E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPiyasalarda Eylül sancısı---

Piyasalarda Eylül sancısı

Piyasalarda Eylül sancısı
20 Ağustos 2013 - 07:25 borsagundem.com

FED’in eylüldeki toplantıda tahvil alımlarını azaltacağı beklentileriyle ABD’de faizlerin yükselmesi piyasaları sarstı

Mısır’ın durumu, petrol fiyatlarında yaşanan artışlar nedeniyle piyasaları eylülde zorlu bir süreç bekliyor. Kur sepeti dün 2.28 TL ile tarihi zirveye çıktı.
ABD Merkez Bankası’nın (FED) tahvil alımlarına azaltacağına ilişkin endişelerle mayıs ayı ortasından bu yana tedirgin olan piyasalarda ipler iyice gerildi. FED’in eylül itibariyle tahvil alımlarında azaltıma başlayabileceği beklentileri ve ABD’nin 10 yıllık tahvil faizlerindeki yükseliş borsalarda satışa neden olurken, dolar yükseldi. Cuma günü yüzde 2,79 olan ABD’nin 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 2,86 ile iki yılın en yüksek seviyesine çıktı. Kur sepeti 2.28 TL ile tarihi zirveye ulaşırken, dolar Türk Lirası karşısında 1.9550 TL’nin üstüne yükseldi. Euro da 2.6 TL’yi aştı. Avrupa borsalarında da son 2.5 ayın en sert düşüşleri gözlenirken, Borsa İstanbul’da BIST-100 Endeksi, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) cuma günü gündeme getirdiği yeni düzenlemelerin banka hisselerindeki satışları arttırmasının da etkisiyle günü yüzde 2,55’lik düşüşle 72.382 puandan tamamladı.
GÖZLER FED TOPLANTISINDA
FED’in temmuz ayı para politikası kurulu toplantısına ait tutanakların yarın açıklanması bekleniyor. Tutanakların tahvil alımlarının ne zaman azaltılmaya başlanacağı konusuna netlik kazandırıp kazandırmayacağı piyasaların yön tayininde etkili olacak. Öte yandan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’da bugün toplanacak. Piyasalar, faiz koridorunun alt ve üst bandında değişilik yapılmasını beklemiyor. ABD’nin 10 yıllık tahvil faizlerindeki yükseliş ve TL’deki değer kaybı baskısı nedeniyle olası bir faiz arttırımı da ihtimaller dahilinde görülüyor.
BANKA HİSSELERİ ÇAKILDI
BDDK’nın cuma akşamı, kredi kartı alacakları ve takipteki bireysel kredi oranındaki artışı sınırlayacak adımlar atması borsada banka hisselerinde sert satışlara neden oldu. Bankacılık sektör endeksi, günü yüzde 3,48’lik kayıpla tamamladı. Borsanın lokomotif hisseleri olan Garanti Bankası yüzde 4,27, İş Bankası C yüzde 2,34, Halk Bankası yüzde 2,77, Akbank yüzde 4,57, Yapı Kredi Bankası yüzde 2,89 oranında değer kaybetti.
Altın 2 ayın zirvesine çıktı
ABD’de açıklanan zayıf ekonomik veriler ve dünyanın en büyük altına dayalı fonlarının yeni alımları, altın fiyatlarını 1.380 dolarla son iki ayın en yüksek seviyesine çıkardı. ABD’de geçen haftaki verilere göre, tüketici güven endeksi ağustosta 80 öncü değerini alarak beklentilerin altında ve nisan ayından bu yana en düşük düzeyde açıklandı. Yeni konut inşaatları ise temmuzda 896 bin adete yükselmesine rağmen beklentilerin altında gerçekleşti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)