E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaS&P Global: Düşen tahvil getirileri faiz artırımına kapı aralayabilir---

S&P Global: Düşen tahvil getirileri faiz artırımına kapı aralayabilir

S&P Global: Düşen tahvil getirileri faiz artırımına kapı aralayabilir
29 Kasım 2023 - 17:20 borsagundem.com

Fed’in faizleri indirmekten başka bir seçeneği olmadığı görüşü, düşen tahvil getirileri nedeniyle boşa çıkabilir.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Başta hisse senedi piyasaları olmak üzere tüm piyasalarda Fed’in faiz indirimine gideceği fiyatlanıyor. Ancak düşen tahvil getirilerinin Fed’in son bir faiz arıtırımına gitme ihtimalini doğurduğu düşüncesi de yavaş yavaş dillendirilmeye başlıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, S&P Global, düşen tahvil getirilerinin Fed'in gelecek ay başka bir faiz artırımı olasılığına yardımcı olduğunu söylüyor.

Son bir faiz artırımı muhtemel

Yahoofinance’in haberine göre, S&P Global Ratings, son yayınladığı tahminde, Hazine getirilerinin finansal koşulları sıkılaştırmada daha az etkili olması nedeniyle Fed'in nihai faiz artırımının gelecek ay muhtemel olduğunu belirtiyor.

Enflasyonun soğuması, para politikasının yakında faizlerde kesintiye yönelebileceği yönündeki bahisleri alevlendirirken, derecelendirme kuruluşu S&P Global Ratings, bunun yerine Aralık ayında 25 baz puanlık bir artış öngörüyor.

Bu öngörü, geçen ayki artışın uzun vadeli faiz oranlarını yüzde 5 eşiğinin üzerine itmesinin ardından Hazine getirilerinin düşmesi sonucu gerçekleşiyor. S&P Global Ratings, bu yüksek seviyelerin finansal koşulları sıkılaştırdığını ve Fed'in art arda iki toplantıda faiz oranlarını yüzde 5,25 - 5,50 aralığında sabit tutmasına olanak sağladığını belirtiyor. Raporda, “O zamandan bu yana finansal koşullar, görünüşe göre bazı faktörlerden dolayı bir miktar rahatladı ve paradoksal olarak başka bir faiz artırımı ihtimalini artırdı” deniliyor.

Enflasyondaki gevşeme abartılıyor

Bu bazı faktörlerden ilki, Hazine'nin gelecek aylarda daha kısa vadeli borç ihraç ederek 10 yıllık getirilerde rahatlama sağlama planıyken ikincisi ise, piyasaların daha fazla faiz artırımı ihtimalini göz ardı etmesine ve faiz indirimlerini 2024'ün başlarına çekmesine yol açan, tahminlerin altında kalan Ekim ayı tüketici fiyatları raporu olarak öne çıkıyor. Bu arada, derecelendirme kuruluşunun notuna göre, çekirdek enflasyon baskılarındaki gevşeme beklentileri biraz abartılı seyrediyor ve bu da Fed’in şahin tavrını sürdürmesini zorunlu kılıyor.

Ancak S&P Global, Fed'in faiz artırımına gitmesinin ardından aylık maaş bordrosu raporlarının olumsuza döneceği ve enflasyonun hedefe yaklaşacağı Haziran ayında hızlı bir şekilde yön değiştireceğini yazıyor ve ekliyor: “Para politikasının iş gücü piyasası üzerindeki etkisi daha belirgin hale geldikçe, yılın ikinci yarısında daha fazla kesinti gelecek.” Ajans, faiz oranlarının 2024 ve 2025'in sonuna kadar sırasıyla yüzde 4,6 ve yüzde 2,9'a inmesini bekliyor.

Ekonomi güçlü kalmaya devam ederse…

S&P Global, “Eğer baz büyümemize yönelik aşağı yönlü riskler gerçekleşirse, Fed daha fazla faiz indirmekten çekinmeyecektir. Ekonomi güçlü kalmaya devam ederse, kısıtlayıcı duruş, zirve reel faiz oranında daha uzun süre devam edebilir” diye yazıyor.

Ajansa göre, yüksek sermaye maliyetleri ABD'deki işe alımları aşındıracak ve işsizlik oranının 2025'te yüzde 3,9'dan yüzde 4,6'ya yükselmesine neden olacak. Zayıf ekonomik büyüme aynı zamanda iş gücü talebini de baskılayacak. S&P Global’in görünümü, Fed yetkilisi Michelle Bowman'ın Salı günü yaptığı ve yüksek enflasyonun daha fazla faiz artırımını tetikleyebileceğini belirten konuşmasıyla da uyumlu seyrediyor.

Resesyon olsun ya da olmasın FED faiz indirecek

 

Fed Üyesi Waller'dan faiz indirimi mesajı

 

Fed yetkilisi Bowman'dan faiz açıklaması

 

Piyasalarda FED belirsizliği

 

Küresel piyasalarda Fed kaynaklı iyimserlik azaldı

 

FED’in faiz indireceği beklentisi abartılıyor mu?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)