E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSPK'dan Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle yeni ilke kararları---

SPK'dan Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle yeni ilke kararları

SPK'dan Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle yeni ilke kararları
07 Şubat 2023 - 00:43 borsagundem.com

Deprem bölgesindeki müşterilerin kredili işlemler, Vadeli İşlem ile VİOP ve kaldıraçlı işlemlerine esneklik getirilirken, açığa satış yasağının devam edeceği, satışa konu edilecek paylar için depo şartı uygulamasının sonlandırıldığı açıklandı

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), deprem bölgesinde bulunan müşterilerin kredili işlemler, Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VİOP) ve kaldıraçlı işlemlerine esneklik getirirken, bugün açığa satış yasağının devam edeceğini, satışa konu edilecek paylar için depo şartı uygulamasının ise sonlandırıldığını duyurdu.
SPK, Kahramanmaraş merkezli toplamda 10 ili etkileyen depremlerin yaşandığı yerlerde ikametgahı, işyeri adresi veya şubede hesabı bulunan müşterilere ilişkin duyuru ve ilke kararlarını yayımladı.
Buna göre, aracı kurumların kendi risk politikalarına uygun düştüğü ölçüde ve müşteri talepleri de olabildiğince gözetilerek, kredili işlemler, VİOP ve kaldıraçlı işlemlerle ilgili mevzuatta yer alan hükümler esnek bir şekilde uygulanabilecek.

Esneklik getirilmesine karar veriler uygulamalar şöyle:

"6 Şubat ve öncesi kredili olmayan bir alım emri nedeniyle müşterinin ödemekle yükümlü olduğu tutarın tamamının veya bir kısmının takas günü itibarıyla tevdi edilmemesi veya söz konusu tutarın takas tarihi itibarıyla müşterinin aracı kurum nezdindeki hesabında bulunmaması", "kredili sermaye piyasası aracı işlemlerinin devamı süresince özkaynak oranının asgari yüzde 35 olması", "kredili olarak alınan ve özkaynak olarak verilen sermaye piyasası araçlarını satarak krediyi kapatma yetkisi ve özkaynak tamamlama bildirimi gönderilmiş müşterinin hiçbir alım emrinin, bildirim gününden özkaynak tamamlanıncaya kadar geçecek süre boyunca yerine getirilmemesi", "6 Şubat ve öncesi açılmış VİOP pozisyonlarından kaynaklanan teminat tamamlama çağrılarının kredilendirilememesi", "6 Şubat ve öncesi açılmış Kaldıraçlı Alım Satım İşlemlerine ilişkin pozisyonlara yönelik sürdürme teminatı ve otomatik pozisyon kapatma oranları."

Kredili işlemlerle ilgili maddeler 10 Mart'a, VİOP ve kaldıraçlı işlemleriyle ilgili maddeler ise 24 Şubat'a kadar esnek bir şekilde uygulanabilecek.

Açığa satış yasağı devam edecek

SPK duyurusunda ayrıca, dün itibarıyla Borsa İstanbul AŞ pay piyasalarında geçici olarak devreye alınan uygulamalara ilişkin de değişikliklere yer verildi.

Buna göre, açığa satış işlemlerinin yasaklanmasına devam edilecekken, yatırımcılar tarafından satışa konu edilecek paylar için depo şartı uygulaması yürürlükten kaldırıldı.

Kararlar doğrultusunda gün içinde açığa satış tuşuna basılmadan yapılan ve aynı gün içinde kapatılan pozisyonlar da açığa satış işlem yasağı kapsamında olacak. Kurul kararına uyumun kontrol ve takibinde sorumluluk yatırım kuruluşlarında olacak.

Öte yandan dün getirilen "mülkiyetinde herhangi bir pay bulunan yatırımcıların, söz konusu kıymetlerin satışını sadece ilgili kıymetlerin bulunduğu yatırım kuruluşları üzerinden yapabileceğine" dair uygulama da bugünden itibaren sonlandı.

Borsada açığa satış işlemleri geçici olarak yasaklandı

 

TCMB'den bankalara 'deprem' talimatı

 

Dünya Bankası ve IMF'den depremler nedeniyle taziye mesajı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (16)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • m. kaya09 Şubat 2023 21:48

    borsa pazartesi sabahı kapanmalıydı. 99 depreminde öyle oldu. bu spk küçük yatırımcıyı yedi bitirdi. Allah belasını versin.BorsA en az 2 ahfta kapalı kalmalıydı. 15 MİLYONU İLGİLENDİREN BU DOĞAL AFETTi yaşıyoruz.  İNSANDA BİRAZCIK VİCDAN OLUR.SPK ya kılıcdaroğlunun sitemi doğru ve insallah gereğini yapar. her şey para değildir. şimdi birlik zamanı. işlemler pazartesi sabahından itibaren iptal edilmelidir. fırsatçılara spk zemin hazırlalamalıdır.

  • kadir b.09 Şubat 2023 16:59

    borsa pazartesi sabahı açılmadan kapanmalıydı . depremde hayatını veren canlarını veren kardeşlerimizin suçu ne.Ülkemizde mücbir sebepler varken  yapıaln işlemler 6 şubat pazartesi sabahına geri alınması çok önem arzetmektedir.

  • Necati ALTUNİŞIK 08 Şubat 2023 21:14

    Hisseler üst üste deprem nedeniyle taban kapandı,acaba borsa bir hafta süreyle kapatılamazmıydı.

  • Keklik07 Şubat 2023 23:18

    Bir de liyakatsiz yoneticileri gorevden alip yerlerine kaliteli uzmanlar atansin

  • Emre07 Şubat 2023 17:42

    İbrahim açıkgöz benim tüm paramda borsada. Ayrıca delil demişsin ya bende senin gibi sıradan vatandaşım. Bilgi kirliliği o kadar çok var ki gerçeğe ulaşmak çok zor ve bende tesadüfen bunu öğrenmiştim. Ayrıca oturduğunuz yerde şikayet etmek sizi aydın kılmıyor. Delil diyorsun ya işte sana fırsat git kendin araştır, sorgula yada hangi haber sitelerini takip ediyorsan, hangi gazeteciyi, borsacıyı takip ediyorsan onlardan öğren. Yasal yollara başvursan zaten öğrenirsin. Ülkede öyle saçma bir hal almış ki oturduğu yerden ahkam kesip kendini haklı sanan cahil ve arsızlarla uğraşıyoruz Öyle ortaya birşey yazmakla birşey elde edemezsiniz. Ben oturduğum yerden kimseyi suçlamıyorum attığım adımlar için özeleştiri veriyorum.

  • Emre07 Şubat 2023 15:42

    Her fırsatta avrupa köpekligine soyunanlar, avrupadan koptuk diye yaygara koparanlar yabancılardan şikayet ediyormuş gülelim birazda boşa gitmesin. Ayrıca bu kuralı ben koymadım bilgi verdim sadece. Rusyayı örnek göstermek için aynı şeylere maruz kalmak gerekir. Rusyayla zaten ipler koptu! Bu arada gerçekten kapatılsa şu an şikayet edenler yabancılardan daha fazla saldırır tıpkı diğer olaylarda gördüğümüz gibi. Önce meydan okuyun diye gaz verirler sonra da meydan oku dedikleriyle birlikte ülkeye saldırırlar

  • Adnan Karaman 07 Şubat 2023 15:00

    Bizim borsayı kapatmayanlar eserinizle gurur duyun -10 olacak birazdan, Rus borsasında yabancı yok muydu. Onlar nasıl kapattılar.

  • Recep Levent yıldırım 07 Şubat 2023 13:05

    Ülke bu haldeyken satın memleketi.bedava fiyatlarla..neymiş yabancı varmis kapatamazmisiz..fiilen işgal yetmezmiş ..değerli kurumlarımızda verin yabancılara..

  • Aydın07 Şubat 2023 09:47

    Ülkede 7 gün millî yaş ilan edildi..Borsa 7 gün kapanmalı...millet can derdinde siz neyin derdinde siniz...SPK uyuma ...

  • depo07 Şubat 2023 09:02

    depo kaldırıldı haberin özü bu.tüm bist şirketleri bu sene elde ettiği karı deprem bölgelerine bağışlamalı başta bankalar.

  • Emre07 Şubat 2023 07:33

    Borsayı kapatın sesleri durmadan çıkıyor. Keşke bilgi sahibi biri ortaya çıksa da şu cehalete ve bildiği halde insanları yanlış yönlendiren dalkavuklar rahatça ortada dolanmasa. Borsayı kafana göre kapatamazsin artık öğrenin. Uluslararası işlem yapılıyor ve hangi günler açık ve tatil ediliyor zaten 1sene öncesinden programı yapılıyor. Yabancılarda ona göre işlem yapıyor. Hadi cahil insanları anladık dün t.genek gibi yıllardır borsada işlem yapan ve güya borsa hakkında insanlara yol gösteren borsacıların kapatın demesi bence sinsilik. Onun bu küçük ayrıntıyı bilmemesi saçma

  • İbrahim Açıkgöz07 Şubat 2023 14:34

    Yapma be hangi yabancı %22 olmuş oda çoğu yerli olduğu halde yabancı görünen. Hangi kurala göre borsa kapanmaz bir anlatta bilelim delilleriyle beraber resmen manipülasyon yapıyorlar. 4 milyon yerli yatırımcı durmadan dayak yiyor. Elinde üç kuruşu olan kaybediyor. birde para dövize kaçmasın diye mevduat üst limitini kaldırdılar. Bu ortamda kim borsada kalır?

  • Recai07 Şubat 2023 06:17

    Olumlu haber olursa borsa cikar, olumsuz haber olursa borsa duser. Olumsuz haber cikti diye borsayi kapatirsan, Kimse elindeki hisseyi nakde donemezse ne olur

  • İZMİRDEN ÖMER07 Şubat 2023 03:41

    LÜTFEN BORSADA İŞLEMLERİ KAPADIN BU DEPREM ĞÖLCÜK DEPREMİNDEN ÇOK ÇOK KUVVETLİ LÜTFEN BORSAYI KAPATIN BORSADA CANLAR YANMASIN..

  • Yatırımcı07 Şubat 2023 03:36

    SPK büyük bir yanlışa imza attı. Pazartesi hiçbir şekilde işleme açmayacaktı. Açtıysan da, DEPO+BRÜT takas uygulamasını seans içinde getirmek büyük hataydı.

  • Ekonomist vural07 Şubat 2023 01:02

    Biz depo sarti haberiyle satmisdik hisseleri yalnis karardan bu kadar cabuk dönülecegini bilsek satmazdik.Resmen butun hisseleri brut takasa solan hatta 2 gunluk islem yapilamayan bir uygulamaydi.Bunu iptal edenleri tebrik ediyoruz.Bunu tartmadan sonuclarini dusunmeden uygulamaya koyanlarda hatalarinibanlamislar sanirim.Borssnin dusmemesi icin illa sert kurallar aciga satis yasaklari vb gerekmiyorki.Bugun kapasaydik borsayi yarin acsaydil mesela yada persembe.ytd