E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSPK atamaları ÖST ihraçlarını hızlandıracak---

SPK atamaları ÖST ihraçlarını hızlandıracak

SPK atamaları ÖST ihraçlarını hızlandıracak
04 Ekim 2016 - 16:15 borsagundem.com

İş Yatırım Araştırma Uzmanı Ugursel Onder, ÖST piyasasındaki gelişmeleri ve SPK'ya atamalarının etkilerini değerlendirdi.

Tahvil piyasasında dalgalı seyir. Fed’in faizleri sabit tutması ve TCMB’nin 25 bp’lık faiz indirimi sonrasında tahvil faizlerinin Eylül ayı ortalarında bir hayli geri çekildiğini gördük. Ancak Moody’s in not indirim kararı sonrasında tahvil piyasasında satıcılı bir seyir izlendi. Tahvil faizleri, tüm vadelerde 30-40 bp kadar ilk aşamada yukarı geldi, gösterge kıymetin tekrardan %9 bileşik seviyelerine yaklaştığını gördük. Bu gelişmelere paralel ÖST’lerde de satıcılı bir seyir yaşandı. Ancak daha sonrasında Moody’s kararının etkilerinin atlatılmaya başlandığını ve faizlerin gerilediğini gördük. Hazine ihalelerine talebin güçlü gelmesi ve gelişmekte olan ülke varlıklarına olan risk iştahındaki iyileşme etkili oldu. Bu hafta itibariyle baktığımızda da tahvil piyasasının Moody’s kararı öncesi seviyelere geldiğini görüyoruz. Ancak ABD Doların güçlenmediği bir ortamda tahvil faizlerinin daha ne kadar aşağı yönlü bir seyir izleyebileceğinden emin değiliz. Dolar güçlenmeye devam eder ve Türk lirasındaki değer kaybı hızlanırsa eninde sonunda tahvil piyasasında da satışlar görebileceğimizi düşünüyoruz.

Finansal sektörün ihraçları aslan payını almaya devam ediyor. Eylül ayı içerisinde toplamda 6,7 milyar TL tutarında 50 adet ÖST ihracı gerçekleşti. Ay sonunda Başkent Elektrik Dağıtım’ın TÜFE’ye endeksli 150 milyon TL tutarındaki tahvili dışındaki tüm ihraçlar bankalar ve banka dışı finansal sektörden, faktoring, finansal kiralama ve varlık yönetimi şirketlerinden geldi. Talep tarafından baktığımızda ihraçlara olan taleplerin önceki aya göre daha iyi olduğu gördük. Her ne kadar bazı ihraçlara gelen talep beklentilerin altında kalsa da, çoğu ihraçta talep beklentiler düzeyinde gerçekleşti.

Başarısız darbe girişimi sonrasında Eylül ayında ÖST piyasasında normalizasyon sinyalleri görüyoruz. Darbe girişimi sonrasında ÖST piyasasında hacimsiz ve satıcılı bir seyir görmüştük. Eylül ayı içerisinde ise önceki aya göre özellikle likiditesi daha yüksek olan kıymetlerde spredlerin hafif daralma eğilimine girdiğini görüyoruz. Mevduat faizlerinin %11,50 seviyelerinde seyrettiği bir ortamda, iyi seçilmiş bir ÖST portföyünün iyi bir getiri imkanı sunmaya devam ettiğini düşünüyoruz. Borçluluğu ve çarpanları makul seviyede olan, bilançoları likit ve açık pozisyonu sınırlı olan ya da bulunmayan şirketlerin tahvilleri bulunduğumuz kırılgan ortamda cazip olabilir. Bu bağlamda Koton ve Rönesans Holding’in tahvillerini cazip gözüküyor.

SPK’ya yapılan atamalar ile birlikte ÖST ihraçlarının hız kazanmasını bekliyoruz. SPK’da boş bulunan 5 üyeliğe yeni atamalar yapıldığı Resmi Gazetede geçtiğimiz hafta açıklandı. ÖST ihraçları için bu önemli ve olumlu bir gelişme. Üye eksikliği nedeniyle iki aydır kurul toplanıp karar alamıyordu. İhraççılar var olan ihraç limitlerini kullanıp ÖST ihraçları gerçekleştiriyorlardı ancak borçlanma araçları için yeni izahname ve ihraç belgesi onayı çıkmıyordu. Dolayısıyla atamaların gerçekleşmesiyle önümüzdeki dönemde ÖST ihraçlarının hız kazanacağını düşünüyoruz. Tahvil çıkarmak için bir dizi kurum başvuru yapmaya hazırlanıyor ve piyasada yeni isimler de görebiliriz.


Ugursel Onder / İş Yatırım

SPK'ya 5 yeni kurul üyesi atandı

 

15 Temmuz gazisi SPK Kurul Üyesi oldu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • piyasa04 Ekim 2016 21:09

    2011 yılındaki halka arzın reziliği bunlar bakalım ne zaman denetlenecekler bunlar kaçtan aldılarda satıyorlar anlamıyorum 8.50 nere 1.50 nere

  • piyasa04 Ekim 2016 21:07

    ky kimsenin umrunda değil diyorlar ya uzun yatırımcı olun.halka arzdan alacaksın 10 sene elinde tutakcaksın sana ödül veriyorlar .bilinçli yatırmcı finansal okur yazarlık saçmalık

  • KOMBASSAN.ZEDE04 Ekim 2016 18:10

    Spk neden kombassani denetlemiyosunuz? 8.50 den 1.50 ye gelmis, 15 temmuz darbe sonrasi hisse alimi yapmadi, nerede vatanseverligi? Devletten o kadar ihale aliyor, insanlar zararda