E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSPK Başkanı'ndan halka arz çağrısı---

SPK Başkanı'ndan halka arz çağrısı

SPK Başkanı'ndan halka arz çağrısı
25 Şubat 2020 - 20:56 borsagundem.com

SPK Başkanı, olumlu öncü göstergelere işaret ederek "Halka arz yoluyla sermayelerini güçlendirmeyi ya da paylarının bir kısmı Borsa İstanbul’da tasarruf sahiplerine satmayı düşünen şirketler için oldukça önemli fırsatlara işaret etmektedir" dedi

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu, "2019 yılını dengelenme yılı olarak planlayan ve geçtiğimiz yılda, enflasyon, faiz ve döviz kurundaki oynaklığı minimum seviyeye indiren Türkiye’nin, 2020 ve sonrası için birinci gündem maddesi büyüme olacaktır." dedi.

Taşkesenlioğlu, Borsa İstanbul Genel Müdürü Mehmet Hakan Atilla ile Gaziantep Ticaret Odasında düzenlenen "Gaziantep Sermaye Piyasası ile Buluşuyor" etkinliğine katıldı.

Burada bir konuşma yapan Taşkesenlioğlu, dünyanın en fazla mal ve hizmet üreten 20 ekonomisinden biri olan Türkiye'nin uzun yıllardır küresel değer zinciri için ciddi bir üretim üssü konumunda bulunduğunu söyledi.

İmalat sanayisinden hizmetlere, bilgi ve iletişim teknolojilerinden inşaata kadar birçok açıdan global değer zincirinin bir parçası olan Türkiye'nin, gelişen teknolojiler, artan üretim ihtiyacı ve dinamik iş gücü sayesinde üretmeye ve dünya ekonomisine değer katmaya devam edeceğini anlatan Taşkesenlioğlu, "Bu potansiyelden en fazla fayda sağlayacak ve karlılıklarını artıracak olanlar ise alanında derin bir tecrübeye sahip, kapasitesini yüksek verimle kullanabilen ve her geçen gün üzerine koyarak büyüyebilen şirketlerdir. Bu anlamda, Türkiye ekonomisindeki yeri ve bugüne kadar başardığı işler dikkate alındığında, Gaziantep’in ve Gaziantepli şirketlerin yakın gelecekte daha da mühim bir yere sahip olacağı açıktır." diye konuştu.

Gaziantep'in ülke ekonomisi için önemine işaret eden Taşkesenlioğlu, şöyle konuştu:

"Uzun yıllardır süregelen ekonomik başarılara imza atmış Gaziantep’in Türkiye ve dünya için değer üretmeye devam edeceği açıktır. Bu sürecin lokomotifi ise şirketlerin uzun yıllara dayanan bilgi birikimi, uluslararası ölçekteki rekabet gücü ve şehrin girişimci insan kaynağı olacaktır. Ancak, uzun vadeli planların ve projelerin hayata geçirilebilmesi için üzerinde önemle durulması gereken diğer bir mesele ise hiç şüphesiz, doğru finansmandır.
Finansman şartlarının ekonomik aktivite için ne kadar kritik olduğunu çarpıcı bir örnekle ortaya koymak isterim. İSO 500 listesinde bulunan ülkemizin güzide kuruluşlarının 2018 yılındaki finansman giderleri, faaliyet karlarının yüzde 88,9'unu oluşturmaktadır. Bu oranın 2017 yılında yüzde 49,8 olduğu düşünüldüğünde, özellikle ekonomik dalgalanmaların yaşandığı dönemlerde şirketlerin finansman giderlerinin tüm başarı hikayelerini gölgede bırakabildiği anlaşılmaktadır. Bu durum, finansman koşullarının esas faaliyetlerin dahi önüne geçebildiğini ve şirketlerin her şartta verimli bir şekilde fonlanması gerektiğini ortaya koymaktadır."

Halka arz çağrısı

SPK Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu, bu noktada, sermaye piyasalarının önemli bir alternatif olarak ön plana çıktığını belirterek, şöyle devam etti:

"Yeni Ekonomi Programı kapsamında 2019 yılını dengelenme yılı olarak planlayan ve geçtiğimiz yıl enflasyon, faiz ve döviz kurundaki oynaklığı minimum seviyeye indiren Türkiye’nin, 2020 ve sonrası için birinci gündem maddesi büyüme olacaktır. Öncü göstergelerin de bu yönde sinyaller vermesiyle, şirketlerin karlılık beklentileri artmakta ve özellikle Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin daha yüksek değerlemelere tabi tutulduğu görülmektedir. Bu durum, halka arz yoluyla sermayelerini güçlendirmeyi ya da paylarının bir kısmı Borsa İstanbul’da tasarruf sahiplerine satmayı düşünen şirketler için oldukça önemli fırsatlara işaret etmektedir. Bu dönemlerde yapılacak halka arzlar, bir yandan güçlü bir sermayeyle önümüzdeki dönem büyümesinden yüksek pay almayı ve faiz dalgalanmalarında daha az etkilenmeyi sağlarken, diğer taraftan piyasadaki olumlu hava sayesinde şirketlerin yüksek çarpanlarla değerlenmesine imkan sunmaktadır. Ancak, halka arz sürecini sadece şirkete ya da ortaklara doğrudan sağlanan fonlar açısından değerlendirmek oldukça yetersiz kalacaktır. Çünkü şirketler, bu süreç ve devamında çok önemli dolaylı faydalar sağlamaktadırlar. Bu faydaların özündeki kavram ise kurumsallaşmadır. Halka açık statüdeki şirketler, mali tablolarından yönetim kuruluna kadar birçok alanı uluslararası standartlara göre şekillendirdiği için kurumsal bir yapıya bürünmektedir. Bu durum, şirketin Türkiye’deki imajını gerek tedarikçiler gerek müşteriler açısından oldukça kuvvetlendirmektedir."

"Toplam 57 şirket ilk defa halka arz edildi"

Halka arza olan talebin sürekli olarak arttığını aktaran Taşkesenlioğlu, "2013 yılından itibaren, Borsa İstanbul’da yapılan halka arzlara bakıldığında, sonuncusu bu ay içerisinde olmak üzere toplam 57 şirket ilk defa halka arz edilmiştir. Halka arz yoluyla sağlanan fonun ise 3 milyon liradan 2,3 milyar liraya kadar çıkabildiği ve çok farklı ölçekteki firmaların bu imkandan faydalandığı görülmektedir.
Ancak son 6 yıllık dönemde, halka arzlardan büyük ölçüde orta ölçekli şirketlerin yararlandığı bilinmektedir. Bu dönemde, piyasadan sağlanan fonun 20 milyon liranın altında olduğu işlemler, toplam işlemlerin yüzde 40’ına tekabül ederken, 40 milyon liradan az kaynak sağlanan işlemler ise toplam işlemlerin yüzde 60’ına karşılık gelmektedir." ifadelerini kullandı.

Halka arz yoluyla sağlanan finansmanın maliyetinin kredilerinin çok altında olmakla birlikte, bir defaya mahsus bazı maliyetlerinin bulunduğunu vurgulayan Taşkesenlioğlu, şunları kaydetti:

"Söz konusu maliyetler genel olarak halka arz geliriyle karşılandığı için maliyetleri elde edilen gelire oranlamak doğru bir yaklaşım olacaktır. Buna göre son 6 yıldaki işlemler incelendiğinde, halka arzın büyüklüğü arttıkça maliyetlerin oransal olarak düştüğü görülmektedir. 40 milyon liraya kadar olan işlemlerde halka arz maliyetinin halka arz gelirine oranı ortalama yüzde 5,6 olurken, 40-100 milyon lira arasındaki işlemlerde bu oran yüzde 2,1’e inmektedir. 1 milyar lira ve üzeri işlemlerde ise halka arz maliyetlerinin oranı, ortalama yüzde 1,5 seviyesindedir.

Diğer taraftan, maliyet kalemlerinin ayrıntılarına bakıldığında, toplam maliyetin yüzde 75’inin danışmanlık ve aracılık komisyonu için ödenen ücretlerden oluştuğu görülmektedir. Yasal ücretlerin toplam maliyete oranı ise yüzde 5’in altında kalmaktadır. Bu kapsamda, Sermaye Piyasası Kurulu olarak 2016 yılında aldığımız bir kararla ilk halka arz sürecinde alınan ücretleri yarı yarıya düşürdük. Ayrıca, Gelişen İşletmeler Pazarı’nda işlem görecek olan orta ölçekli şirketler için, kurul ücret oranının, yapılan ek indirimlerle diğerlerinin çok altında kaldığını belirtmek isterim."

SPK Başkanı Taşkesenlioğlu, Sermaye Piyasası Kurulu olarak, güvenilir, istikrarlı ve etkin bir sermaye piyasası oluşturmak adına çalışmalarına devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (31)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kaya 26 Şubat 2020 18:36

    Kervansaray zedeyim. Yaklaşık 7 yıldır Spk nın almış olduğu kanun ve kendisi ile çelişen hatalı kararları yüzünden bir çoğumuzun yuvası yıkıldı perişan olduk. Sizlere bir gösterebilsem bunların yüzünü inanamazsınız. Rabbim bildiği gibi yapsın.

  • Bika26 Şubat 2020 12:23

    Öz Sermayesi eksi olmuş borca batık şirketlerin kısa sürede %100'den fazla prim yaptığı  BIST'te, SPK'nın denetimleri inandırıcı gelmiyor.

  • Barış26 Şubat 2020 11:33

    GENYH GENPOWER BUNLARDA GİTTİ KY KORUYAN YOK PARALARI ALIP ALIP KAÇSINLAR

  • ahmet tan26 Şubat 2020 10:47

    açığa satışı tüm hisseler ve zamanlar için yasaklamadığınız müddetçe küçük yatırımcıyı beklemeyin. büyükler olmayanı satarak resmen dolandırıyor. ayrıca halka açılan şirketler için imtiyazlı payları kaldırmanız gerekiyor.

  • Yusuf arslan26 Şubat 2020 10:33

    İhlasfinas gibi olursa ne olacak 20 senedir yuzbinlerce mağdur bıraktı

  • Ekonomist26 Şubat 2020 10:32

    Halka arz ettiğiniz hisseleri kontrol edin algoritma yazın, temettü dağıtmayan karlarını çeşitli kalemler ile eriten şirketler için. Ayrıca bu tür şirketlerin Borçlanma araçlarını onaylamayın. Karlar düzenli olarak dışarıya finans giderleri olarak çıkartılıyor. Nitelikli yatırımcıya kim bu nitelikli yatırımcılar acaba...

  • Buffet26 Şubat 2020 10:26

    Bizim hakkımızı kim koruyacak.İşbankası 3 aydır işmen hissesinde akyatırımla beraber hisseyi bozmak için yarış yapıyor.biraz bunlara inceleme lütfen...

  • Bu fırsatların26 Şubat 2020 09:16

    Kimlere fırsat olduğu belli değil,sana ne ki bu fırsatlardan.Önünde ki işi yap.

  • Alpertunga26 Şubat 2020 09:14

    bu cimri şirketlere baskı yapsanız.iş bankası hisseleri temettülerine bakarmısınız.işmen,anadolu sigorta rezalet.ondan sonra diyorlar yatırımcı olun.nasıl olacak bu kafalarla temettü yoksa ne yapalım hisseyi.iş bankası,sabancı yönetimleri hep bana...

  • Alp26 Şubat 2020 09:00

    Halka ırz edin bakalım. Ocakta bir sürü yatırımcı gelmişti borsaya. Yeni gelenler olunca ürkmüştüm 120 binde borsaya gelinir miydi. Üstüne borsadan sıfır atılacak haberi gelince sattım nakite geçtim.

  • Bjk 26 Şubat 2020 08:54

    Kervn, Alyağ, Artog, Clkho, gibi şirketkerde ülke borsası yüz karası işler oldu ve olmaya devam ediyor. Önce borsayı doğru dütüst yönetin. Borsaya kervn alyağ clkho artog gibi şirketleri doldurdunuz. Ve bu gibi şirketketşn dahasını borsaya doldurmaya mı bu çağrı

  • Gercek 26 Şubat 2020 08:50

    Onların tek derdi işlem çok olsun bist para kazansın. Bist işe yaranaz şirket çöplüğü olmuş, yatırımcı soyma düzeneği olmuş, Kumar alanı olmuş umurlarında değil. İmtiyazlı hisse, açığa satış, devre kesme yip pazarı işlerine son verilmeli. Bunlar kötü niyetli kullanılıyor hep. Kötü niyetli manipülatörler veya patronlar bunların olmasına ayar veriyor

  • Asena26 Şubat 2020 07:51

    Gipteki hisseler hepsi virüs bulamış bir aşı yapsanız kanadı kırılmış kuş gibi hepsi o kadar fırsat kaçırdık hala yerimizde sayıyoruz

  • Strateji26 Şubat 2020 00:31

    Yok kardesim borsa yönetim kurulu bu isi bilmiyor. Neden derseniz bakın bankalarda açıga satışi yasak getirdiler nasıl olduysa onuda bilerek yaptiklarini sanmiyorum acemiliklerinden yaptilar ama cok iyi oldugunu kendileride gorduler eger bankalarda aciga satislar olsaydi inanin bana endex 100.bin di simdilerde veremeyince yukarda kaldik ama bu sefer thyao satisa gectiler hadi birde sikiyorsa orada aciga satisi engelleyinde gorelim o zaman ben size borsadan alniyorsunuz diyecegim ayaklarinizdan opecegim bu yönetimin.

  • Yanmış yatırımcı26 Şubat 2020 00:05

    Plaps 2014 de halka arz olmuş 2017 de iflas açıklamış buna ne diceksiniz

  • Abdullah aytan26 Şubat 2020 00:04

    Halka arz demek imamın kayığına binmek demektir siz önce tahtası kapalı olan şirketlere bir çözüm bulup magdur yatırımcının magduriyetini gider sonrası kendiliginden olur önce kaybedilmiş güveni verin yatırımcıya sonrasında bumillet çarpışan otoyada biner imamın kayığınada biner

  • Yatırımcı25 Şubat 2020 23:32

    Bir de iflas eden şirketler başka isimle tekrar faaliyetlere devam ediyor.Bunu anlamak oldukça güç.

  • Yatırımcı25 Şubat 2020 23:30

    Kapalı tahtalar sorunu Demoklesin kılıcı gibi dururken boşa çağrı.Bu sorun çözülürse gerisi ip söküğü gibi gelir kanaatindeyim.

  • cCcihaD 25 Şubat 2020 23:13

    50milyon cirosu her yıl 5milyon kar ı olmayan şirketi borsaya almayın kardeşim anca ky yı duduklemeye geliyorlar önemli şirket haberlerini gizliyor parayı cukkaliyor hisse değeri yerlerde sürünüyor 5 den 1 düşünce saman altından kendi topluyor topluyor 5yil sonunda hurraaa kâğıt 5 katlıyor kendi spegi ile sonra bütün olumlu haberi pompala kağıdı tekrar ky yık ve kaybol borsa bu işte bu alavere dalavere şirket milleti resmen dolandırmaya geliyor piyasaya borsanız batsın emi. milletin zamanını ve parasını yetmiyor uykusunu yetmiyor sağlığını çalıyor gerçek bu. yıllarca 1 arpa boyu yol alamıyor yatırımcı dolar bazlı hep zararda ky. gerçek bu.

  • Economist 25 Şubat 2020 23:00

    Borsa Küçük kırıntı niteliksiz şirketlerle dolu. Önce küçük şirketker birleştirilmrli. İmtiyazlı hisse kaldırılmalı. Açığa satış kredili işlemlere son verilmeli. Borsaya kumar değil yatırım alanı niteliği kazandırılmalı. Doğru bilançolar ve şirket maddi duran varlıkları güncel değerine yakın bilançolandırılmalı.

  • kontrol25 Şubat 2020 22:56

    2010 dan bu yana arzlardan hangileri arz fiyatını geçerek performans göstermiş....2011 -1,65 TL=1USD... den glbmd aldım; 8 yıl 0,45 de bekledi. şimdilerde 1,65i geçti. 8 yıl çıkıpta kimse hesap sormadı...ky yazdı durdu...ülker bizim 2011 de 1 milyar piyasa değeri ile arz edildi. 9 yıl bu piyasa değerini bir daha göremedi. şimdi ise piyasa değeri 600 milyon....

  • tamamda25 Şubat 2020 22:48

    halka arzın özendirilmesi tmamada... arz sonrası saldım çayıra mevlam kayıra...en az 10 yıl arz fiyatına göre performansı ölçülmeli, kötüye gidiş varsa batmadan, tahtası kapanmadan önlem alınmalı. örnek 2010 dan bu yana arzların hangisi ky-ya kazandırmış kaybettirmiş/batmış rapor /araştırma var mı? 

  • Küçük yatırımcı 25 Şubat 2020 22:34

    Her halka arzda VF veya başka bir birim eli ile mutlaka devlet ortaklığı olmalı . Ayrıca YK da da mutlaka bir temsil yer bulmalı. Bu bağımsız üye ile olacak bir iş değil. Zira atılan her imzadan mutlaka bu üyeler mesela 10 yıl mesul tutulmalı. Ve yine bahsettiğim ortaklık yani halka arzdan pay alma oranı da en az arzın %15 i olmalı . Evet kamunun bu konulara girmesi yanlış bulunabilir ama ky nın ben böyle korunabileceğini düşünüyorum. Yoksa ky spekülatif ve manipülatif senetler arasında zarar etmeye devam edecektir. Elbette başka yöntemler de olabilir onu da düşünen dillendirir.

  • KAYGISIZ 25 Şubat 2020 22:27

    Clkhol, bimeks bunlarda halka açıktı. SPK küçük yatırımcıyı koruyamadı.

  • Cingöz 25 Şubat 2020 22:12

    Bankasyada 10 yıl çalışmış kaliteli biri

  • malafat26 Şubat 2020 08:15

    önemli bir noktaya değindin

  • Zedeler25 Şubat 2020 21:29

    Çeaş zedeyim. Seferberlik denince herkes mağduriyetlerini hatırlamış yorumlardan anlaşılan

  • Borsazede25 Şubat 2020 21:13

    GOLDAŞ geri dönmedikçe herşey boş. Özellikle İPEKE, KOZAA ve KOZAL yatırımcı bulamaz.

  • EKO25 Şubat 2020 21:13

    HALKA ARZI ÖZENDİRECEĞİNİZE BORSADAKİ HISSELERE SAHIP ÇIKIN KUMARHANEYE DÖNMÜŞ GÖREV YAPIN YAPTIRIMLAR GETİRİN SAYIN SPK

  • Cumhur25 Şubat 2020 21:13

    Sistemden attığınız, kapalı olan şirketlerin yatırımcıları ne yapacak? Binlerce insan sıkıntıda. Yatırımcılar sizi dinledi ve yatırım yaptı. Tahta kapalı. Kimsenin aradığı, sorduğu yok.

  • Dursun ibiş25 Şubat 2020 21:50

    Vatandaşın parasını alıp kaçanlara siz halka arzı diyorsunuz ben vatandaşın parasını kapkacılargibi iflas adı altında kaybolan şirket saymakla bitmez en 1984 den beri borsadayım nelere şahit oldum ama 30 yıldır ne borsa başkanı neda spk görmedim nehikmetse paraları alıp kaçmanın arkasından bakarlar vatandaşı soyup kaçanları seyredenler. Sözüm namuslu işadamlarına degil onları tenzih ederim. Drs Asena.