E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündem Şimşek: Döviz piyasasındaki dalgalanma geçici---

Şimşek: Döviz piyasasındaki dalgalanma geçici

 Şimşek: Döviz piyasasındaki dalgalanma geçici
11 Mart 2024 - 10:47 borsagundem.com

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek "Döviz piyasasında son dönemde yaşanan dalgalanma geçici olarak değerlendirilmelidir. TCMB, elindeki tüm araçları kullanarak enflasyon beklentilerini çıpalamada kararlıdır" açıklamasında bulundu

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Fitch'in Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para cinsinden borç notunu B'den B+'ya, görünümünü ise nötrden pozitife yükseltmesinin, Türkiye'nin sağlam ekonomi politikalarının gücünü yansıttığını bildirdi.

X platformu üzerinden açıklama yapan Şimşek, "Sağlam politikaları sürdürmeye ve yapısal reformları uygulamaya kararlıyız. Bu ay yapılacak yerel seçimlerin ardından Türkiye, verimliliği ve rekabet gücünü artıracak reformları da içeren orta vadeli programı uygulamak için seçimsiz uzun bir döneme sahip olacak" dedi.

Şimşek'in açıklaması şöyle:

Fitch'in Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para cinsinden borç notunu B'den B+'ya, görünümünü ise nötrden pozitife yükseltmesi, Türkiye'nin sağlam ekonomi politikalarının gücünü yansıtmaktadır.

Sağlam politikaları sürdürmeye ve yapısal reformları uygulamaya kararlıyız.

- Fiyat istikrarının sağlanması en önemli önceliğimiz olmaya devam etmektedir.

- Büyümenin yeniden dengelenmesi iyi bir şekilde devam etmektedir; iç tüketim ılımlılaşmakta ve net ihracat güçlenmektedir.

- Cari işlemler açığı öngörülenden daha hızlı bir şekilde daralmakta ve bu yıl GSYH'nin %3'ünün oldukça altına düşme yolunda ilerlemektedir.

- Türk lirası mevduatların toplam mevduatlar içindeki payı Ağustos ayından bu yana yüzde 12 puan artmıştır. Programımıza olan güven arttıkça bu eğilim devam edecektir.

- Mali sağlığın yeniden tesis edilmesi de kilit bir hedeftir. Mali itici gücün bu yıl içinde azalması ve gelir politikalarının daha destekleyici olmaya başlaması beklenmektedir.

Depremle ilgili harcamalar da dahil olmak üzere mali açığı önümüzdeki yıl GSYH'nin %3'ünün altına indirmeye kararlıyız.

Fiyat istikrarının sağlanmasının zaman alacağını unutmamak önemlidir.

Bu ay yapılacak yerel seçimlerin ardından Türkiye, verimliliği ve rekabet gücünü artıracak reformları da içeren orta vadeli programı uygulamak için seçimsiz uzun bir döneme sahip olacak. Döviz piyasasında son dönemde yaşanan dalgalanma geçici olarak görülmelidir. TCMB, elindeki tüm araçları kullanarak enflasyon beklentilerini çıpalamaya kararlıdır. TCMB'nin enflasyonu düşürmesine yardımcı olmak için maliye politikasını sıkılaştırmaya devam edeceğiz. Özetle, Eylül ayında açıkladığımız program beklendiği gibi işlemektedir.

Fitch, Türkiye'nin kredi notunu açıkladı

 

Şimşek: Fitch Türkiye'nin başarısına kayıtsız kalmadı

 

Fitch başlangıç, kredi not artışlarının devamı gelir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • sözün özü12 Mart 2024 08:26

     Sayın Bakanım DOLARDAN sıfır atalım bu işi çözelim........ Resmi gazetede yayınlayalım o kadar..........BORÇ YİYİDİN KAMÇISIDIR, TABİİ YİĞİT YİĞİT  OLURSA.....Yoksa Türkiye gibi kamçı yer durursun.....

  • Turkogluturk12 Mart 2024 03:57

    Borc alarak devlet kurtulsaydi osmanli batmazdi.japonyadan bile borc istemek icin onlarca denizcimiz hayatini kaybetti.ve osmanlida saray yaptigi icin egitime onem vermedigi icin batti.

  • azmi11 Mart 2024 21:27

    Yabancı döviz getirsin diye çabalayıp duruluyor. Seçim sonrası dolar fiyatı yükselmezse , faiz de artmazsa yabancı gelmez. Dolarını yükseltilmiş fiyattan bozdurup düşmüşse borsaya , yükseltilmişse de faize yatırıp bekler. Sonra da gider. Kalıcı yatırım beklemeyin zira sisteme güven yok..

  • Yalan11 Mart 2024 20:49

    Hep aynı terane sıfır atıldığında Dolar 1,7 tl idi şimdi 31,8 civarında geçici değil geçirici

  • MEHMET11 Mart 2024 15:26

    halkı kandırıyorlar bugun notumuz artı sözde hiç bir şey değişmedi her gün yüzde 0.3 veya 0.5 fakirleşiyoruz. tek başarıları bir anda olmuyor her gün oluyor

  • Pala11 Mart 2024 14:12

    Ne zaman adam oluruz? Euronun 33 tlden 35 TLye çıkışına dalgalanma demeyi bırakınca

  • ALİ KODUŞ11 Mart 2024 11:35

    Bence doları 40-45 TL yapıp ele verebilirler .....

  • Turkogluturk12 Mart 2024 03:58

    Komik .akp doneminde tefeci ve dolarcilar disinda kim kazandi.

  • okiman0711 Mart 2024 12:14

    hisse mi bu düşsün ele versinler? ne zaman düştüğünü gördük? suni laf düşmeleri hariç

  • okiman0711 Mart 2024 10:59

    Geçici????? 3 ileri 1 geri bile yapmıyor dövizler. dolares olmuş 32TL. euros geçmiş 35 i. Türk Paramızın nasıl eridiğinin göstergesidir bunlar... ne demek geçici dalgalanma?