E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTahvil getirileri geri çekildi, borsalar düzeltme bölgesinden çıktı---

Tahvil getirileri geri çekildi, borsalar düzeltme bölgesinden çıktı

Tahvil getirileri geri çekildi, borsalar düzeltme bölgesinden çıktı
21 Kasım 2023 - 14:16 borsagundem.com

ABD borsaları düzeltme bölgesinden çıkıyor. Bunda geri çekilen tahvil getirilerinin önemli payı olduğu kabul ediliyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD hisse senedi piyasaları haftaya güçlü bir yükselişle başladı ve S&P 500 Endeksi, Şükran Günü öncesinde düzeltme bölgesinden çıktı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD borsaları, zaman zaman inişli çıkışlı bir performans gösterse de sene başından bu yana süren ralli, tahvil getirilerinin geri çekilmesi sonrası yeniden gaza bastı.

Son 10 yılın en hızlı çıkışı

MarketWatch’tan Joy Wiltermuth’un haberine göre, Dow Jones Piyasa Verileri, S&P 500 Endeksi’nin, yalnızca 16 işlem gününde düzeltme bölgesinden son 10 yılın en hızlı çıkışıyla çıktığını ve 1970'lerden bu yana en kısa geri dönüşlerinden birini gerçekleştirdiğini gösteriyor.

Düzeltme, bir hisse senedi veya özsermaye endeksinin fiyatı, önceki zirvesinin en az yüzde 10 altında kapandığında gerçekleşirken, düzeltme bölgesinden çıkış, düzeltme düşük seviyesinin en az yüzde 10 üzerinde bir bitişle sonlandığında gerçekleşiyor. S&P 500 Endeksi'nin son düzeltmesinden çıkabilmesi için 4.529,11 puan veya daha yüksek bir seviyede bitirmesi gerekiyordu.

NorthEnd Private Wealth'in baş yatırım yetkilisi Alex McGrath, Kasım ayında hisse senetlerindeki keskin toparlanma hakkında, “Bunu getirilerdeki düşüşe bağlıyorum” diyor ve ekliyor: “Asıl sürücü bu. Genel anlamda kazançlar iyi, ancak çatılara bağırıp çığlık atacak bir şey de yok.”

Uzun vadeli tahvil getirileri

Yatırımcıları tetikte tutan şey ise, bu süreçte, uzun vadeli tahvil getirilerindeki dalgalanmalar oldu. 10 yıllık ve 30 yıllık Hazine tahvili getirileri, Ekim ayındaki 16 yılın en yüksek seviyesi olan yaklaşık yüzde 5'ten önemli ölçüde aşağıya indi ve bu da hisse senetlerini son üç haftada yükselişe geçirdi.

Dow Jones Piyasa Verilerine göre 10 yıllık tahvil getirisi dün yüzde 4,421 seviyesindeyken, 30 yıllık getiri yüzde 4,574 seviyesindeydi. Bu oranlar, her iki tahvil sınıfının da yaklaşık son iki ayın en düşük seviyelerinde olduğunu gösteriyor.

Daha yüksek tahvil getirileri, hane halkı, şirketler ve ABD hükümeti için daha maliyetli borçlanma koşulları anlamına geliyor. Yatırımcılar, ekonominin yavaşladığı ve enflasyonun daha da gevşediği yönündeki işaretler sayesinde, Fed'in bu döngüde faiz oranlarını artırmayı bitirebileceğine ve muhtemelen gelecek yıl faiz oranlarını düşürebileceğine daha fazla ikna oluyor.

Fed engeli ve harcamalar

Yine de, Richmond Fed Başkanı Tom Barkin Pazartesi günü yaptığı açıklamada, enflasyondaki daha fazla gevşemenin, bazı işletmelerin fiyatları artırmaya yönelik planlarıyla engellenebileceğini, bunun da merkez bankasının faiz oranlarını uzun süre nispeten yüksek tutmasına neden olabileceğini söyledi.

UBS Global Wealth Management Amerika Kıtası baş yatırım ofisi varlık tahsisi departmanı da, paylaştığı notta, “Ancak pek çok iyi haber zaten fiyatlanmış durumda ve S&P 500, üç haftada neredeyse yüzde 10 oranında artışla yazın en yüksek seviyesinin yüzde 2'nin altında seyrediyor. Bu, yatırımcıları ralliyi takip etme konusunda isteksiz kılabilir” diye yazıyor.

McGrath, keskin bir şekilde yükselen hisse senedi fiyatlarının, Fed yetkililerinin faiz oranlarına ilişkin daha sert konuşmalarını tetikleme riski taşıdığını ve bunun da piyasaları sarsabileceğini söylüyor. McGrath, “Hisse senetlerinin mutlaka bir ayı piyasasına düşme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu düşünmüyorum” diyor ve krediler bu kadar maliyetli hale geldiğinde tüketicilerin harcamayı sürdürme becerisi açısından zorluklar gördüğünü de sözlerine ekliyor. McGrath, “Harcamaların kaynağı giderek tükeniyor” diyor.

Teknoloji ağırlıklı Nasdaq düzeltme bölgesinden çıktı

 

Piyasalar teknik düzeltmede

 

ABD borsalarında üç haftalık ralli risk altında

 

Borsa rallisi 2024’e sarkacak mı?

 

1 günlük ralliler ayı piyasası işareti olabilir

 

Küresel borsalarda ralli hız kesmiyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)