E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSanayi üretimi MB'nin faiz kararını etkiler mi?---

Sanayi üretimi MB'nin faiz kararını etkiler mi?

Sanayi üretimi MB'nin faiz kararını etkiler mi?
08 Eylül 2014 - 12:01 borsagundem.com

Temmuz ayı sanayi üretim rakamları büyüme tahminlerini ve Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararlarını nasıl etkileyecek? İşte o analiz...

Anketlere yüzde -0,5 olarak açıklanması beklenen sanayi üretimi, arındırılmamış verilerle Temmuz'da yıllık -%4,6 oldu. Türkiye İstatiktik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamaya göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki aya göre %1,8 arttı.
   
Sanayi üretim rakamlarını değerlendiren HSBC Portföy Yönetimi büyüme tahminlerini ve Merkez Bankası'nın atacağı olası adımları analiz etti ve şu görülere yer verdi: 

''Manşet sanayi üretiminde yaşanan yıllık daralmada çalışılan gün sayısındaki azalış etkili olurken, ara mali üretiminde gözlenen sert daralma üretim tarafındaki aşağı yönlü risklerin sürdüğüne işaret ediyor. Bununla birlikte mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış rakamlar ekonomik aktivitenin 3. çeyreğe düşündüğümüzden daha hızlı bir başlangıç yaptığına işaret ediyor. Bu trendin önümüzdeki donemde devam edip etmeyeceği 2014 büyüme performansı açısından önemli olacağını hatırlatırken, mevcut beklentilerimiz doğrultusunda %2.9 seviyesinde bulunan 2014 büyüme tahminimizde değişikliğe gitmiyoruz.

Para politikası açısından bakıldığında beklentilerin altında kalan sanayi üretim rakamlarının Merkez Bankası’nın mevcut para politikası durusunda önemli bir değişikliğe neden olmayacağını düşünüyoruz. Bu haliyle bakıldığında global likidite koşulları yapıcı kaldığı surece Banka’nın eğiliminin faiz indirimlerinin devam etmesi yönünde olacağını tahmin ediyoruz. Bu bağlamda gecelik borç verme faizinde indirimlerin önümüzdeki Para Politikası Kurulu toplantılarında da sürebileceğini hatırlatıyoruz. "

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)