E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıRisk iştahında toparlanma eğilimi sürecek mi?---

Risk iştahında toparlanma eğilimi sürecek mi?

Risk iştahında toparlanma eğilimi sürecek mi?
28 Aralık 2020 - 09:35 borsagundem.com

A1 Capital tarafından hazırlanan günlük bültende Borsa İstanbul’un bugün pozitif açılış yapması öngörülüyor.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, Cuma gününü 0,03 puanlık sınırlı artışla 1.426 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 23,5 milyar lira seviyesinde gerçekleşti.

Bankacılık endeksi yüzde 0,39, holding endeksi yüzde 0,57 değer kaybettiği günde Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 4,21 ile orman, kağıt, basım en çok kaybettiren ise yüzde 1,96 ile spor olduğu görüldü.

Global piyasalarda Noel tatili ardından haftanın ilk işlem gününde, zayıf veri akışı takip edilecek.

Özellikle, yaşanan virüsün mutasyona uğraması ve yayılma hızının artması risk iştahı üzerinde baskı unsuru olarak görülmeye devam ederken, resmi olmayan haber akışlarına göre ABD Başkanı Trump’ın ekonomik destek paketini onayladığına dair haber akışları risk iştahı fiyatlamalarında toparlanmaları kısmen desteklediği görülüyor.

Diğer taraftan, Türkiye ile İngiltere arasında bu hafta içerisinde ticaret anlaşmasının imzalanacağına dair haber akışları yurtiçi piyasalar açısından kısa vadede olumlu olarak algılanabilir.

Sabah saatlerinde Asya seansında ve küresel piyasalarda işlem gören endeks/endeks vadeli işlem sözleşmelerinde kısa vadede toparlanmanın devam ettiği izleniyor.

Manşette Öne Çıkanlar

• Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Sektörel Güven Endeksleri Aralık 2020 verilerine göre; Mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi Aralık ayında bir önceki aya göre; hizmet sektöründe %9,2, perakende ticaret sektöründe %7,8 ve inşaat sektöründe %7,2 azaldı.

• Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı Aralık 2020 verilerine göre; İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı (KKO), bir önceki aya göre 0,2 puan azalarak yüzde 75,6 seviyesinde gerçekleşmiştir.

• Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi Aralık 2020 verilerine göre; 2020 yılı Aralık ayında Reel Kesim Güven Endeksi, bir önceki aya göre 2,9 puan artarak 106,8 seviyesinde gerçekleşmiştir.

• Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda para politikasıyla ilgili yaptığı sunumunda, fiyat istikrarını önceleyen politikanın kararlılıkla uygulanacağını belirtti. Başkan, son çeyreğe ilişkin göstergelerin, ekonomik faaliyette güçlü bir seyre işaret ettiğini belirtti.

• Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan açıklanan Turizm İstatistikleri verilerine göre; 2020 yılı Kasım ayında Ülkemizi ziyaret eden yabancı sayısında geçen yılın aynı ayına göre %61,93 azalış kaydedilmiştir. 2020 yılı Ocak-Kasım döneminde Ülkemizi ziyaret eden yabancı sayısında geçen yılın aynı dönemine göre %71,95 azalış kaydedildi.

• Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye İnovasyon Haftası'na gönderdiği video mesajında, "Genç nüfusumuza, sahip olduğumuz bilgi birikimine ve tecrübemize rağmen 1,2 veya 1,3 dolarlık kilogram başına ihracat bize yakışmıyor. 2001'e göre kilogram başına ihracatımız iki katına çıkmış olsa da biz bu rakamı asla yeterli görmüyoruz. İlk etapta 2 dolar eşiğini geçip 3 dolara doğru ilerlememiz gerekiyor." İfadelerine yer verdi. (Kaynak: Bloomberght)

• Çin Maliye Bakanlığı ABD'den ithal beyaz yağ ve gıdada kullanılabilen petrol mumu da dahil olmak üzere 6 ürüne yönelik gümrük vergisi muafiyetlerini bir yıl daha uzatacağını bildirdi.

• Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısını geliştiren, Alman biyoteknoloji firması BioNTech'in kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin, Türkiye ile yapılan aşı anlaşmasının kendileri için büyük bir mutluluk olduğunu belirtti.

• Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Eskişehir’deki Eti Maden Lityum Karbonat Üretim Tesisleri ve Ankara-Konya kara yolu Gölbaşı alt geçidi açılış törenlerine canlı bağlantıyla katıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Faiz, kur, enflasyon şer üçgenini kırmakta kararlıyız dedi. (Kaynak: Bloomberght)

• Resmi Gazete'de yayımlanan Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile televizyon, beyaz eşya, mobilya ve kuyumda taksit sayısı azaltıldı.

• İngiltere Ticaret Bakanlığı, Türkiye ve İngiltere'nin Salı günü bir serbest ticaret anlaşması imzalayacağını açıkladı. Bu, İngiltere'nin AB'yle vardığı ticaret anlaşmasının ardından imzalayacağı ilk ticaret anlaşması olacağı belirtildi. (Kaynak: bbc.com)

• Resmi olmayan haber akışlarına göre; ABD Başkanı Donald Trump, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına yönelik ekonomik destek paketini imzaladığı haberi basında yer aldı.

• Bugün, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleşecek yılın son kabine toplantısında, Kovid-19'la mücadelede gelinen aşama, yerli aşı çalışmaları ve yurt dışından ithal edilen aşılara ilişkin takvimin ele alınması bekleniyor.(Kaynak: cnnturk.com)

• New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde devam eden davada reddi hakim başvurusu Hakim Richard Berman tarafından daha önce reddedilen Halkbank’ın bir üst mahkemeye yaptığı başvuru sonuçlandı. Bankanın reddi hakim konusunda alınan kararının bozulması talebi de reddedildiği açıklandı. (Kaynak: amerikaninsesi.com)

• CEBR’nin yıllık raporunda, Çin ekonomisinin koronavirüs krizinden güçlenerek çıkacağı ve 2028 yılında, ABD’yi geçerek dünyanın en büyük ekonomisi olacağı öngörüsünde bulunulduğu açıklandı. (Kaynak: dw.com)

• Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2021 yılında geçerli olacak asgari ücretin belirleneceği dördüncü ve son toplantısını 28 Aralık Pazartesi günü gerçekleştireceği açıklandı. (Kaynak: aa.com.tr)

• Haftanın ilk işlem gününde, global piyasalarda işlem gören endekslerde risk iştahının seyrine bağlı olarak Borsa İstanbul’un bugün pozitif açılış yapmasını öngörüyoruz. (Açılış beklentisinde uygulanan metodolojide: 0-2,0 puan aralığı yatay, 2,0-4,0 puan aralığı hafif alıcılı, 4,0 puan üstü pozitif, 0--2,0 puan aralığı yatay, -2,0--4,0 puan hafif satıcılı ve -4,0 puan üstü negatif olarak değerlendirilmektedir)

Yerli varlıklar pozitif ayrıştı

Yılın son haftasının alıcılı açılması bekleniyor

Günün önemli şirket haberleri 28/12/2020

Yükseliş eğilimi kar satışlarıyla karşılaşabilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)