E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaSadeleşme adına ufak banka hisseleri adına önemli adım---

Sadeleşme adına ufak banka hisseleri adına önemli adım

Sadeleşme adına ufak banka hisseleri adına önemli adım
26 Haziran 2023 - 12:09 borsagundem.com

TCMB'nin faiz artırımıyla piyasalar, "Liralaşma"yı teşvik için uygulanan menkul kıymet tesis oranlarının düşürülmesini olumlu karşıladı. Bankacılar, bu adımın faiz piyasasında açılan makasın daralması için bir başlangıç olacağını belirtti

Geçtiğimiz hafta Merkez Bankası’nın faiz artırımı sonrasında regülasyonlarda gevşeme bekleyen piyasalar, "Liralaşma"yı teşvik için uygulanan menkul kıymet tesis oranlarının düşürülmesini ve şartların yumuşatılmasını olumlu buldu.

Dünyada'da yer alan habere göre, bankacılar, “Sadeleşme adına ufak bir adım oldu. Fakat bu ve devamındaki adımların faiz piyasasında açılan makasın daralması için bir başlangıç olacaktır. Kararın Borsada bankacılık hisselerine olumlu yansımasını bekliyoruz” dediler.

"OLUMLU BİR KARAR"

Global Menkul Değerler Araştırma Grup Direktörü Serdar Pazı:

Bankaları en çok zorlayan uygulamalardan biri tanesi menkul kıymet tesisiydi. Bankalar artan fonlama maliyetlerini karşılamak adına ticari kredilerde daha fazla faiz uygulamak için muhakkak tahvil almaları şartına bağlanmıştı. Böylece devlet tahvil faizleri tek hanelere gevşemişti. Şimşek- Erkan ikilisi sonrasında faiz artırımı ve menkul kıymet tesislerinde bir rahatlama bekleniyordu. Bu düzenleme, perşembe günü faiz artırımının ardından atılan bir adım oldu. Yüzde 30-35’ler civarında beklenen faiz artırımı kararını tedrici bulan piyasalar, bu kararı da yavaş bir adım olarak gördü. Fakat tabii ki olumlu bir karar. Bankaların kaynak maliyetini aşağı getirme, karlılıklarını baskılayacak tahvil alım yükümlülüklerini azaltma açısından rahatlatıcı olacak. Özet olarak, ilk adım olarak değerlendirilebilir. MB Başkanı Erkan ile bankacılar görüşmesinden alınan önlem isteklerinin karşılık bulduğunu ve ortodoks politikalara doğru bir adım gerçekleştiğini gösteriyor. Faiz tarafında sıkılaştırmanın devamını ve bu tarafta da muhtemel yeni adımların gelmesini bekliyoruz.

Borsa İstanbul'da primli seyir

 

Bugün Bossa, İhlas Haber Ajansı ve Sarkuysan'ın hisse fiyatında düzeltme olacak

 

Küresel piyasalarda yeni haftada risk iştahı düşük

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)