E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaRallide momentum güçleniyor, borsadan beklenti ne olmalı?---

Rallide momentum güçleniyor, borsadan beklenti ne olmalı?

Rallide momentum güçleniyor, borsadan beklenti ne olmalı?
27 Kasım 2023 - 10:38 borsagundem.com

ABD borsaları yıl sonuna ciddi bir ivmeyle giriyor. Bunun Aralık ayı ve sonrası için anlamı ne olabilir?

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında ralli kaldığı yerden devam ediyor. Yol sonuna doğru ivmesini artıran hisse senedi piyasalarında yatırımcılar, rallinin hız kazanmasının ne anlama geldiğini merak ediyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD borsaları Kasım ayında sağlıklı bir yükseliş kaydetmeye hazır görünüyor. Bunda beklentilerin altında gelen enflasyon oranı ve iş gücündeki yumuşamanın Fed’in faiz artırım sürecinde sona geldiğine dair inancı alevlendirmesinin etkisi olduğu kabul ediliyor.

Yükseliş ivmesi yıl sonuna kadar sürebilir

MarketWatch’tan William Watts’ın haberine göre, Kasım ayında hızını artıran rallinin, tarihsel verilere bakıldığında, ivmesini artırması bekleniyor. State Street Baş Yatırım Stratejisti Michael Arone, “Piyasanın 2023 yılının son altı haftasına güçlü bir şekilde hazırlandığını düşünüyorum ve bu ivmeyi yıl sonuna kadar sürdürmesini bekliyorum” diyor.

Bu durumun etkenleri arasında genişlemeye devam eden ekonomi, artan kazançlar, dirençli bir tüketici, ılımlı enflasyon ve Fed'in faiz oranlarını artırmayı bitirdiğine dair beklentiler yer alıyor. Arone ve diğerleri piyasanın teknik olarak aşırı alımda olduğunu ve bunun kısa vadeli konsolidasyona zemin hazırlayabileceğini kabul ediyor ancak genel gidişatın cesaret verici olduğunun da altını çiziyor.

Momentum açısından S&P 500 Endeksi, yılbaşından bu yana yüzde 18'den fazla artış gösterdi. Ned Davis Research'e göre, büyük ölçekli göstergenin Kasım ayına kadar en az yüzde 15 değer kazandığı yıllarda, endeks ortalama yüzde 2'lik bir kazançla Aralık aylarının yüzde 76,7’sinde artış gösteriyor.

Rallinin kafa karıştıran yönleri

2023 rallisinin yine de bazı tuhaf yönleri bulunuyor. Her şeyden önce bu, diğer hisse senetlerini geride bırakarak kazanımların çoğunu oluşturan ve ‘Muhteşem Yedili’ olarak bilinen dev teknoloji hisselerinin öncülük ettiği çok dar bir liderlik hikayesi olarak öne çıkıyor. Dow Jones Piyasa Verilerine göre, S&P 500 Endeksi’ndeki 500 hisse senedinden sadece 272'si Cuma kapanışına kadar yıllık bazda zirvede yer alıyor.

Société Générale'den Manish Kabra liderliğindeki analistlerden oluşan bir ekip, paylaştıkları notta, piyasa genişliğinin yüzde 15'ten fazla artış görülen bir yılda şimdiye kadarki en düşük seviyede olduğunu ve ABD'nin küresel endekslerdeki hisse hakimiyetinin yeni zirvelere ulaştığını söylüyor. Analistler, ABD hisse senetlerinin artık büyük teknolojilere ‘aşırı bağımlı’ olduğunu ve sektördeki en büyük 10 Hisse senedinin şu anda S&P 500 piyasa değerinin yüzde 35'ini oluşturduğunu söylüyor.

Bununla birlikte, PGIM Quantitative Solutions Portföy Yöneticisi Patrick McDonough, yatırımcıların büyük kazanan hisse senetlerini mevcut yüksek değerlemeleriyle kovalamalarının zor olduğunu söylüyor. Bunun yerine, piyasanın geride kalan kısımlarında yaşam işaretleri gösteren Kasım rallisinin ise kendisini cesaretlendirdiğini ifade ediyor.

Avrupa, Avustralya, Asya ve Uzak Doğu'daki bir dizi şirketi takip eden iShares MSCI, Kasım ayında yüzde 8,4 oranında artışla neredeyse S&P 500 Endeksi’nin yüzde 8,7'lik kazancına ayak uydururken, gelişmekte olan piyasalara odaklanan iShares MSCI Emerging Market ETF'sinin ise Kasım ayında yüzde 1,7 oranında artış gösterdiği görülüyor.

2023 yılında oldukça düşük performans sergileyen küçük ölçekli hisse senetleri de yaşam belirtileri göstermeye başlıyor. Kriter endeks olan Russell 2000'ın Kasım ayında S&P 500'e ayak uydurduğu gözleniyor. McDonough, bunun yatırımcıların biraz fırsatçı davrandığını gösterdiğini söylüyor ve ekliyor: “Bu bana hisse senedi piyasasının genel olarak değişmek üzere olmadığına dair önemli bir iyimserlik veriyor."

Hazine getirileri

Hazine getirilerinin artmasıyla birlikte hisse senetleri yaz sonlarına ve sonbahara doğru tökezledi ve 10 yıllık Hazine tahvilinde oran 2007'den bu yana ilk kez geçen ay kısa süreliğine yüzde 5'in üzerine çıktı. Yatırımcılar büyük ölçüde Fed'in faiz artırımlarını sonlandırdığına ve önümüzdeki bahardan itibaren bir dizi faiz indirimini fiyatlamaya başladığına inanıyor.

Bu değişim hisse senetlerinin yükselmesine yardımcı olsa da bu beklentilerin boşa çıkmasına neden olan herhangi bir şeyin piyasayı raydan çıkarması da ihtimal dahilinde. Daha olası olan tehlike ise, yatırımcıların, enflasyonun yavaşlamaya devam ettiği ve iş piyasasının soğuduğu ancak uçurumdan düşmediği sözde ‘yumuşak iniş'in gerçekleşmeyeceği ve bunun yerine dik bir yavaşlamaya hazırlanacağından korkmaya başlaması.

Ancak Arone, ekonomik verilerin dirençli olduğunu kanıtladığını söylerken bu tür bir değişimin şu an ile yıl sonu arasında pek olası görünmediğini söylüyor ve Atlanta Fed'in GDPNow modelinin dördüncü çeyrekte hâlâ yıllık yüzde 2,1'lik ekonomik büyümeye işaret ettiğini belirtiyor.

Arone, takvim tersine döndüğünde borsa kazançlarına giden yolun daha da zorlaşacağını savunuyor. Fed faiz artırımlarını bitirmiş olsa da önceki sıkılaştırmanın gecikmeli etkileri muhtemelen ekonomi tarafından henüz hissedilmedi. Mali teşviklerden kaynaklanan rüzgarın da azalması bekleniyor.

Kazanç sezonu ve piyasanın tepkisi

Bu arada, yeni tamamlanan üçüncü çeyrek kazanç sezonunun beklenenden daha iyi sonuçlarına ilişkin piyasa tepkisi, yatırımcıların çıtayı yükselttiğine işaret ediyor. Kazançları ve gelirleri geride kalan şirketler, takip eden günlerde ortalama yüzde 2,5 civarında bir artış gördü. Ancak üst ve alt sıralarda yetersiz kalan şirketlerin ise yüzde 3,5 civarındaki tipik düşüşe kıyasla yüzde 7 civarında veya daha fazla düşüş yaşadığı görülüyor.

Bu, yatırımcıların beklentileri aşan sonuçlara aldırış etmemesi ve yetersiz kalanları daha sert şekilde cezalandırmasıyla beklentilerin değiştiğini gösteriyor. FactSet'e göre analistler 2024 S&P 500 kazançlarının yaklaşık yüzde 12 oranında artmasını beklerken, çıtanın yatırımcıları memnun etmek için yüksek tutulmuş olabileceği düşünülüyor.

Borsalara Noel rallisi çok mu erken geldi?

 

Göstergelere göre borsa rallisi yıl sonuna kadar sürecek

 

Borsa rallisi 2024’e sarkacak mı?

 

1 günlük ralliler ayı piyasası işareti olabilir

 

Küresel borsalarda ralli hız kesmiyor

 

Bank of America: 2024 yılında borsalar yatırımcılar için cennet olacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)