gerek vardı zorlama indirimlere???!!!

  • Osman24 Eylül 2020 20:38

    Dövizi düşürmek için faiz i silah olarak kullanan ekonomistler acemi ekonomistlerdir.Evet faizi  bugün arttırdınız döviz düştü (göstermelik olarak düşer) hiççççççççççççççç merak etmeyin  çok geçmez iki üç gün sonra döviz düştüğü yerden daha yüksek seviyelere gider.Kural şudur dövizi serbest bırakacaksın  , istediği yere gitsin isterse cehennemin dibine  gitsin asla müdahale etmeyeceksin.Dövizin ne kadar olacağına piyasa karar verecek.Faizi ise inadına düşüreceksin.Bugün faizler düşürülseydi ülke kazanırdı.Siyasi olarak söylemiyorum dövizle mücadeleyi en güzel rahmetli Özal yapmıştır …. dövizi serbest bırakmış müdahale etmemiştir.Adına da dalgalı kur demiştir.Döviz derdi denizdeki dalga gibi dalgalanır derdi.Faizi yükseltmek enflasyonu hortlatır.Dövizide uçurur halk fakirleşir ülke İMF ye muhtaç kalır.Kısaca dövize kura sakın dokunma … Faizi de inadına düşür.

  • Vatandaş 24 Eylül 2020 23:14

    Sanrı rumuzlu yorumcu, doğru tesbitlerin için tebrikler, böyle gerçekleri keşke herkes görebilse ama nerede mümkünmü, almışlar cahil biatçı halkı arkalarına, dış güçler, akdenize bak, karadenize bak, fetö , pkk ile muhalefeti suçla, vaziyeti idare et, uyanın artık be halkım...

  • Sanrı24 Eylül 2020 21:29

    Halkın parasını ucuzdan borç alıp negatif faiz vermek parasını çalmaktır. Müteahhite peşkeş çeken adam ülkeyi geliştiremez Hem paraları bitir hem borç al cefasını da halka ödet valla ne güzelmiş. 20 senedir Güney Kore Çin olamadıysan bundan sonra da olamazsın bırakın bu işleri

  • ekonomist/stratejist24 Eylül 2020 20:14

    Türk ekonomisindeki temel problem 1950'li yıllardan beri yani Menderes döneminden itibaren cari açık, enflasyon ve işsizliktir. Faiz artışı şu an ki temel problemleri çözmekten çok uzak maalesef çünkü daha önce çok defa yazdım döviz açlığı, enflasyon haliyle dövize olan talebi ve değerlenmesini durduramiyor. Özellikle 2001 Krizine benzer bir Dolarizasyon ile karşı karşıyayız. Şu an ki faiz artışı bırak Doların ateşini söndürmeye bu ateşi daha da alevlendirecektir. Dolarda haftayadan itibaren ve özellikle 8 TL'den itibaren çok hızlı bir Ralli bekliyorum çünkü TCMB'de döviz rezervi hiç kalmadı. Eğer ki bir ülkenin Başkanı çıkıp uçuyoruz kaçıyoruz diye bir açıklama yapıyorsa bilesiniz ki yolunda gitmeyen çok şey vardır. Yolunda giden bir ekonomide uçuyoruz kaçıyoruz gibi bir söylemi duymasınız çünkü bizzat yaşarsınız. Hayat pahalılığı aşırı yükseldi ev, iş yeri, araba, yiyecek-içecek, elektrik, doğalgaz aklınıza ne gelirse hepsinin fiyatları uçtu.

  • Vatandaş24 Eylül 2020 23:16

    👏👏👏👏👏

  • Hasan 24 Eylül 2020 18:22

    Şimdi bu adama veryansın yapar birisi, yaw adam ne yapsın dünyada en küçük rüzgar bizde fırtına çıkıyor, ekonomini sağlam temellere oturtamamış, adam ekonomi biliminin gereğini yaptı, baktı enflasyon ve dolar gidiyor faizi arttırdı, yoksa dolar yılsonu 8,50 olurdu, ha bu kadar faiz artışı ile dövizler çözülürmü çok zor.

  • 200 puanlamı25 Eylül 2020 07:17

    :))))))))))))))

  • Vatandaş24 Eylül 2020 17:39

    Bir ülkenin ekonomisi kırılgansa bu hükümetlerin suçudur, merkez bankaları ancak pansuman yapabilir, kimse merkez bankasından mucize beklemesin yada merkezi suçlamasın, tek suçlu ekonomide başarısız olan hükümettir nokta.

  • Okie Dokie24 Eylül 2020 17:16

    Faiz lobisi yine kazandı.

  • Vatandaş24 Eylül 2020 17:04

    Bir gece ansızın görevden alınır artık

  • belirsizlik24 Eylül 2020 15:44

    Keşke faizler hep düşse lakin benim yorumlardan anladığım borsada aşağı bekleyenler ve dolarda 8 üstü bekleyenler fena terse gelmiş, merkezin faiz artırmayacağını hesap ederek pozisyon alanlar öfkeli..

  • Fırtına24 Eylül 2020 16:22

    Çomaristan da dolar binde 7 düşünce haklı oldu, uçacak sanır. Ama mal olduğundan neye öfke duyacağını bilemez. Cahildir kandır dur, masal sever anlat dinlesin

  • Ahmet özbır145324 Eylül 2020 15:42

    Ya dolar artar alım gücün düşer, yada enfasyon olur cebindeki para erir...Gerçekten kritik süreç merkezin yapacağı bu. gerisi hukumet ve mliye politikasında. Umarız, TL koyup, USD elde edecek büyük yatırımlar, girişimler, ağır sanayiler, tekneolojı arge üsleri yapar. Tüketilen ürünleri kopyalayıp yuan- tl karşılı alıp montaj edip ülkede satmak bile usd açığına pozitif etki eder. Tablet, Bilgisayar, elektornık aletler bile fayda sağlar. sonrasında bunların madenden, çıkıp, mamule donme işlerini yapsa bile devlet usd açıklarını engeller. TL alıp orsada büyük işlere girmek, bu denilenleri gerçekleştirmek USD açına karşı merkez bankasını en destekleyen projele rolabilir. tunel ve ışık ile vakit geçirmemek lazım.

  • Selçuklu24 Eylül 2020 15:35

    Piyasa hikaye yemez hizaya getirir ayar verir. Millilik, din hikayesinden onane. O realiteye, paraya bakar

  • muck24 Eylül 2020 15:25

    Özet, hukumet her aland aolduğu gibi ekonomiye el attı. A dan z ye komple hemde.. yok buyume olacak dedi. yok faiz düşecek enflasyon düşecek dedi, sonra merke zbankası suçlandı gçrevden alındı, sonrasında ne oldu ? hukumet geri adım attı. Merkez bankası ne ediyorsan et. bildiğini et. Merkez ilk kez kontrolu eline almak için bir adım attı. Attığı adımda ekonomideki denge oldu. Merkez görevi zaten ticaretin işlerliğini sağlaktır. USD bulmak, usd geitrmek, fabrika açmak, swapla yabancı parayı kıstırmak, TL yi zorla millete alın alın, alterntaiflere bol bol vergi koydum demek deildir. Hukumet, asli görevini yaparak, üretim hatlarını, yenı pazar alanlarını, yani üretim tesiserlini kurdurmalıdır. Merkez şok iniş-biniş leri kontrol altında tutmak için gereğini yapar... Sen ülkeye milyarlarca usd getirdinde, merkes inadına faiz arttırmadı ya ? sorun sende hukumet.

  • ren.e24 Eylül 2020 15:07

    bu da gidici

  • Hasan bpstan24 Eylül 2020 14:56

    Sizde çok olan bu paradan yüksek faiz ve borç ödeme zorundayız ve maalesef corona var ve ekonomi patron larının kararı kınıyorum ohal sartlarında bile kapitalist karar yazık

  • Okie Dokie24 Eylül 2020 14:55

    Eyyyy Murat Uyzal, sen kimsin ya? Kimsin sen? Reyiz faizler düşecek dedi sen faizi arttırıyorsun. Söz dinlemiyorsun sen.

  • Mucise Reis ;)24 Eylül 2020 14:29

    İktisad geri geldi. Oyun kuralları uygulanırsa, yabancı gelir. 

  • Cello24 Eylül 2020 14:25

    %2 çare olmaz ... bunu kör cahil yapmaz.mb. dersine yine çalışmamışsın.

  • olsa tükkan24 Eylül 2020 14:16

    200 e mi müsaade edildi?

  • doğru24 Eylül 2020 14:15

    olması gereken bugün artar yarın iner. koşullar neyi gerektiriyor ise...

  • gulbaba24 Eylül 2020 14:14

    HEMEN KOŞİM DOLARIMI BOZDURİM FAİZE YATIRİM YUPPİİİİ DE YUPPİİİİ YUPPİ... KÂR'A BAK BE SÜPERRRRRR..... gulbaba 271 k.d. poşet.

  • Bika24 Eylül 2020 14:12

    Enflasyon arttığından dolayı mı faiz artışı geldi acaba? Neymiş demek ki; Cumhurbaşkanının dediği gibi faiz indirince enflasyon inmiyormuş! Yapay faiz indiriminde kamu bankaları zarar yazıyormuş!

  • Türkoğlutürk 24 Eylül 2020 15:41

    Tarih tekrardan ibaret. Çiller hatasını yaptı. Şimdi normale döndü.

  • Şansa bak24 Eylül 2020 14:09

    Fed de artırsa bari

  • Okie Dokie24 Eylül 2020 14:07

    Reyiz faiz artmayacak daha da düşecek demişti. Size inandık kandırıldık.