E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaRallide ivme tersine dönüyor---

Rallide ivme tersine dönüyor

Rallide ivme tersine dönüyor
11 Ağustos 2023 - 13:42 borsagundem.com

ABD borsalarında teknoloji hisselerindeki sıkışma giderek artıyor. Bunun rallide sona gelindiğinin bir işareti olduğu öngörülüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarındaki yapay zeka rallisi, teknoloji hisselerindeki 2022 Aralık ayından bu yana görülen en kötü sıkışmaya doğru ilerliyor. Bu durum, 2023 rallisinde bozulma tehlikesi yaratıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, analistler, rallideki sorunun belirtileri için Nasdaq ve diğer teknoloji odaklı ETF’leri yakından izliyor.

50 günlük hareketli ortalamaların altında

MarketWatch’tan Joseph Adinolfi’nin haberine göre, Nasdaq-100, bu hafta Mart ayından bu yana ilk kez 50 günlük hareketli ortalamasının altına düşerek Aralık ayından bu yana en kötü kayıp dönemini yaşıyor. Dahası, teknoloji ağırlıklı endeks, Perşembe günkü kapanış itibarıyla iki haftalık yüzde 4 oranındaki gerilemeyi sınırlama yolunda ilerliyor. Dow Jones Piyasa Verileri’ne göre, bu kayıplar devam ederse, endeksin iki haftada yüzde 5 düştüğü 23 Aralık'tan bu yana en kötü gerilemeyi yaşaması olası gözüküyor.

FactSet verilerine göre Çarşamba günü, popüler Nasdaq-100 izlemeli Invesco QQQ Trust Series 1 QQQ borsa yatırım fonu, 10 Mart'tan bu yana ilk kez 50 günlük hareketli ortalamasının altında kapandı. Fon, Perşembe günü bu kayıpların bir kısmını telafi etmeyi başardı ve yüzde 0,2 oranında artışla 368,59 dolara yükseldi. Ancak fonun, ikinci gün için 50 günlük hareketli ortalamanın altında kaldığı görülüyor.

Endeksin değerinin büyük bir kısmından en değerli teknoloji hisselerinin sorumlu olduğu göz önüne alındığında, Temmuz ortasından bu yana gösterdikleri performans, analistleri yaz sonundaki bu geri çekilmenin daha büyük ve potansiyel olarak daha geniş bir satışa dönüşebileceği konusunda endişelenmeye sevk ediyor. Bu yılki ralliye en çok katkıda bulunanlar olarak kabul edilen ‘Muhteşem Yedi’ hisseleri arasında, Apple, Nvidia, Microsoft ve Tesla’nın bu haftayı 50 günlük ortalamalarının altında kapattıkları görülüyor.

Cesaret kırıcı işaretler

Analistler, diğer cesaret kırıcı işaretlerin ise masanın altında gizlendiğini söylüyor. Perşembe günü müşterilerle ve medyayla paylaşılan bir araştırma notunda, BTIG'in üst düzey teknik analisti Jonathan Krinsky, QQQ ve diğer bazı popüler teknoloji ağırlıklı ETF'lerin hacim anlamında pivot seviyeye yaklaştığını ve bu hisselerin daha da düşebileceğini söylüyor.

Son üç yıldaki fiyat-başına-hacim verilerinin analizi, hisse senedi analistleri tarafından, QQQ için 368 doların altında yaşanacak sürekli bir kırılmaya işaret ediyor. Bunun ise belirli bir menkul kıymet için destek ve direnç seviyelerini ayrıştırmak için kullanılan bir araç olan tarihsel fiyat-başına-hacim göstergesine göre daha hızlı bir satışa karşı hisse senetlerini savunmasız bırakacağını gösteriyor.

Fiyat-başına-hacim ya da fiyata göre hacim, belirli bir menkul kıymet için belirli bir süre boyunca çeşitli fiyat noktalarındaki işlem hacmini ölçüyor. Krinsky analizinde son üç yılı inceliyor. Krinsky, “Destek ve direnç, önceki fiyat hafızasına dayalıdır. Bu aralıkta, katılımcılardan gelen fiyat hafızasının o kadar fazla olmadığı görülüyor. İşte böyle zamanlarda daha hızlı fiyat hareketleri elde etmek mümkün” diyor.

Krinsky ayrıca, QQQ’nun Nisan sonundan Haziran ortasına kadar altı hafta boyunca kabaca yüzde 16 oranında arttığını ve bunun daha hızlı olmasa da aynı hızla tersine dönme olasılığını da giderek yükseldiğini belirtiyor. FactSet verilerine göre QQQ, Perşembe günkü kapanış itibarıyla yılbaşından bugüne yüzde 38,4 oranında yükseldi.

Kazanç raporları sonrası düşüş

Teknoloji hisseleri, son üç aylık kazanç raporlarının piyasayı etkilememesinin ardından son haftalarda düşüş yaşıyor.

Yükselen Hazine getirileri, hisse senetleri üzerinde, özellikle de faiz oranlarına özellikle duyarlı yüksek seyreden teknoloji şirketleri üzerinde daha fazla baskı oluşmasına yardımcı oluyor. Şimdi ise asıl soru, Big Tech'in ilerlemesindeki çözülmenin artması durumundan geniş anlamda piyasayı da kendisiyle birlikte aşağı çekip çekmeyeceği veya piyasanın henüz ralliye katılmayan bölgelerinin oluşan boşluğu almaya yardımcı olup olmayacağı olarak gözüküyor. Dev teknoloji hisseleri, geçen ayki özel yeniden dengelemenin ardından Nasdaq-100'ün değerlemesinin yaklaşık yüzde 40'ından sorumlu bulunuyor.

Sierra Investment Management'ın baş yatırım yetkilisi James St. Aubin, yatırımcıların dev teknoloji hisseleri kadar zengin değere sahip olmayan piyasanın diğer alanlarına yönelmekten memnun göründüğünü söylüyor. St. Aubin, “Rallinin öncüleri giderek gözden kayboluyor, ancak geride kalanlar hemen arkalarından onları izliyor. Para genel olarak dışarı akıyor ve nakit ve bonolara gidiyor olsaydı, bu biraz daha endişe verici olurdu” diyor.

ABD borsaları erken kazançlarının çoğunu kaybettikten sonra Perşembe gününü kazançla kapattı. Piyasa, ekonomistlerin beklentilerini büyük ölçüde karşılayan Temmuz enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından başlangıçta yükseldi. Ancak daha sonra, San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, Fed’in enflasyonu dizginlemek için daha yapacak çok işi olduğunu söyleyerek Hazine getirilerini yükseltti ve hisse senetleri için hızlı bir dönüşü tetikledi.

Morgan Stanley: Yapay zeka güdümlü ralli güzellik yarışmasına benziyor

 

Wall Street rallisinin yakıtı tükendi mi?

 

Ralli kritik eşikte

 

Ünlü ayı piyasası stratejisti Wall Street rallisine ısındı

 

Rallide momentum temel verileri gölgede bırakıyor

 

Wall Street rallisinde dengeler değişiyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)