E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSVB’nin kazananları ve kaybedenleri---

SVB’nin kazananları ve kaybedenleri

SVB’nin kazananları ve kaybedenleri
14 Mart 2023 - 14:08 borsagundem.com

Silicon Valley Bank'in iflasının ardından bu hikayenin kaybedenleri olduğu gibi kazananları da oldu.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Aynı siyaset gibi piyasalarda da kırılma niteliği taşıyan olaylardan şu soru sorulur: Kim kazanıyor, kim kaybediyor?

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, piyasaların kalbi Wall Street de bu soruyu soruyor ve SVB’nin iflasıyla sonuçlanan ve etkileri hala devam eden bu sürecin kazananlarını ve kaybedenlerini inceliyor.

Sıfır toplamlı oyun

Insider’dan Dan DeFrancesco'nun haberine göre, Silicon Valley Bank başarısızlığının kazananları ve kaybedenleri nerede durduğunuza bağlı olarak değişebiliyor. Bu noktada, finans dünyasının acımasız gerçeğinin, yani sıfır toplamlı bir oyun olmasının önemini hatırlamak gerekiyor. Bir kişi kaybettiğinde, genellikle bir diğeri kazanıyor..

Bu da bizi Silicon Valley Bank'ın çöküşüne getiriyor. Federal düzenleyiciler, bankanın mevduat sahiplerini korumak ve daha geniş piyasa korkularını bastırmak için Pazar gecesi bir kurtarma planıyla devreye girdiler. Ancak, Pazartesi öğleden sonra itibariyle, piyasalarda zincirleme etkiler konusunda hala bol miktarda panik vardı. Bu da, Silicon Valley Bank'ın düşüşünün bir sonucu olarak bizi en çok kimin kazandığına ve kaybettiğine götürüyor.

Kazananlar

JPMorgan: Bölgesel bankaların müşterileri, bankalarının bir sonraki hücumla karşılaşacağı korkusuyla paralarını çekerken, büyük bankalar muhtemelen mevduatlarının büyüdüğünü görecek. Bununla birlikte, varlıklarına göre ülkenin en büyük bankası en yeni pazar payını elde edecek şekilde konumlandırıldı ve bu da CEO Jamie Dimon için bir başka galibiyet anlamına geliyor.

Açığa satanlar: SVB veya Signature Bank'a karşı büyük bahse girmeniz iyi durumdasınız anlamına geliyor. Aynısı, diğer bölgesel bankalara karşı açtığınız kısa pozisyonlar için de geçerli.

Hazine hizmetleri ve kurumsal hesaplar sunan fintech'ler: SVB, ABD'deki tüm teknoloji girişimlerinin neredeyse yarısını bankaya yatırdı, bu da nakitlerini yönetmek için yardım arayan çok sayıda şirket olduğu anlamına geliyor. Bahsedildiği gibi büyük bankalar kesinlikle bir son durak olurken, benzer hizmetler sunan fintech'ler de bu işlevi üstlenecek gibi gözüküyor. Brex'in SVB müşterilerinden milyarlarca dolar mevduat alması da bunu gösteriyor.

Senatör Elizabeth Warren: Onu sevin ya da nefret edin, Massachusetts Senatörü Wall Street'in en sesli eleştirmenlerinden biri ve sektörle ilgili düzenleme eksikliğinden yakınıyor. SVB'nin başarısızlığı, vaaz ettiği şeyin teyidi olarak görülecektir. Kurtarma paketini eleştiren bir New York Times gazetesinde şimdiden bir zafer turu attığı da biliniyor.

Özel kredi yöneticileri: Bu sözde gölge bankalar, teknoloji girişimlerine borç vermeyi teklif ederek SVB'nin başarısızlığının geride bıraktığı boşluğu doldurabilir. Bu, 2022'nin sonlarında 1,2 trilyon dolara yükselen bir sektör için son bir sıçrama anlamına geliyor.

Özel kredi piyasasını şekillendiren kilit kişilerin bir özeti ise şöyle…

SBV müşterilerinin mevduatlarını birkaç kuruş dolar karşılığında satın alan Wall Street yatırımcıları: Daha önce hiç daha kolay para kazanılmış mıdır? Silicon Valley Bank'ın ölüm ilanı, firmalar müşterilerin sigortasız mevduatlarını dolar başına 55 sent gibi düşük bir fiyata satın almayı teklif edilmeden hemen önce yazılmıştı. Federal düzenleyiciler kısa süre sonra tüm mevduatları garanti altına aldıklarını ifade ettiklerinde, bu anlaşma, onu başarabilen herkes için beklenmedik bir kazanç anlamına geldi.

SVB veya Signature Bank kullanmayan teknoloji girişimleri: Orta ve arka ofis personeli kesinlikle çok çalışıyor olmalı. Geride kalanlar için ise bu büyük bir kazanç anlamına geliyor. Sektörün bu kadar büyük bir kısmının acı içinde olduğunu görmek zor, ancak bu krizlere bulaşmayan teknoloji girişimlerinin derin bir oh çektiği muhakkak.

Bu hafta paylaşacak kötü haberi olan herkes: Bu hafta kimseye fark ettirmeden çok kötü haberler duyurarak paçayı kurtarabilirsiniz. İşten çıkarmalar mı? Davalar mı? Hiçbirinin SVB haberini durdurma şansı yok.

Kaybedenler

Banka hissedarları: Federal düzenleyicilerin Pazar gecesi yaptığı kurtarma paketi duyurusu bir şeyi netleştirdi: SVB hissedarları kendi hallerine bırakılmış durumda. Diğer bölgesel bankaların hisseleri Pazartesi günü düştüğü için piyasanın geri kalanı da bundan nasibini aldı.

Risk sermayedarları: VC'lerin (Venture Capitalist) SVB olayı özelinde bir bankaya hücum edilmesine neden oldukları için suçun bir kısmını hak edip etmediği tartışmasını bir kenara bırakmak gerekiyor. Bankanın başarısızlığı ve müteakip kurtarma paketi şimdi genel kamuoyunun dikkatini çekiyor.

Düzenleyiciler, vergi mükelleflerinin herhangi bir kayıptan etkilenmeyeceklerini açıkça belirtiyor ancak bu nüans çoğu durumda bu, kamuoyu etkisinin kaybolma tehlikesini de beraberinde getiriyor. Bunun yerine, bazıları, uzun süredir daha fazla düzenlemeden kaçınan bir topluluğun hükümet tarafından kurtarıldığını görmeyi tercih edeceğe benziyor. Bu da, VC’lerin nasıl yeni finans öcüleri olarak resmedilmesine neden olacağa benziyor.

Startup'lar: Girişimcilerin bu hafta bordro yapma konusundaki kısa vadeli endişesi büyük ölçüde ortadan kalkmış görünüyor. Ama tüm paranızı geri almanızı yine de olumlu bir gelişme olarak değerlendirmek yerinde olur. SVB, diğer bankaların çoğunun yapmayacağı şekilde hizmetler sunarak ve anlaşmaları yapılandırarak teknoloji girişimlerinin önemli bir müttefiki konumundaydı. Sektördeki bu boşluğun kimin dolduracağı ise merak konusu.

Bölgesel bankalar: SVB'nin kurtarma paketi, banka mevduatlarının güvenli olduğuna dair güvence sağlamayı ve ek banka hücumlarına ilişkin korkuları bastırmayı amaçlıyordu. Ancak, en azından daha küçük bölgeler arasında bunun tersi gerçekleşmiş gibi görünüyor. Diğerlerinin yanı sıra First Republic Bank ve First Horizon'daki hisselere de gaddarca davranıldığı görülüyor.

Goldman Sachs: Wall Street'in en güçlü yatırım bankalarından birinin SVB destanına dahil olması gözden kaçmamalı. Banka, başarısız bir hisse senedi arzı planı hakkında SVB'ye bilgi verdi. Belki de SVB o noktada çok ileri gitmiş olabilir.

SXSW Etkinliği: Yıllık konferans, özellikle teknoloji topluluğundakiler olmak üzere binlerce katılımcının ilgisini çekiyor. Ancak SVB'nin ölümü, her daim canlı geçen etkinliğe gölge düşürmüş gözüküyor.

SVB krizinin küresel finansa maliyeti 465 milyar dolar

 

SVB’nin iflasının '2008 Krizi’yle alakası yok

 

SVB krizi Bitcoin'e yaradı

 

Asya borsaları SVB endişeleriyle negatif seyirde

 

Fed, SVB'nin denetimini inceleyecek

 

İflas eden SVB ile iki yöneticisine dava açıldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)