E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaTahvil faizleri düşmeden borsalar yükselemez---

Tahvil faizleri düşmeden borsalar yükselemez

Tahvil faizleri düşmeden borsalar yükselemez
24 Ekim 2023 - 16:00 borsagundem.com

Amerikan devlet tahvili piyasasındaki kriz Wall Street borsalarını şiddetli bir biçimde baskılıyor. Ünlü borsa uzmanı Keith Lerner ise tahvil piyasasında yakın zamanda bir toparlanma öngörmüyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında tahvil getirileri son haftalarda hisse senetleri piyasaları için en kritik göstergelerden birisi haline geldi. Tahvil getirilerinin 16 yılın zirvesine tırmanmasıyla S&P 500 Endeksi de yıl boyunca elde ettiği kazanımları kaybetme yolunda ilerliyor.

YahooFinance’in haberine göre Truist’ın Baş Yatırım Müdürü Keith Lerner konuyla ilgili açıklamasında hisse senetleri ile tahvil getirileri arasındaki korelasyonun yakın zamanda değişmesini beklemediğini söyledi.

Lerner açıklamasında, “Hisse senetlerinin sürdürülebilir bir ralli yaşaması için tahvil faizlerinin istikrar kazanması gerekiyor. Tahviller bu denli yükseliş eğilimindeki faizlerde bir zirve tahmin etmek, en azından aptalca bir girişim olurdu. Ancak en iyi tahminimize göre, 10 yıllık ABD Hazine faizi %5,25 civarında bulunan 2006/2007 zirvesine yaklaştıkça alıcılar daha fazla agresif bir şekilde devreye girecekler” ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre 10 yıllık ABD Hazine tahvili getirileri perşembe günü ilk defa %5 sınırını aştı. Tahvil piyasasının gösterge endeksi niteliğindeki 10 yıllık tahviller pazartesi günü 16 yıldır görülmeyen ve birçok yatırımcı için psikolojik sınır olarak görülen %5’i tekrar geride bıraktı.

Ünlü yatırım uzmanı %5 sınırının birçok sabit gelir yatırımcısı için tetikleyici nitelikte olabileceğini belirtiyor. Üstelik üç ayılık ve 2 yıllık ABD Hazinesi varlıkları 10 yıllık tahvillerden de daha yüksek getiri oranlarına sahip.

Lerner konuyla ilgili açıklamasında, “Şu anda çok fazla insan 10 yıllık hazine tahvili alıyor mu? Muhtemelen hayır. Kısa vadeli Hazine varlıklarında daha fazla talep görüyorum. Ancak uzun vadeli tahvillerin daha fazla talep görmesi için oranların neredeyse kesin olarak daha fazla yükselmesi gerekiyor” dedi.

Bu yükselişse bir miktar zaman alabilir. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri 16 yıl önce bu denli yüksek olduğunda da tahvil tüccarları enflasyona göre düzeltilmiş reel getiri yaklaşık %2,8’e yükselene kadar tahvil alımlarına mesafeli kalmıştı. Lerner bugün de benzeri bir senaryonun beklenebileceğini belirtiyor.

Tahvil piyasalarında yatırımcıların satışlarıyla birlikte tahvil fiyatı düşer fakat tahvillerin getirileri ters orantılı olarak yükselişe geçer. Getiriler artarsa ve enflasyon son birkaç ayda büyük ölçüde düştükçe reel getiriler de yükselecektir. Şu anki kabaca %2,5'lik düzeltilmiş reel getiri oranı, söz konusu en yüksek seviyesinin altında kalıyor.

Lerner, “Asıl yapmaya çalıştığınız şey zaman içerisinde enflasyonu yenmektir” uyarısında bulundu.

Borsa uzmanının 10 yıllık tahvil getirisinde 25 baz puan daha yükseliş görülmesi gerektiği tahmini doğruysa bu borsa yatırımcıları için de kötü haber anlamına geliyor. Zira yatırımcılar hisse senetlerinin yükselişe geçebilmesi için daha uzun süre beklemek zorunda kalabilir.

Zayıf ekonomik veriler doları güçlendiriyor

 

UBS: Kızgın tahvil yatırımcıları geri döndü

 

Hisse senetlerinde 2024'e kadar yükseliş beklenmiyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis : )25 Ekim 2023 15:17

    ABD batmış durumda kimse de tahvillerini de almıyor yoksa küresel savaş çıkartmaya çalışırmı.