E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaStephen Roach: Borsalar Çin-ABD krizini yok sayıyor---

Stephen Roach: Borsalar Çin-ABD krizini yok sayıyor

Stephen Roach: Borsalar Çin-ABD krizini yok sayıyor
16 Nisan 2021 - 11:09 borsagundem.com

Dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki çekişme ileriki süreçte küresel ekonomi için ciddi sonuçlar doğurabilir. Ünlü Ekonomist Stephen Roach bu krizin dolardaki çöküş beklentilerini daha da kötüleştirdiğini açıkladı


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsalar önemli bir riski gözden kaçırıyor olabilir. Bir dönem Morgan Stanley’nin Asya biriminin başkanlığını yürüten Yale Üniversitesi Ekonomi Profesörü Stephen Roach CNBC’ye verdiği röportajda ABD-Çin ilişkilerinin gelecek hafta daha fazla aşınmasından endişe ettiğini açıkladı.

Ekonomi profesörü röportajında “Şu anki havada fazlasıyla endişe verici bir sürü gündem maddesi var. Asıl problem tam da burada ve beni korkutan şey borsaların bunu tamamen göz ardı ediyor olması” ifadelerine yer verdi.

Roach, ABD Senatosu'ndan 2021 Stratejik Rekabet Yasası'na verilen iki partili desteği sıkıntılı bir gelişme olarak görüyor. Ünlü ekonomist söz konusu yasayı Çin tarafında misillemeye yol açabilecek sert bir yaklaşım olarak tanımlıyor.

Ünlü ekonomist, “Endişelerim son birkaç yıldır ticaret savaşı olarak başlayan şeyin bir teknoloji savaşına ve sonunda da soğuk savaşa dönüşmesi yönünde. Bu korku gerçeğe dönüşmeye başlıyor. Daha bu hafta söz konusu riski yeterince ciddiye almadığımı gösteren gelişmeler gerçekleşti” açıklamasında bulundu.,

Roach yeni yayınlanan ABD istihbarat raporlarını da bu endişe verici gelişmelerin arasında gösteriyor. Yale Üniversitesi profesörü, “Salı günü ulusal istihbarat dairesi tarafından yıllık tehdit değerlendirmeleri yayınlandı ve Çin açıkça Amerika’nın 1 numaralı tehdidi olarak sıralandı” dedi. Ekonomist Çin ve Japonya arasında tırmanan gerginliği de izliyor.

Ekonomiste göre ABD Başkanı Joe Biden, Eski Başkan Donald Trump’ın yönetimindeki Çin’e karşı olan birçok politikaya devam edecek.

Borsagundem.com’un derlediği verilere göre, Stephen Roach geçtiğimiz yaz aylarında uzun vadeli süreçte Amerikan Doları’nı büyük bir krizin beklediği konusunda uyarılarda bulunuştu. Doların 1 ila 2 yıl içerisinde %35 değer kaybederek rezerv para birimi özelliğini yitirebileceğini belirten Roach ekonomi çevrelerinde büyük bir tepki çekmişti.

Roach, artan ABD-Çin geriliminin dolar krizi beklentilerini daha da kötüleştirdiği konusunda uyarıyor. Ünlü ekonomist konuyla ilgili açıklamasında, “2020’nin ikinci yarısında doların yönü sert bir şekilde aşağı indi. Bu yılın ilk çeyreğinde rotayı tersine çevirdi ve şimdi tekrar aşağı yönlü baskı altında. ABD’deki cari açık konusundaki endişelerimi ABD Merkez Bankası’nın (FED) yakın gelecekte faiz oranlarını sıkılaştırma konusundaki isteksizliği destekliyor. Bunun da ötesinde Avrupa, mali politikalarında ben de dahil olmak üzere hepimizden daha güçlü bir biçimde bağlılığı korumayacağını gösteriyor” açıklamasına yer verdi.

Ünlü ekonomist Çin-ABD ilişkilerindeki mevcut zeminin bu tehlikeyi daha da kötüleştirebileceğinden endişe ediyor. Roach, “Amerika'nın küresel bir lider olarak rolüne, Çin'le sürtüşmelerle devreye girebilecek baskıları da eklediğimizde, Amerikan Doları için hala önemli bir olumsuzluk var olacağını düşünüyorum dedi.

Çin ekonomisinde rekor büyüme

 

Dolarda küresel zayıflama

 

‘Sıkılaştırma’ ifadesi kurlarda volatiliteyi artırdı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)