E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz Piyasaları‘Sıkılaştırma’ ifadesi kurlarda volatiliteyi artırdı---

‘Sıkılaştırma’ ifadesi kurlarda volatiliteyi artırdı

‘Sıkılaştırma’ ifadesi kurlarda volatiliteyi artırdı
16 Nisan 2021 - 11:01 borsagundem.com

Dolar/TL, güne yükselişle başlamasının ardından 8,08 seviyelerinden işlem gördü. Dün Merkez Bankası faiz kararı sonrasında kurlardaki hareketlenme de analizlerde inceleniyor.

Dün en düşük 8,0134 ve en yüksek 8,1574 seviyelerini gören dolar/TL, günü önceki kapanışın yüzde 0,7 altında 8,0206'dan tamamladı.

Dolar/TL, bugüne yükselişle başlamasının ardından saat 10.40 itibarıyla önceki kapanışın yaklaşık yüzde 0,74 üzerinde 8,0790'dan işlem gördü.

Euro/TL yüzde 0,9 artışla 9,6810'dan, sterlin/TL de yüzde 0,6 değer kazancıyla 11,1210'dan satıldı.

Dolar endeksi yüzde 0,1 artışla 91,7 seviyesinde dengelenirken, euro/dolar paritesi de bir önceki kapanışa göre yatay bir seyirle 1,1970'den alıcı buldu.

İnfo Yatırım FX tarafından hazırlanan bültende, “TL kanadında haftanın ve hatta ayın en önemli konularından biri TCMB’nin dün gerçekleştirdiği Nisan ayına ait Para Politikası Kurulu toplantısı idi. TCMB’nin üst yönetiminde gerçekleşen kritik değişiklikler sonrasındaki bu ilk toplantıda banka beklentilere paralel olarak faiz oranlarında bir değişikliğe gitmedi. Böylece politika faizi yüzde 19 seviyesinde sabit tutuldu. Karar metni incelendiğinde ise dikkatleri çıkarılan bir metin çekti. Önceki metinde yer alan ‘gerekmesi halinde ilave parasal sıkılaşma yapılacak’  metni bu toplantı sonrasındaki karar metninden çıkarıldı. Metindeki bu değişiklik sonrasında USDTRY paritesinde volatilite arttı ve yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleşti. Diğer yandan yine TCMB’nin açıkladığı brüt döviz rezervleri izlendi. Açıklamaya göre Merkez Bankası’nın brüt döviz rezervi 9 Nisan haftasında 49,4 milyar dolara yükseldi. Net rezervlere baktığımızda ise 10 milyar doların altı görüldü. Haftanın son işlem gününde piyasalar ABD kanadından gelecek olan İnşaat İzinleri ve Michigan Tüketici Beklentileri verilerini takip edecek. Veriler TSİ 15.30 ve 17.00’da açıklanacak. Haftanın son işlem gününde USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 8,10990 – 8,21199 – 8,30299 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 7,98197 – 7,86885 – 7,69565 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir” denildi.

Şeker Yatırım tarafından hazırlanan forex bülteninde ise, “TCMB Faizleri Değiştirmedi” başlığına dikkat çekiliyor. Analizin devamı ise şu şekilde:

EURUSD paritesi 3 günlük kesintisiz yükselişten sonra dünü ekside kapatırken 1,1965’ten günü sonlandırdı. USDTRY, TCMB’nin faiz kararı esnasında 8.00-8.15 aralığında dalgalanarak günü 8.0089’den kapattı. Ons altın 27 dolar gibi son günlere göre sert yükselişle 1763 dolardan dünü tamamladı. Fed Başkanı Jerome Powell Fed’in faizleri artırmayı düşünmeden önce tahvil alımlarını azaltacağını belirtti. Almanya’nın önde gelen araştırma kurumları, ülkenin 2021 yılı büyüme tahminini %4,7’den %3,7’ye düşürdü. Uluslararası Finans Enstitüsü, yayımladığı bir araştırma raporunda, Türkiye'deki politika belirsizliğinin ekonomik görünümü gölgelediğini ve gelecekteki ekonomi politikası yönlendirmelerinin kritik öneme sahip olduğunu belirtti. Dün TCMB,  beklentilere paralel olarak faizi sabit bıraktı. Bununla birlikte karar metninde sıkılaşma vurgusu yapan ifadeleri çıkarttı. TCMB’nin karar metninde önceki metinden farklı olarak "uzun bir müddet sıkı duruş" ve "gerekmesi durumunda ilave parasal sıkılaşma yapılacak"  ifadelerini çıkardı. Böylelikle faizlerin tekrar artırılmayacağını vurgulamış oldu. ABD’de işsizlik maaşı başvuruları geçen hafta 193 binlik düşüşle 576 bine gerileyerek pandemiden beri en düşük seviyeye indi. Perakende satışlar %9,8 ile Mayıs’tan beri en büyük artışı kaydetti. Bunun yanı sıra sanayi üretimi ise beklentilerin altında kalarak Mart ayında %1,4 arttı. Satıcıların baskın olduğu Dolar/TL kurunun 8.00 aşağısında kalıcılık sağlaması durumunda düşüş eğilimi güçlenebilir. Bu durumda 7,7570 seviyesi test edilebilir. Kurda Türk Lirası aleyhine işlemler gerçekleşmesi halinde ise 8,0547 seviyesinden sonra 8,1943 direncine doğru yükseliş kaydedilebilir. 

Merkez Bankası kripto para ödemelerine yasak getirdi

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Merkez Bankası faiz indirimine ne zaman başlar?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)