E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemŞimşek'ten kurlara müdahale sinyali---

Şimşek'ten kurlara müdahale sinyali

Şimşek'ten kurlara müdahale sinyali
14 Mart 2024 - 16:47 borsagundem.com

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, iş dünyası temsilcileriyle yaptığı görüşmede çok önemli mesajlar vererek, "Önümüzdeki dönem zor geçecek. İhracatçının istediği kurlar gelmeyecek. Gerekirse müdahale ederiz. Ucuz kredi dönemi bitti. ” dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) kredi büyümesini kısıtlamaya yönelik son adımları dünden itibaren bankalar tarafından hayata geçirilirken Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in geçtiğimiz hafta sonu Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nde (TOBB) gerçekleştirdiği görüşmelerin detayları ortaya çıktı.

Ekonomim’in haberine göre önümüzdeki sürece yönelik çok pembe tablo çizmeyen Mehmet Şimşek’in anlatımları iş dünyası tarafından ‘gerçekçi, ayakları yere basan yorum’ olarak nitelendirildi.

"MÜDAHALE EDECEĞİZ"

İş insanlarıyla da bir araya gelen Şimşek’in değerlendirmelerinde özellikle kur ve vergi artışlarına ilişkin unsurlar ön plana çıktı.

İhracatçıların beklediği kur artışının olmayacağının altını çizen Mehmet Şimşek, gerekmesi durumunda müdahale de yapılabileceğini kaydetti.

Daha önce kullandıkları kredilerle döviz aldığı tespit edilenlerin yakından takip edileceğini vurgulayan Şimşek, bunlara karşı yaptırım uygulanacağı, ucuz kredi döneminin bittiği mesajını verdi.

ÖTV VE KDV’DE ARTIŞ

Vergi kalemlerine yönelik de çeşitli düzenlemeler yapılacağını kaydeden Mehmet Şimşek, gelir vergisi oranlarında herhangi bir değişim olmayacağı ancak bazı ÖTV kalemlerinde artış olabileceğini aktardı. Buna karşılık KDV kalemlerinde ise oransal artış yerine, düşük oranlı KDV’ye tabi ürünlerin bir üst kademeye yaklaştırılması yönünde düzenleme yapılabileceği sinyallerini verdiği vurgulanıyor.

Şimşek,  son dönemlerde artan beklentilere karşın, yeni bir stok ve kasa affı olmayacağının altını çizdi.

YTAK KREDİLERİ

TOBB bünyesindeki oda ve borsa başkanlarıyla da bir araya gelen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in en az 1 milyar liralık yatırım öngören projeler için kullandırılan Yatırım Taahhütlü Avans Kredilerinin artarak devam edeceğini söylediği öğrenildi. Bu toplantıda oda başkanlarını Bakan Mehmet Şimşek’e uygulanan politikalar için tam destek verdiği bildirildi.

Öte yandan oda başkanlarına önümüzdeki dönemin zor geçeceğine yönelik mesajlar veren Mehmet Şimşek’in kimsenin para için kendisine gelmemesi gerektiğini söylediği kaydediliyor.

Mehmet Şimşek'ten cari açık değerlendirmesi

 

Şimşek: Döviz piyasasındaki dalgalanma geçici

 

Şimşek: Fitch Türkiye'nin başarısına kayıtsız kalmadı

 

Şimşek: KDV, MTV artmayacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (14)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ali can15 Mart 2024 11:10

    Dövizşn fiyatını TUİK belirlesin,bak gör kurların ateşi nasıl eksiye döner😀

  • mustafa15 Mart 2024 05:39

    bi bk yapamazsınız işiniz gücünüz yalan yalan yalan.

  • AHMET ÖZBİLEN15 Mart 2024 00:08

    yıllarca hükümet yanlış potika izledi yüksek kur, yüksek enflasyon yüksek tüketim üretmeyen değil tüketen toplum politiları ülkeyi bu hale getirdi.Ama bunlardan memnun olan HDP nin peşinden ayrılmayan ve tüm milletvekilleri ömür boyu milletvekilliği yapmaya kalkar ve vizyon ve projeleri olan zihniyetleri değişmediği sürece bu millet çok dayak yer arkadş.

  • Kaçkar KAPLANI14 Mart 2024 21:40

    Zamanında hünharca özellikle kurumlara verilen krediler hem enflasyonu hem de dövizi fırlattı. Kur koruma ile TL kontrol altına alınmaya çalışıldı ancak bu defa da iki tarafı keskin bıçak ortaya çıktı. Parasal sıkılaştırmaya gidilmedikçe ne enflasyon ne de döviz kontrol altına alınamaz. Seçim sonrası acı reçete kaçınılmaz görünüyor.

  • Adem14 Mart 2024 19:33

    En basarısız bakan.secimden sonra gönderilmeli .

  • Turkogluturk15 Mart 2024 07:35

    Bana arkadadini soyle kim oldugunu soyleyeyim Tencere yuvarlanmis kapagini bulmus.

  • Sadettin14 Mart 2024 19:27

    Aldığı dolarları iki ayda sattı. Faize abanatak bu iş olmaz 7000 faiz de kur patladı bu ülkede.

  • Selim14 Mart 2024 18:44

    İhracat daraldı. Böyle baskılarsan sert yükselişle bedelini halk ödüyor. pahalı yada düşük kur değil adil kur hedef olmalı.

  • Emrkli14 Mart 2024 18:41

    Kasada para varsa emekliye verin,süründürneyin bizi

  • fahri14 Mart 2024 18:39

    Aslında kira vergileri sınırlanarak,devletin gelir vergisi düşürülüyor.Devletin alacağı vergi yüzde 25'in vergisi.

  • Turkogluturk15 Mart 2024 07:37

    Bula bula bunumu buldunlux harcamalari indir.yandadin vergi borcunu silme demek aklina grlmiyormu.

  • A14 Mart 2024 18:37

    Hani kurlar serbest kalacaktı nereye giderse gitsin dokunulmayacakti

  • fafa14 Mart 2024 18:35

    Ben kira vergimi veriyorum,bana mesaj geliyor,hiç ödemeylere böyle bir tebligat yok.Tamam,biz kümesteki kazız bir de uçan kazları yakalayın.Benim sitenin yönetiminden kiracıların listesini istesene!

  • Mesut Kaya15 Mart 2024 08:23

    Vergiye çalışır olduk. Artık Hayatımız vergi oldu.