E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSiegel: Tahviller enflasyona karşı korumuyor---

Siegel: Tahviller enflasyona karşı korumuyor

Siegel: Tahviller enflasyona karşı korumuyor
18 Ekim 2023 - 13:42 borsagundem.com

Ünlü borsa uzmanı Jeremy Siegel tahvil portföylerindeki satış dalgasını FED’in yüksek faizlerine veya güçlü Amerikan ekonomik verilerine bağlamıyor. Siegel’a göre tahviller genel olarak enflasyon dönemleri için kötü bir yatırım

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wharton Üniversitesi Ekonomi Profesörü Jeremy Siegel son haftalarda tahvil piyasasında görülen çöküşün, tahvillerin enflasyona karşı etkisizliğinden kaynaklandığını söyledi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD Hazinesi tahvil getirileri son haftalarda olağanüstü bir yükseliş kaydetti. Getirileriyle fiyatları ters orantılı olduğu bilinen tahvil piyasalarındaki sert satışlar görüldü. Yatırımcılarsa beklenenden daha güçlü kalan ABD ekonomisini, uzun süre devam etmesi beklenen yüksek faiz ortamını ve Amerikan federal hükümetinin bütçe açığını bu satış dalgasının başlıca nedenleri olarak gösteriyor.

Ancak CNBC’nin haberine göre Jeremy Siegel tahvil satışlarına başat nedenlerin dışında bir perspektifle yaklaşıyor. Siegel, “Tahviller jeopolitik risklere, finansal krizlere karşı önemli bir koruma yatırımıdır. Ancak enflasyona karşı çok kötüdür. Son 40 yıldır enflasyonumuz yoktu. Dolayısıyla herkes tahvilin enflasyon üzerinde ne kadar kötü etki yarattığını unutmuş gibi gözüküyor” ifadelerine yer verdi.

Pandemi sonrası enflasyonun yeniden yükselişe geçmesinin ardından yatırımcıların önemli bir kısmı ABD Hazinesi tahvil varlıklarına yöneldi ve tahvil getirileri şu sıralar %5’e yaklaştı. Enflasyonun piyasalara etkileri devam ederse ki bu çok ciddi bir olasılık, uzun vadeli tahvillerin sağladığı getiriler de yavaş yavaş etkisini kaybedecek.

Siegel, “Tüm uzun vadeli veriler üzerinden yaptığım araştırmalara göre hisse senetler uzun vadede çok iyi performanslar gösteriyor. 10 yıllık bir portföy, 15-20 yıllık bir emeklilik portföyü planlıyorsanız hisse senetleri enflasyona karşı çok güzel performans gösterecektir. Tahvillerse bunu yapamayacaktır” diyor.

Borsa uzmanı enflasyonun yavaşlıyor olduğunu görse de ABD federal hükümetinin artan bütçe açığı ve enflasyonu pandemi seviyelerine getirebilecek diğer faktörler konusunda uyarıyor.

Bu arada eğer ekonomi resesyona girerse Siegel’a göre yatırımcılar ucuz hisse senetleri biriktirme şansına da ulaşacak.

Siegel, “Eğer bir resesyon yaşarsak hisse senedi fiyatlarının düşeceğini düşünüyorum. Ancak bir şey her zaman için doğru olacak: Resesyon dönemlerinde çok fazla düşecekler ve inanılmaz olum fırsatları sunacaklar” dedi.

Ancak herkes Siegel’ın bu görüşlerine katılmıyor. Insider’ın haberine göre Oaktree Capital’In kurucusu Howard Marks yatırımcılara tahvillerin önemli bir rol oynadığı bir portföy oluşturmalarını tavsiye ediyor. Marks bazı sabit getirili varlıkların hisse senetleri kadar yüksek getiriler vadettiğini sözlerine ekledi.

Wall Street ‘bekle ve gör’ modunda

 

Toplu işten çıkarmalar yeniden gündemde

 

Wall Street devleri uyarıyor: 1 euro 1 dolar olacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)