E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSürdürülebilirlik, iklim ve elektrikli araçlara yatırım---

Sürdürülebilirlik, iklim ve elektrikli araçlara yatırım

Sürdürülebilirlik, iklim ve elektrikli araçlara yatırım
25 Eylül 2023 - 14:07 borsagundem.com

Geleceğe yönelik yatırım yapmayı tercih eden yatırımcılar sürdürülebilirlik iklim ve elektrikli araçlar fonlarına yöneliyor.

BORSAGUNDEM.COM

Yüksek enflasyon, ekonomik dengeleri ve yatırımcıların tercihlerini yeniden şekillendiriyor. Bireysel yatırımcılar, enflasyonun erittiği parayı koruma ve büyütme konusunda daha yaratıcı yollar arayışında. Bu yazıda, yatırımcıların içinde bulunduğumuz ortamda yöneldikleri sürdürülebilirlik, iklim ve elektrikli araçlara yatırım yapan yatırım fonlarını ele alacağız.

GELECEĞE YÖNELİK AKILLI YATIRIM

Günümüzde yatırım dünyasında sürdürülebilirlik, çevresel ve sosyal etkileri göz önünde bulundurarak yapılan yatırımların önemli bir parçası haline geldi. Sürdürülebilirlik, artık sadece bir trend değil, geleceğe yönelik akıllı yatırım stratejilerinin bir parçası olarak kabul ediliyor. Bu bağlamda, sürdürülebilirlik odaklı fonlar, yatırımcılara hem çevresel sorumluluk sahibi olma hem de finansal getiri elde etme fırsatı sunuyor.

ELEKTRİKLİ ARAÇLARA ODAKLANANLAR

Türkiye'deki bazı fonlar, özellikle çevre dostu elektrikli araçlar ve iklim değişikliği çözümleri gibi alanlara odaklanarak yılın başından bu yana etkileyici getiriler elde ettiler. İşte bazı sürdürülebilir yatırım fonlarının başarısını yansıtan veriler:

Deniz Portföy Elektrikli ve Otonom Araç Teknolojileri Değişken Fon, elektrikli araç teknolojilerine odaklanarak yüzde 78,59'luk bir getiri sağladı. Fon'un amacı elektrikli araç üretimi ve otonom sürüş teknolojileri sektörlerinde gerçekleşebilecek büyüme ve yeniliklere iştirak etmek ve yatırımcılarına makul bir seviyede getiri sağlamak.

Garanti Portföy Elektrikli ve Otonom Araçlar Değişken Fonu ve İş Portföy Elektrikli Araçlar Karma Fonu, elektrikli araç teknolojilerine yatırım yaptı ve yılbaşından bu yana yüzde 55'in üzerinde getiri elde ettiler.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİKTE ÖNE ÇIKANLAR

ICBC Turkey Portföy Sürdürülebilirlik Hisse Senedi Fonu ve Yapı Kredi Portföy BİST Sürdürülebilirlik Endeksi Hisse Senedi Fonu, HSBC Portföy Sürdürülebilirlik Hisse Senedi (TL) Fonu gibi sürdürülebilirlik odaklı fonlar yılın başından bu yana yüzde 66'nın üzerinde getiri elde ettiler.

Bu fonlar ağırlıklı olarak, Sürdürülebilirlik Yatırım anlayışıyla yapacağı varlık seçimleriyle, yüksek finansal performans hedeflemenin yanı sıra çevresel, sosyal veya kurumsal yönetim kriterlerini yatırım kararlarına entegre etmiş olan şirketlerin yer aldığı yurt içi ve yurt dışı sürdürülebilirlik temalı endekslere dayalı borsa yatırım fonlarına uygun olarak ihraç edilmiş ve BIST Sürdürülebilirlik Endekslerine dahil şirketlerin ihraç ettiği para ve sermaye piyasası araçlarına yatırım yapıyor.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ÇÖZÜMLERİNE YATIRIM

İklim değişikliği çözümlerine odaklanan fonlar da yüksek performans gösterdi. Yapı Kredi Portföy İklim Değişikliği Çözümleri Değişken Fon, yılbaşından bu yana yüzde 63,75 getiri sağladı. Fon'un teması dünyanın yaşanabilir bir habitat olarak kalmasının önündeki en büyük tehlike olan iklim değişikliğine karşı değişik sektörlerdeki teknoloji ve üretim alternatiflerini çözüm olarak ortaya koyan şirketlerin yurt içi ve yurt dışında ihraç edilen sermaye piyasası araçlarına yatırım yapmak.

SÜRDÜRÜLEBİLİR YATIRIM FONLARI

Sürdürülebilir yatırım fonları hem finansal getiri hem de çevresel ve sosyal sorumluluk bilinciyle yatırım yapmak isteyen yatırımcılar için çekici bir seçenek haline geliyor. Bu fonlar, gelecekte daha yeşil ve sürdürülebilir bir dünya için attığımız adımların bir parçası olma fırsatı sunuyorlar. Yatırımcılar, sürdürülebilir yatırımın hem dünyaya hem de portföylerine nasıl fayda sağlayabileceğini değerlendirmeye devam ediyorlar.

KUTU

SÜRDÜRÜLEBİLİR YATIRIM FONLARI NELERİ TERCİH EDİYOR?

Sürdürülebilir yatırım fonlarının tercih ettiği yatırım araçları şöyle;

Tarım: Daha az karbon salınımı ile tarım, gıda ve temiz su alanlarında faaliyet gösteren şirketler.

Elektrik ve Isınma: Rüzgar, güneş, hidrojen teknolojileri vb. kullanan temiz enerji şirketleri, fosil yakıtlar yerine ısı pompaları vb. ısınma çözümleri sunan şirketler.

Ulaşım: Ulaşım ve taşıma alanında fosil yakıt yerine elektrik motorlarının üretilmesi, kullanılması, geliştirilmesi ve pil üretimi konusunda faaliyet gösteren şirketler,

Geri dönüşüm ve yeniden kullanım: Doğal ya da suni kaynakların kullanımını ve tüketimini azaltacak şekilde, geri dönüşüm ve yeniden kullanım konusunda çözümler üreten, yeniden kullanım amacıyla ekonomik ömrünü tamamlamış malzemeleri yenileyerek yeni ürünler üreten ve geliştiren şirketler.

İnşaat: Konut ya da ticari binalarda karbon salınımını minimize edecek şekilde, ısınma, soğutma, havalandırma, çatı ve duvar izolasyonu, led aydınlatma ve ısı pompaları vb konularda yenilikçi çözümler üreten veya kullanan şirketler, tarafından ihraç edilen sermaye piyasası araçlarından oluşmaktadır.

MLP Sağlık geri alım yaptı

 

Hisse senedi fonlarından 16.9 milyar dolarlık kaçış

 

Fon yöneticileri bu yıl yatırımcılarına kazandırdı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)