E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTahvil kralı: ABD ekonomisi yaklaşan resesyonu kaldıramaz---

Tahvil kralı: ABD ekonomisi yaklaşan resesyonu kaldıramaz

Tahvil kralı: ABD ekonomisi yaklaşan resesyonu kaldıramaz
20 Eylül 2023 - 16:09 borsagundem.com

Ünlü milyarder Jeffrey Gundlach ABD’nin olağanüstü hükümet harcamaları nedeniyle yaklaşan resesyondan büyük yara alacağını söyledi. ‘Tahvil kralı’ olarak da bilinen yatırımcı topyekûn dolarsızlaşma uyarısında bulundu

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street çevrelerinde ‘tahvil kralı’ olarak tanınan ünlü yatırımcı Jeffrey Gundlach hisse senetleri piyasalarına ilişkin korkutucu uyarılarda bulundu. Yatırım firması DoubleLine Capital’ın CEO’su olan milyarder yaklaşmakta olan bir resesyon risklerine dikkat çekti.

ABD borsalarında S&P 500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri yıl başından bu yana sırasıyla %16 ve %31 yükseldi. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre borsalardaki yükseliş trendinin en önemli sebepleri yapay zeka teknolojilerinin yükselişiyle birlikte oluşan yatırımcı heyecanı ve yakın zamanda gerçekleşmesi beklenen faiz indirimleriydi.

Ancak 2,2 milyar dolarlık net serveti bulunan tahvil kralı kendi deyimiyle “ufuktaki şeytanlara” karşı yatırımcıları uyarıyor. Gundlach bu karamsar beklentilerini ABD ekonomisine dair kilit göstergelere dayandırıyor. Borsa uzmanı yakın zamanda gerçekleşen kurumsal şirketlerdeki işten çıkarma dalgasına ve tüketici tarafında rekor miktardaki kredi kartı borçlarından kaynaklanan sıkışmalara dikkat çekti. Gundlach ayrıca yükselen mortgage faizlerinin konut piyasasın üzerinde ürpertici bir etki bıraktığına ve küçük işletmelerin borçlarını çok daha yüksek faiz oranlarıyla yeniden finanse etmek zorunda kaldıklarına işaret etti.

Gundlach resesyon öngörüsünü açıklarken, “Ekonomi kesin olarak zayıflıyor. Gelecek yıl bir resesyon bekliyorum ve göstergelerin bu konuda gerçekten ikna edici hale geldiğini düşünüyorum” dedi.

 Ünlü milyarder Amerikan ekonomisinin bu yıl tehlikeli ve sürdürülemez miktarda hükümet harcamasıyla desteklendiğini savundu:

“Ekonomi büyüyor çünkü GSYİH’nın %8’i kadar bir bütçe açığımız var. Bugünkü rakamlar küresel finans krizinin en derin seviyeleriyle hemen hemen aynı.”

FED istese de faizleri yüksek tutamaz

Gundlach Amerikan federal hükümetinin harcamalarının çoğunu en düşük faiz oranları üzerinden finanse ettiğinin altını çizdi. Bununla birlikte FED enflasyonla mücadele edebilmek için geçen bahardan bu yana sıfırdan %5 seviyesine çıkardı. Bu da hükümetin trilyonlarca dolarlık borç üzerindeki faiz ücretlerinin balonlaşmaya hazır olduğu anlamına geliyor.

Milyarder yatırımcı, “Vadesi gelen bu borç yıkıcı olacaktır. FED ülkeyle ilgili her şeyi iflas ettirmeden faiz oranlarını %5, %6’da getirip ve bu seviyede önümüzdeki birkaç yıl boyunca tutamaz. Bence ekonominin hızlı bir şekilde yavaşlamasını istiyorlar ve faizleri geri çevirmek istiyorlar. Çünkü bu onların yönetiminde yaşanırsa gerçek anlamda rezaletin içine düşecekler” dedi.

 

Doların tahtı devriliyor mu?

Gundlach FED’in faiz artırımlarını tamamladığını ve merkez bankasının gelecek yılın ilk yarısından itibaren faiz indirimine gideceğini öne sürüyor. Tecrübeli yatırımcı ayrıca federal hükümetin bir sonraki ekonomik gerileme sırasında agresif bir şekilde harcama yapması halinde kendini finansal bir çöküşün eşiğine getireceği konusunda uyardı ve dikkatini dolara çevirdi.

Milyarder yatırımcı, “Bana kalırsa bir sonraki resesyonda dolar muazzam bir şekilde zayıflayacak. Bir sonraki resesyona verilen yanıt mali konumumuza göre tam bir felaket olacak ve bu ABD’nin iflas ettiğini, yükümlülüklerimizi yerine getiremeyeceğimizi fark ettiğimiz bir uyandırma çağrısı olacak” dedi.

Gundlach bu senaryonun dolarsızlaşma eğilimine paralel olarak gerçekleşeceğini, doların ‘tamamen terk edilmesine’ yol açacağını ve ABD finansal sisteminin toptan bir şekilde yeniden düzenlenmesine neden olabileceğini öne sürdü. Ünlü milyarder, “Bunun geldiğini şimdiden göremiyorsanız sadece kafasını kuma gömen bir devekuşundan ibaretsiniz” dedi.

Küresel piyasalarda heyecan dorukta: FED ne yapacak?

 

Goldman Sachs: Resesyon yok, kısıtlayıcı Fed politikası devam edecek

 

Fed faiz indirimine ne zaman gidecek? Wall Street’ten 5 farklı senaryo…

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Cemil 20 Eylül 2023 20:48

    Gundlach i kendime göre haklı buldum. Yüksek faizler yatırımların yapılmasını engelliyor ve aşırı yüksek faizler şirket iflaslarini getiriyor. Fed neden böyle yapiyor araştırmak lazım. Belki zenginler böyle istediği için olabilir gibime geliyor bana. Çünkü politakayi önceden bilip ona göre pozisyon alan ultra zengin varsa eğer servetine servet katıyor olabilir. Ama piyasalar da bir seviyeden sonra bozulmalar başlıyor işte. Gundlach seviyesinin üst sınırına yakınız demiş. Çok dikkatli olmak gerekir